Drottning Silvia i sin första poddintervju: ”Skrämmande att äldre som dött i pandemin bara blir en siffra i statistiken”

Av Henrik Frenkel 

Drottning Silvia berättar i sin första poddintervju öppet om sina tankar att via sin avlidna mor ha demenssjukdom i familjen.
I den en timme långa intervjun ifrågasätter Drottningen även sina grannar på Drottningholm för att ha stoppat hjärteprojektet SilviaBo. Drottningen misstänker att det är fördomar mot demenssjuka som ligger bakom att de sex lägenheterna står tomma sedan tre år.
Drottningen antyder också tveksamhet till hur samhället lyckats med målet att skydda de äldre under pandemin.

 

Klicka här eller på bilden för att lyssna på intervjun.

Foto: Gunilla Steinwall, Stiftelsen Alzheimer Life

Drottningens mor, Alice Sommerlath avled på Drottningholm för 23 år sedan, men minnena och smärtan av moderns sjukdom ligger kvar. Det märks i samtalet, och det är en smärta Drottningen delar med alla anhöriga, att sakta se sin förälder försvinna från sitt vanliga jag.
Vi kommer naturligtvis in på Drottningens egen rädsla för att drabbas av en demenssjukdom. Drottningen fyller 77 år i december, och risken att utveckla Alzheimer ökar exponentiellt med åren. Har man dessutom demenssjukdom i familjen fördubblas den risken.

För att läsa mer om intervjun klicka här.

Följ också Henrik Frenkels blogg Hjälp jag har Alzheimer, klicka här.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Gå för hjärtat tillsammans med oss!: Kära medlemmar, Vilken märklig tid vi lever i! Mycket är tungt men annat är positivt. Vi vet att vi går igenom en historisk epok, som länge kommer att leva i folks medvetande. Idag... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520