Metabola syndromet – skurken i kroppen

av Ingemo Bonnier

Underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, är vanligt, det anses vara en folksjukdom i dag. Oftast är det kvinnor i vuxen ålder som drabbas. Omkring en halv miljon svenskar medicinerar, vanligen med medicinen Levaxin, men alla blir inte alltid hjälpta. De fortsätter att känna sig trötta, deppiga, olustiga och upplever att ämnesomsättningen går på sparlåga och att de inte kan gå ner i vikt – trots att de tar sin medicin enligt ordination.

Det kan, säger professorn i endokrinologi och diabetesforskning, Kerstin Brismar, bero på att om man lider av det metabola syndromet – det vill säga övervikt med för mycket fett runt magen, högt blodtryck, höga blodfetter samt ett något högre blodsocker – och har insulinresistens ute i vävnaderna.

Det är insulinresistensen som hämmar effekten av sköldkörtelmedicinen Levaxin/sköldkörtelhormonet T4. 

Man svarar helt enkelt inte på sköldkörtelhormonet som är det som ställer in kroppens termostat och gör att man bränner fett och kolhydrater.

Detta är en upptäckt som kom för några år sedan och det kan förklara varför många patienter upplever att medicinen Levaxin inte biter på dem. Även effekten av kroppens egna hormoner hämmas om insulinresistens uppstår i kroppens vävnader, menar Kerstin.

Metabola syndromet och insulinresistensen kan vara något man har ätit sig till och genom ohälsosam livsstil. Men det kan också handla om ärftliga anlag eller bero på en så kallad låggradig inflammation i kroppen som kan ha sitt ursprung i till exempel dålig munhälsa och inflammerat tandkött, för mycket fettväv, eller bero på stress och dålig sömn.

Mirakelmedicinen

Vad ska man då göra om man känner igen sig i den här beskrivningen?

Jo, det finns faktiskt en mirakelmedicin och den stavas livsstilsomläggning, säger Kerstin som då brukar berätta för patienterna att det är viktigast att angripa huvudproblemet.  Genom att äta rätt, minska på snabba kolhydrater, ta bort allt vitt som vitt bröd, pasta, vitt ris, pizza, socker, läsk, juice och bakverk.

Ett annat bra råd är att införa så kallas periodisk fasta i någon form, till exempel 5:2-metoden, 16:8 eller 14:10 metoden. Helt enkelt att räkna timmar mellan att äta och fasta.

I bland räcker det att fasta 12 timmar genom att inte äta något alls på kvällen från klockan 19 fram till 07 på morgonen, eller mellan 20-08. 5:2 betyder att man äter som vanligt fem dagar i veckan, men två dagar med maximalt 500 kalorier.

Konditions och muskelträna

Genom att sitta ner mindre och konditions- och muskelträna mer, framför allt bygga lårmusklerna, styrketräna armar, promenera eller jogga kan man åstadkomma en stor förändring. Det är också viktigt att kolla upp sömnen så man inte lider av sömnapné och överhuvudtaget införa en bra sömnhygien där man kopplar av några timmar före sänggåendet samt sover i ett mörkt, svalt rum. Det kan också vara klokt att gå till tandläkaren eller tandhygienist kontrollera sina tänder.

 

Kerstin Brismar, professor och specialist i internmecicin,

diabetologi och endokrinologi

Kerstins bästa råd till dig med metabola syndromet och sköldkörtelbesvär:

  • Ta bort allt vitt ur kosten; socker, mjölbaserade varor, pasta, ris, läsk, godis och bakverk
  • Inför någon form av periodisk fasta till exempel 5:2, 16:8 eller 12-timmarsfasta över kväll och natt
  • Börja träna i någon form – gärna något som stärker lårmusklerna som promenader, styrketräning eller gymnastik
  • Gå till tandläkaren och kontrollera din munhälsa
  • Se över din sömn så du inte lider av andningsuppehåll under natten och inför god sömnhygien i form av skärmförbud kvällstid och sov i ett mörkt rum
  • Be din läkare att ta de blodprover som finns som kan mäta om du har insulinresistens (hög c-peptid eller Insulin+ blodsocker och triglycerider) och en kronisk inflammation i kroppen, till exempel högkänsligt CRP, som bör vara mindre än 1,0.

Berätta för din läkare om du har övriga symtom som till exempelfrusenhet, hjärndimma, olustkänslor och nedstämdhet. Be om få kolla TSH fritt T4, fritt T3 och kolesterol (som stiger när ämnesomsättningen är låg).

Om T3 ligger inom det nedre normalområdet kan tillskott av en liten dos T3 göra att du mår bättre. 

Hypotyreos – vad är det? 

  • Underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, är den vanligaste formen av sköldkörtelrubbning
  • Symtomen är bland annat trötthet, depression, koncentrationssvårigheter, frusenhet, torr hud och hår, förstoppning, viktökning, långsam hjärtrytm, ont i leder
  • Ibland leder hypotyreos till att du får en förstorad sköldkörtel, så kallad struma, som kan märkas i form av en knöl på halsen