Juice? Kolla vad du dricker

Den svenska livsmedelslagen säger att om en dryck ska få kallas juice ska den till 100 procent bestå av pressad saft från frukt, bär, rotfrukter eller grönsaker.

Den koncentrerade juicen som man själv späder med vatten får kallas juice endast om man tillsätter samma mängd vatten som försvunnit under processen.

Juice ger snabb energi och innehåller vitaminer, kalium, folsyra och annat nyttigt som kroppen mår väl av. Men man ska ändå vara försiktig med att välja juice som törstsläckare eller som måltidsdryck. Många fruktjuicer innehåller höga sockerhalter, som t ex druvjuice, den innehåller 50 procent mer socker än coca-cola.

Hälsomyndigheterna rekommenderar att man äter ett halvt kilo frukt, eller fem frukter per dag. Att byta ut de fem frukterna mot fem glas juice är inte att rekommendera, men det är helt ok att byta ut en av frukterna mot två deciliter juice per dag. Fördelen med att äta frukt och grönsaker framför att dricka juice är att du då också får i dig viktiga fibrer.

Om man är ute efter den hälsomässiga effekten och den godaste smaken är det allra bäst att pressa frukterna själv. I många processer försvinner vitaminer och enzymer, men inte minst kanske den goda, fräscha smaken.

Skilj också på juice, fruktdryck och nektar. Nektar innehåller 25-50 procent pressad frukt eller bärsaft, resten är vatten och sötningsmedel. Fruktdrycker är framställda av juice eller koncentrat och mängden råvara kan variera, men det ska vara minst 6 gram citrussaft och minst 9 gram fruktsaft per 100 gram.

Källa: Jan-Eriks matskola, Jan Erik Hagbohm

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

GÖR DIN RÖST HÖRD: Vi kvinnor i alla åldrar måste göra våra röster hörda och uttrycka våra åsikter.  Vad du röstar på kan naturligtvis variera, men det är viktigt att du deltar i Europavalet och inte är passiv nu när... Läs mer »

Annonser

Bungypump
Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridArcameaBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerSaxå BrukVinkällaren GrappeCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika