Alla vinner på en jämställd vård

Kvinnor har sämre tillgång än män till en rad olika vårdformer, och drabbas oftare av kvalitetsbrister och problem i vården. Det visar en ny kunskapsöversikt från Sveriges Kommuner och Landsting, som presenteras vid en konferens idag. Men även män drabbas av bristande jämställdhet.

- Det är inte acceptabelt och förbundet arbetar på flera sätt för att öka jämställdheten inom kommuner och landsting, säger Anders Knape, ordförande, Sveriges Kommuner och Landsting.

Den nu aktuella kunskapsammanställningen (o)jämställdhet i hälsa och vård är ett exempel på det arbetet. - Kunskap och medvetenhet är det första steget till förändring, och sammanställningen kan nog bli en väckarklocka för många, säger Anders Knape.

Sammanställningen visar bland annat att kvinnor har mindre chans än män att få nyare, bättre och dyrare läkemedel och att kvinnor får vänta längre än män på gråstarrsoperationer.

Det fins också tecken på att sjukdomen depression ofta uppfattas som en kvinnlig sjukdom. Det kan bidra till att deprimerade män inte upptäcks och får rätt behandling.

-Landstingen och kommunerna arbetar redan på olika sätt för att öka jämställdheten. Vår förhoppning är att kunskapssammanstälningen ska bli till hjälp i detta viktiga arbete, säger Anders Knape.

För mer information: Marianne Granath, sektionschef, avdelningen för vård och omsorg, tfn 08-452 78 95

Anna Ulveson, handläggare, avdelningen för vård och omsorg, tfn 08-452 74 67

 

BESTÄLL KUNSKAPSÖVERSIKTEN!

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

"När kvinnor och flickor mår bra, mår ett helt land bra!": Nyligen hade jag nöjet att få lyssna på Nobelpristagaren Denis Mukwege, som var i Stockholm. Jag fastnade för hans citat "När kvinnor och flickor mår bra , mår ett helt land bra! " I år är det 1... Läs mer »

Annonser

Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens
Arcamea - Vår berättelse

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningNovartis Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBoehringer IngelheimMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMedilensMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika