Kvinnor med hjärtproblem kan behandlas med östrogen

Även kvinnor som har en ökad risk för hjärt- och kärlproblem ska kunna behandlas med östrogen vid klimakteriebesvär. Det visar resultatet av en ny befolkningsstudie från Karolinska Institutet.


Tidigare har kvinnor med hjärtproblem avråtts från att behandlas med östrogen vid klimakteriebesvär. Rekommendationerna utformades efter två stora studier i början på 2000-talet som visade att kvinnor som tog östrogen hade ökad risk att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar.
Men nu presenteras en ny studie från Karolinska Institutet där forskare vid Centrum för läkemedelsepidemiologi har undersökt sambandet mellan östrogenbehandling och risk för hjärtkärlsjukdom och död bland kvinnor som fick statiner.


Statiner är en blodfettsänkande behandling vars syfte är att förebygga hjärt- och kärlproblem hos personer som har en ökad risk att få sjukdomarna. Totalt ingick 41 000 kvinnor i studien som följdes under fyra år. Alla behandlades med statiner och drygt sju procent fick även östrogenbehandling. Resultatet visar att kvinnor som fick östrogen nästan hade en halverad risk för död. Forskarna kunde dock inte se någon ökad risk hos kvinnorna att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar.


– Andelen kvinnor som behandlas med östrogener för besvär i klimakteriet har minskat de senaste tio åren av flera orsaker. Samtidigt har många kvinnor i klimakteriet uttalade besvär med vallningar, sömnsvårigheter, benskörhet och nedstämdhet, vilket ofta kan behandlas framgångsrikt med östrogener. Resultatet av den här studien är därför av värde för att bedöma risk och nytta av östrogenbehandling för kvinnor med klimakteriebesvär, säger Ingegärd Anveden Berglind, läkare och forskare och studiens förstaförfattare, i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Sommar - Sol och snart semester!: Först ska vi vara i Almedalen där vi, 1.6 & 2,6 miljonerklubben finns i vår monter hela veckan och träffar människor från hela landet. Här sker många spännande möten :) Under Almedalsveckan... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridMylanArcameaBioGaiaBirkaGedeon RichterPfizer ABiZafeAmgen ABBayerCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBig TravelMatkomfort