Nya pensionssystemet missgynnar kvinnor

Om den viktiga ekonomin

Att det nya pensionssystemet missgynnar kvinnor har vi kunnat läsa i många tidningar. Det nya pensionssystemet innebär ändrade förutsättningar för många kvinnor.

Ylva Yngveson, Institutet för privatekonomi på FöreningsSparbanken, berättar närmare.

- Det är främst principen om livsinkomsten och infasningen i nya pensionssystemet som får konsekvenser för kvinnor.

Livsinkomsten

Traditionellt sett tar kvinnor ett större ansvar för hem och barn. Det får ofta till följd att kvinnor jobbar deltid längre perioder, kanske avstår från yrkesarbete några år eller avvaktar med karriären. När nu alla inkomster under hela yrkeslivet ligger till grund för pensionen innebär lägre livsinkomst en lägre pension, så länge man inte når upp till intjänandetaket. Lagstiftningen utgår från att vi är jämställda, men i praktiken är vi inte där än.

Med ATP-systemets regler kunde man ta igen "förlorade" år, då pensionen grundades på de 15 bästa åren. En sådan omfördelning över livet kan man inte göra längre.

Det kan till och med straffa sig att vänta med karriären då höga inkomster tidigt i livet ger större pension än höga inkomster sent i livet. Det beror framförallt på att inkomstpensionen årligen räknas upp med tillväxten i samhället. Det ger en positiv ränta-på-ränta-effekt.

Så länge man har barn under fyra år får man bra kompensation för deltidsarbete. Men det gäller bara den som har lön under inkomsttaket i pensionssystemet, f.n. 26 090 kronor i månaden och den kompenserar förstås inte för uppskjuten karriär.

Mellangenerationen

Någonstans måste man börja fasa in det nya pensionssystemet. Man har valt att de som är födda 1938 ska få en del av pensionen efter de nya reglerna. 80 procent av pensionen ska beräknas enligt ATP-reglerna och 20 procent enligt de nya. Dessa personer ska gå i pension om ett år och har redan passerat sitt yrkesliv. Det finns inte mycket att ändra på nu.

Inte heller för 40- och 50-talisterna. De har redan klarat av familjebildning och planerat sin livsinkomst med tanke på att de hinner med 15 bra inkomstår. De får en stor del av sin pension enligt de nya reglerna. Är man född efter 1953 räknas hela pensionen enligt det nya. Det går inte att backa historien nu eller kompensera genom att öka lönen. Taket finns ju också där!

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

GÖR DIN RÖST HÖRD: Vi kvinnor i alla åldrar måste göra våra röster hörda och uttrycka våra åsikter.  Vad du röstar på kan naturligtvis variera, men det är viktigt att du deltar i Europavalet och inte är passiv nu när... Läs mer »

Annonser

Bungypump
Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridArcameaBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerSaxå BrukVinkällaren GrappeCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika