Höstseminarium i Stockholm

När hormonerna svallar!

Måndagen den 23 september talar vi om vad klimakteriet gör med oss. 
Klimakteriet är något som alla kvinnor har upplevt eller kommer att uppleva. Många tänker kanske på vallningar, humörsvängningar och chansen, eller risken, att inte kunna få barn längre. I övrigt talas det sällan om vad det egentligen innebär. Upplevelsen kan skilja sig åt drastiskt från person till person.

             

      Inger Sundström Poromaa       Aino Fianu Jonasson           Helena Kopp Kallner 

                 

                    Anna-Lena Brundin              Annika Jankell

På seminariet samtalar tre av våra ledande gynekologer Inger Sundström Poromaa, Aino Fianu och Helena Kopp Kallner. De informerar om ny forskning kring klimakteriebesvär, som kan ge en bättre uppdaterad bild kring östrogenbehandling och om hur behandlingen bör läggas upp. Många kvinnor vågar inte prova behandlingen av rädsla för biverkningar och långtidskonsekvenser.

Anna-Lena Brundin kåserar och underhåller.

Anmäl dig här!

Program:

Annika Jankell är kvällens värd.

17.30 Registrering och smörgås samt kaffe/te

18.00 – ca 20.30

  • Annika Jankell hälsar välkomna
  • Inger Sundström Poromaa, professor i obstetrik och gynekolog: ”Östrogenbehandling – när, hur och för vem?”
  • Helena Kopp Kallner, överläkare i obstetrik och gynekologi,  ”Skrämselpropagandan om p-piller måste bemötas”. Många kvinnor vågar inte äta p-piller. Sverige behöver en kunskapsbaserad, inte skrämselbaserad, preventivmedelsanvändning.
  • Kort paus
  • Aino Fianu Jonasson, docent i gynekologi: ”Ansträngningsinkontinens” – inkontinens, underlivsinfektioner, torrhet i slidan.

                – Paneldiskussion

  •  Anna-Lena Brundin, komiker, författare: Klimakteriet – en ”fattigkvinnasbastu”
    Klimakteriet är en brytningspunkt i livet. På gott och ont, men det finns ändå (om man tittar lite bortom och bakom sig själv) saker man åtminstone kan skratta åt

Tack för ikväll!