Ny behandling kan bota benskörhet

Benskörhet är en av våra vanligaste folksjukdomar, över en halv miljon kvinnor i Sverige är drabbade, varannan kvinna är i riskzonen, framförallt när de når 50- årsåldern och östrogenhalten sjunker. Hittills har behandlingen mot benskörhet endast stoppat bennedbrytningen, men nu går behandlingen ett steg längre och hjälper till att bygga upp benen igen.

Eva Waern är överläkare på osteoporosmottagningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och hon menar att den nya behandlingen kan ge tillbaka livskvaliteten till de drabbade kvinnorna. Behandlingen är effektiv hjälp till drabbade kvinnor som har starkt försämrad livskvalitet i form av frakturer, kronisk smärta och för tidig död.

Det nya medlet heter Forsteo och det innehåller en syntetisk version av kroppen egna hormon som hjälper skelettet att bygga nytt ben. Studien visar att risken för att drabbas av kotfrakturer minskar med 90 procent. Risken för andra frakturer minskar också kraftigt och den minskade risken håller i sig flera år efter det att den rekommenderade 18 månader långa behandlingen har avslutats. Professor Britt Marie Landgren vid Huddinge Universitetssjukhus bekräftar att preparatet är mycket lovande. Men hon tillägger också att man ännu har ganska liten erfarenhet av det samt att det är väldigt dyrt.

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

GÖR DIN RÖST HÖRD: Vi kvinnor i alla åldrar måste göra våra röster hörda och uttrycka våra åsikter.  Vad du röstar på kan naturligtvis variera, men det är viktigt att du deltar i Europavalet och inte är passiv nu när... Läs mer »

Annonser

Bungypump
Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridArcameaBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerSaxå BrukVinkällaren GrappeCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika