Christina Schollin upptäckte sitt förmaksflimmer med Coalan

Tack vare 1,6 Miljonerklubbens studie ihop med Coala upptäckte Christina Schollin, 80, att hon hade en allvarlig hjärtsjukdom. – Jag är väldigt, väldigt glad att jag fick chansen att upptäcka det i tid, säger hon.

  

     

 Christina Schollin upptäckte sitt förmaksflimmer när hon testade hjärtmonitorn Coala.

Skådespelerskan hade hjärtklappning då och då. Men hon var inte särskilt oroad över det. – Man tänker att ”äsch, jag är väl lite stressad då. Jag får ta det lugnt.” berättar hon.

Då Christina är en av våra ambassadörer fick hon vara med i en studie av kvinnor med hjärtklappning tillsammans med Karolinska Institutet och testa hjärtmonitorn Coala, en liten monitor som mäter EKG och som gör att man kan se sitt EKG själv, när man så önskar. Och det var då det upptäcktes, Christinas oregelbundna hjärtrytm och även att hennes puls var upp i 144, en normal vilopuls ligger ofta mellan 60 och 80. Hjärtläkaren satte diagnosen förmaksflimmer som kan leda till hjärtsvikt, blodproppar och stroke.

Nu tar Christina medicin mot proppar morgon och kväll.

– Om jag tar medicinen jag blivit föreskriven så ska det inte vara några problem. Då tror jag att jag ska kunna leva tills jag blir 100! säger hon med sitt härliga skratt. Hjärtsjukdomar kan vara ärftliga. Nu ska Christinas dotter Pernilla Wahlgren också delta i studien.

– När jag fick min diagnos var min första tanke att min dotter Pernilla också ska få möjligheten att kolla sitt hjärta. Det är inte bara äldre människor som råkar ut för det här! 

 

Hjärtkärlsjukdom är den vanligaste enskilda dödsorsaken hos både kvinnor och män. Men vården är inte jämlik. Forskning har visat att vården oftare missar kvinnors sym-tom, att de feldiagnostiseras och får vänta längre på behandling.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

I SOMMARENS SOLIGA DAGAR: Det är skönt när vårt Stockholm är grönt! Under sommaren är det svårt att välja, eftersom både landet och stan är så inbjudande! Baden lockar och musik överallt. Dessutom vill vi umgås med vänner... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridMylanArcameaBioGaiaBirkaGedeon RichterPfizer ABiZafeAmgen ABBayerCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBig TravelMatkomfort