D-vitaminets betydelse för hälsan

D-vitaminets betydelse för hälsan betydligt större än man trott

Har vi för låga halter av D-vitamin kan kroppen inte tillgodogöra sig de livsviktiga mineraler som behövs för bland annat benbildningen och för att nervsystemet och musklerna ska fungera effektivt.

Det finns flera studier i dag som visar att D-vitamin sannolikt också spelar en mycket viktig roll för att förebygga vanliga cancerformer i bröst, tjocktarm, ändtarm, livmoder, äggstockar och prostata.

D-vitaminet är bland annat viktigt för den programmerade celldöden.  Om regleringen inte fungerar som den ska riskerar cellerna att löpa amok vilket kan leda till tumörbildningar. D-vitamin är också viktig för nybildning av celler i vävnader som hela tiden behöver förnyas, till exempel hud och slemhinnor. Vid D-vitaminbrist kan cell- proliferationen i framförallt elakartade tumörer rubbas.

Det finns också ett vetenskapligt belägg för att D-vitamin spelar en viktig roll vid autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit, MS, och typ 1 diabetes.  Man har också på senare år funnit ett samband mellan låga nivåer av D-vitamin och högt blodtryck. Forskare misstänker även att en låg D-vitaminnivå kan bidra till fetma.

D-vitaminet är ju också viktigt för nervsystemet. I en rapport om depressionsbehandling från SBU ( Statens beredning för medicinsk utvärdering) refereras till en studie där patienter med en årstidsrelaterad depression blev bättre hjälpta av en hög engångsdos av D-vitamin än tre veckors el-ljusbehandling.

De första tecknen på D-vitaminbrist brukar vara dålig aptit och retlighet.

D-vitaminet påverkar kalciumupptaget i tarmen, vilket i förlängningen kan, om brist uppstår innebära benskörhet, led- och muskelvärk samt sjukdomar som psoriasis.

Vi får i oss D-vitamin på två sätt

Vi producerar själva D-vitamin i huden när den exponeras för solens UVB- strålning, men vi får också D-vitamin genom kosten, framförallt från fisk som lax, ål, strömming, sill, sardiner och makrill, men även genom berikad mjölk och margarin.  Äggula och kantareller är också goda källor.

Solens strålar räcker inte under den mörka årstiden, och då måste kosten vara huvudsakliga källan. D-vitamin som kosttillskott är inte fel, risken att överdosera är väldigt liten.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

INSPIRERANDE VÅRTECKEN: Nu ser vi vårtecken på stan. Inte bara blommor utan även studentmössor som dyker upp med glada, förväntansfulla unga studenter. Ett annat vårtecken är Gröna Lund i Stockholm, som har öppnat för... Läs mer »

Annonser

Bungypump
Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridArcameaBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerSaxå BrukVinkällaren GrappeCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika