Midjan - ett mått på hjärt- kärlsjukdom

Orsaken till att vi skriver så mycket om mat och midjemått beror inte på att det är en utseendefråga – här får du klarhet i varför det är så viktigt att bli av med det farliga bukfettet.

Varför en stor midja innebär högre risk

Forskning har visat att för mycket bukfett innebär en större risk för hjärt- kärlsjukdom än fett på andra delar av kroppen, till exempel lår och armar. Har man för mycket fett som sitter i bukhålan (mellan kroppens organ) så ökar risken för sjukdom.

Anledningen till att fettet i buken är farligare än annat fett är att fettet ligger nära levern.

Det gör att bukfettet snabbare utsöndras i blodet och lättare ger upphov till förhöjda blodfetter. Blodfetterna kan sedan ge upphov till åderförkalkning, blodproppar och åtföljande hjärtkärlsjukdomar. Det finns ett väl dokumenterat vetenskapligt samband mellan bukfetma, typ 2-diabetes, hjärtinfarkt och stroke. Midjemått ger däremot en direkt uppskattning av mängden bukfett.

Svenskarnas kunskaper om midjemått

Undersökningen Shape of the Nation, som genomförts av sanofi-aventis 2005 och 2006, visar att svenskar har dåliga kunskaper kring midjemått och risker för hjärtkärlsjukdom:

  • 82 % av svenskar känner inte till sitt midjemått.
  • 83 % av patienter i riskgruppen för hjärtkärlsjukdom har aldrig fått sitt midjemått mätt när de besökt en läkare.
  • 65 % av hjärtpatienter i riskgruppen har inte fått information från sin läkare om kopplingen mellan högt midjemått och risken för hjärtkärlsjukdomar.

Att minska sitt midjemått och sin risk

Det viktigaste för att minska sitt midjemått är att ändra sin livsstil, röra på sig mer och äta sunt. Det handlar rent krasst om att minska sitt energiintag och öka sin energiförbrukning.

Hur man mäter sitt midjemått

Det är enkelt att mäta midjemåttet:

  1. Ta av dig på överkroppen och knäpp upp dina byxor eller din kjol.
  2. Placera måttbandet i sidan, halvvägs mellan höftbenets överdel och det nedersta revbenet.
  3. Slappna av. Läs av midjemåttet då du andas ut.
  4. Ditt midjemått bör inte överstiga 102 cm om du är man, eller 88 cm om du är kvinna. Har du större midjemått än så bör du tala med din läkare. Det spelar ingen roll hur lång du är.

Sharma AM. Adipose tissue: a mediator of cardiovascular risk. International Journal of Obesity. 2002; 26:S5-S7. 

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

GÖR DIN RÖST HÖRD: Vi kvinnor i alla åldrar måste göra våra röster hörda och uttrycka våra åsikter.  Vad du röstar på kan naturligtvis variera, men det är viktigt att du deltar i Europavalet och inte är passiv nu när... Läs mer »

Annonser

Bungypump
Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridArcameaBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerSaxå BrukVinkällaren GrappeCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika