Allt fler behöver hörapparat

Att allt fler behöver hjälp att höra kan bero på att vi utsatts för väldigt mycket ljud - vi tillhör ju, även om ungdomarna inte tror det, första rockgenerationen. Men det kan också vara så att allt flera tröttnat på att höra dåligt och skaffar hörapparat i takt med att apparaterna blivit mindre och är lättare att hantera tekniskt. När de inte syns så bra behöver man ju inte skämmas. Inte för att det går att begripa hur en nedsatt hörsel kan vara "skämmigare" än till exempel nedsatt syn, men så verkar det faktiskt vara.

I dag har 300.000 svenskar hörapparat. Men minst 100.000 till skulle behöva det

Den som behöver hörapparat remitteras av sin husläkare till en specialklinik eller hörselutprovningsenhet. De flesta vet dock inte vad det finns att välja på och hamnar för det mesta på ett och samma ställe - vilket skapar köer som kan vara årslånga. Då är det viktigt att veta att det är patienten som bestämmer var hon vill bli undersökt, och att man kan begära att få bli remitterad till en fristående klinik med maximalt sex veckors väntetid. Och om man hamnat i en kö med lång väntetid kan man utan att det kostar något få byta till en klinik med kortare kötid. Kötiderna har varit ett problem länge, trots att man gång på gång försökt sprida information till läkarna om de fristående klinikerna har det hittills inte lyckats.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

"När kvinnor och flickor mår bra, mår ett helt land bra!": Nyligen hade jag nöjet att få lyssna på Nobelpristagaren Denis Mukwege, som var i Stockholm. Jag fastnade för hans citat "När kvinnor och flickor mår bra , mår ett helt land bra! " I år är det 1... Läs mer »

Annonser

Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens
Arcamea - Vår berättelse

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningNovartis Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBoehringer IngelheimMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMedilensMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika