Celiaki drabbar oftare kvinnor än män

Glutenintolerans till följd av immunologisk reaktion i tarmen

Celiaki, glutenintolerans, är en tarmsjukdom som innebär att man inte tål gluten, som finns i vete, råg och korn. Många lider av det utan att ha fått en diagnos. Sjukdomen utlöses av en immunologisk reaktion i tarmen vilket innebär att tarmluddet skadas. Resultatet blir diarré vilket i sin tur ger brist på olika näringsämnen. Diarré, viktnedgång och trötthet är symptom som indikerar celiaki. Diagnosen bekräftas med vävnadsprov.

Vem som helst kan drabbas men kvinnor drabbas oftare än män. Spädbarn och personer i 50-årsåldern insjuknar oftare än övriga åldersgrupper, och det finns en stark ärftlighet. Det finns en gen i immunsystemet som styr vilka äggviteämnen man kan reagera på, det är en gen som tolkar gluten som ett fientligt ämne. Har man inte genen kan man heller inte utveckla celiaki.

Flickor löper nästan dubbelt så hög risk som pojkar att drabbas – och i Sverige är risken att drabbas extra hög, speciellt i södra delen av landet vilket en internationell studie på barn i olika länder visar. Varför vet man inte.

Behandling

Behandlingen är glutenfri kost, alltså kost som är fri från vete, råg och korn. Vissa kan också reagera på havre, men det är ovanligt. Laktos kan man i många fall så småningom när slemhinnan läkt åter börja äta.

 

Källa: Celiakiförbundet, läs mera på www.celiaki.se

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

GÖR DIN RÖST HÖRD: Vi kvinnor i alla åldrar måste göra våra röster hörda och uttrycka våra åsikter.  Vad du röstar på kan naturligtvis variera, men det är viktigt att du deltar i Europavalet och inte är passiv nu när... Läs mer »

Annonser

Bungypump
Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridArcameaBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerSaxå BrukVinkällaren GrappeCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika