Glöm åldern - se till individen, menar biskop Claes Bertil Ytterberg

Det är hög tid att riva ålderstrappan och se äldre människor som individer.

Det anser biskop Claes-Bertil Ytterberg som nu överlämnat betänkandet Senior 2005 om framtidens äldre.

Det är dags att riva ålderstrappan och ersätta den med en slingrande livsväg där man kan satsa på jobbet vid 25, ta ett friår vid 50 och studera vidare vid 75. Äldrepolitik handlar om så mycket mera än vård och omsorg - faktum är att Claes Bertil Ytterberg helst skulle se att särskild äldrepolitik inte alls behövdes.

- Vi måste sluta dela in människor i ålderskategorier, menar biskop Ytterberg.

Språkbruk som "arbetsför ålder" - lika med under 65 år - måste skrotas. Äldre klumpas ihop till en grupp vilket bland annat märks i statistiken - en statistik som dessutom upphör vid 84 år. I dag utgör de som är 65 år och äldre 17 procent av den svenska befolkningen - en siffra som 2030 kommer att uppgå till 23 procent.

En samlad diskrimineringslag med ålder som en av grunderna bör införas, konkluderar utredningen Senior 2005. Biskop Ytterberg, som lett utredningen, tillägger att han gärna ser 80-åriga studerande, 25-åriga fullmäktigeordföranden och 75-åriga statsråd.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

"När kvinnor och flickor mår bra, mår ett helt land bra!": Nyligen hade jag nöjet att få lyssna på Nobelpristagaren Denis Mukwege, som var i Stockholm. Jag fastnade för hans citat "När kvinnor och flickor mår bra , mår ett helt land bra! " I år är det 1... Läs mer »

Annonser

Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens
Arcamea - Vår berättelse

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningNovartis Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBoehringer IngelheimMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMedilensMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika