Direktsänd kunskapskväll 5 nov

 

Den 5 november bjuder 1,6 & 2,6 miljonerklubben in till en unik direktsändning från ett seminarium om Alzheimer som du kan ta del av var du än befinner dig. Det blir intressanta och inspirerade föreläsningar och personliga upplevelser om att leva med sjukdomen. Alexandra Charles von Hofsten inleder kvällen online.

Enbart i Skåne drabbas ca 4000-5000 personer varje år av en kognitiv sjukdom. För denna patientgrupp finns mottagningar i fem skånska städer. I dag finns ingen bot mot Alzheimer, men det forskas intensivt på området.

Tankar från min tid i Alzheimerland

Journalisten Henrik Frenkel fick påsken 2019 diagnosen MCI (lindrig minnesstörning) med trolig utveckling till Alzheimer. I maj 2020 ändrades diagnosen till enbart kognitiv svikt.

Henrik har medverkat mycket i media och pratat om sjukdomen Alzheimer. Han är ambassadör för Alzheimerfonden, och startade nyligen  stiftelsen Alzheimer Life för att informera och opinionsbilda om kognitiva sjukdomar. I hans långa karriär ingår chef för Aktuellt på SvT, chefredaktör på Veckans affärer och grundare av tidningen Chef.

Under kvällen lyssnar vi till ett utdrag ur den poddintervju Henrik gjorde med Drottning Silvia nyligen om hennes mångåriga arbete för att sätta ljus på sjukdomen Alzheimer och demensfrågan.

 

                        Drottning Silvia & Henrik Frenkel

 

Skåne tar täten med test

Ett enkelt blodprov kan tidigt och snabbt visa om du har Alzheimers sjukdom. Med den upptäckten har en forskargrupp vid Lunds universitet hamnat på internationella första sidor. 

Medverkar under kvällen gör Moa Wibom, en av 27 Silvialäkare i Sverige. Moa är chef och överläkare vid Enheten för Kognitiv Medicin vid Ängelholms Sjukhus, en innovativ verksamhet som arbetar aktivt för att utveckla bättre stöd för patienter och anhöriga.

   

         Moa Wibom                        Henrik Frenkel                   Maria Cavalli

En bra plats för anhöriga

Två sociala entreprenörer Maria och Gustaf Cavalli, Edu Med AB, arbetar för att drabbad och anhörig kan må så bra som möjligt under sjukdomen. Bakgrunden till deras engagemang är en personlig erfarenhet, Marias pappa fick Alzheimer när hon var 15 år. 

Demenslotsen förser automatiskt anhöriga med stöd och vägledning allteftersom nya behov uppstår under anhörigresan. Demenslotsen är utvecklad i ett samarbete med Helsingborgs stad. Information om det nya utvecklingsarbetet, i samverkan med Alzheimer Life och Region Skåne ges under kvällen. Tillsammans ska de skapa patientstödet Alzheimer Guiden - en lättanvänd digital tjänst fylld av kunskap och hopp, samt personliga erfarenheter från andra med samma diagnos.  

Ett demensvänligt Helsingborg

Med representanter från Helsingborgshem, stadsbyggnadsförvaltningen, vård- och omsorgsförvaltningen samt Lunds Universitet uppstod ett lärande, både om utemiljöer och demens men även om hur professionerna möter målgruppen i vardagen och hur vi kan möjliggöra för allmänheten att lära mer om demenssjukdomar. Det är inget traditionellt projekt utan ett sk hypoteslabb som ingår i den (Ut)forskande staden som FoU ansvarar över.  Karin Nilsson, Silviasyster från Vård och omsorgsförvaltningen och Christina Wideland, projektledare från Stadsbyggnadsförvaltningen är båda aktiva i arbetet. 

 En visionsbild av Minnenas trädgård

Anmälan

Direktsändningen startar kl 19.00.  Kl 18.30 öppnar vi upp det digitala rummet för incheckning online.

För dig som är medlem i 1,6 & 2,6 miljonerklubben är det kostnadsfritt, registrera dig här.

För dig som inte är medlem är det en avgift på 100 kr som går direkt till Alzheimer forskning, välkommen att anmäla dig här. Efter du registrerat dig får du en länk du klickar på för se direktsändningen när det är dags. Glöm inte att leta bland skräpmailen om du inte hittar mailet.

Det finns ett fåtal platser kvar att ta del av seminariet på plats, då ingår även  mingel och mat, anmäl dig här.

 

Minnenas mat finns till försäljning under kvällen och behållningen går direkt till Alzheimerforskning.

Tack till Clarion Grand Hotel, Söderberg & Partners i Helsingborg, Länsförsäkringar Skåne, Demenslotsen och Fremlab.

När:5 november, 18.30 incheckning online, kl 19.00 börjar seminarium
Plats:Online - i din mobil, surfplatta eller dator
Pris:Kostnadsfritt för medlemmar, 100 kr för icke-medlemmar
Övrigt:Har du inte fått ett mail med registreringslänken, leta gärna bland skräpmailen.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Gå för hjärtat tillsammans med oss!: Kära medlemmar, Vilken märklig tid vi lever i! Mycket är tungt men annat är positivt. Vi vet att vi går igenom en historisk epok, som länge kommer att leva i folks medvetande. Idag... Läs mer »

Hjärtgolf

Hjärtgolfen

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520