Piller som stoppar bröstcancer - men har biverkningar

Behandlingen med läkemedlet Femar väckte stor uppståndelse redan förra året då det testades på 5 200 bröstcancerpatienter i Kanada. Femar visade sig vara så effektivt att studien fick avbrytas – det ansågs oetiskt att fortsätta ge sockerpiller till hälften av kvinnorna i gruppen. 

Nu har svenska läkemedelsverket godkänt det nya preparatet som kommer att bli ett viktigt tillägg till de behandlingar vi redan har i dag. Preparatet kommer att rädda liv, det är osäkert hur många, men det har redan stor betydelse för de tusentals svenska kvinnor som behandlats för tumörer och riskerar återfall.

Den nya medicinen verkar genom att det blockerar kroppens östrogenproduktion, och kommer framförallt att skrivas ut till kvinnor som haft svåra tumörer och där risken för återfall anses stor. Men det är inte ett ofarligt preparat, biverkningarna kan ibland överväga risken för återfall.

Fakta om Femar och bröstcancer:

  • Femar ges till kvinnor som redan har genomgått den femåriga Tamoxifenbehandling som i dag är standard för bröstcancerpatienter i Sverige
  • Studien visar att risken för återfall minskar med 38 procent hos den som tar en tablett om dagen
  • Medicinen verkar genom att den minskar kroppens östrogenproduktion
  • Femar kan öka risken för benskörhet samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Fakta om bröstcancer:

  • Tecken på bröstcancer är knölar, hudrodnad, eksem, allmän förstoring och fasthet av bröstet
  • Varje år får 6 500 svenskor besked om at de drabbats av bröstcancer
  • Kvinnor i alla åldrar drabbas, men risken ökar i takt med stigande ålder
  • Varje dygn dör fyra kvinnor i Sverige till följd av bröstcancer.

Källa: Expressen Hälsa samt docent Nils Wilking, Sophiahemmet, Stockholm

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Sommar - Sol och snart semester!: Först ska vi vara i Almedalen där vi, 1.6 & 2,6 miljonerklubben finns i vår monter hela veckan och träffar människor från hela landet. Här sker många spännande möten :) Under Almedalsveckan... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridMylanArcameaBioGaiaBirkaGedeon RichterPfizer ABiZafeAmgen ABBayerCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBig TravelMatkomfort