Bakterierna slår tillbaka

Bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika blir allt vanligare. Antibiotika har räddat livet på så många människor, men nu slår bakterierna tillbaka.

 

 

Vi bär alla på bakterier, överallt i hela kroppen finns de; i magen, på huden i munnen och i luft-vägarna. Och den som har multiresistenta bakterier i kroppen bär dem som vanliga bakterier. Man är inte sjuk oftare, men man kan få fel antibiotika vid infektioner och infektionen blir svårbehandlad. Till exempel kan man ha MRSA – resistenta gula stafylokocker på huden, i näsan eller svalget. För det mesta gör de ingen skada men de kan orsaka sårinfektioner eller bölder. Vid riktigt allvarliga fall kan bakterierna orsaka blodförgiftning eller infektion i hjärt-klaffarna. Då hjälper inte vanligt penicillin.

ESBL är ett ämne, enzym, som en del bakterier har förmåga att tillverka, och bakterier som tillverkar EBSL blir mer motståndskraftiga mot antibiotika. Bakterien E.coli som alltid finns i våra tarmar är den vanligaste bakterien som kan börja bilda ESBL.

Bakterierna kan finnas på råa, osköljda frukter och grönsaker, i vatten och glass – oftast får vi dem i oss utanför Sverige. Bakterierna finns i tarmen och kan bara spridas genom otvättade händer eller förorenad mat.

Rent allmänt kan sägas att antibiotika bara ska tas när det verkligen behövs, annars riskerar vi att bakterierna utvecklar motståndskraften snabbare. När vi tar antibiotika påverkas och dödas också vår naturliga bakterieflora som skyddar mot andra bakterier – och de motstånds-kraftiga tar allt större plats.

 

Bild: bakterien    illustration thomas tjärnkvist

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

GÖR DIN RÖST HÖRD: Vi kvinnor i alla åldrar måste göra våra röster hörda och uttrycka våra åsikter.  Vad du röstar på kan naturligtvis variera, men det är viktigt att du deltar i Europavalet och inte är passiv nu när... Läs mer »

Annonser

Bungypump
Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridArcameaBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerSaxå BrukVinkällaren GrappeCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika