Piller som stoppar bröstcancer - men har biverkningar

Behandlingen med läkemedlet Femar väckte stor uppståndelse redan förra året då det testades på 5 200 bröstcancerpatienter i Kanada. Femar visade sig vara så effektivt att studien fick avbrytas – det ansågs oetiskt att fortsätta ge sockerpiller till hälften av kvinnorna i gruppen. 

Nu har svenska läkemedelsverket godkänt det nya preparatet som kommer att bli ett viktigt tillägg till de behandlingar vi redan har i dag. Preparatet kommer att rädda liv, det är osäkert hur många, men det har redan stor betydelse för de tusentals svenska kvinnor som behandlats för tumörer och riskerar återfall.

Den nya medicinen verkar genom att det blockerar kroppens östrogenproduktion, och kommer framförallt att skrivas ut till kvinnor som haft svåra tumörer och där risken för återfall anses stor. Men det är inte ett ofarligt preparat, biverkningarna kan ibland överväga risken för återfall.

Fakta om Femar och bröstcancer:

  • Femar ges till kvinnor som redan har genomgått den femåriga Tamoxifenbehandling som i dag är standard för bröstcancerpatienter i Sverige
  • Studien visar att risken för återfall minskar med 38 procent hos den som tar en tablett om dagen
  • Medicinen verkar genom att den minskar kroppens östrogenproduktion
  • Femar kan öka risken för benskörhet samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Fakta om bröstcancer:

  • Tecken på bröstcancer är knölar, hudrodnad, eksem, allmän förstoring och fasthet av bröstet
  • Varje år får 6 500 svenskor besked om at de drabbats av bröstcancer
  • Kvinnor i alla åldrar drabbas, men risken ökar i takt med stigande ålder
  • Varje dygn dör fyra kvinnor i Sverige till följd av bröstcancer.

Källa: Expressen Hälsa samt docent Nils Wilking, Sophiahemmet, Stockholm

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

"När kvinnor och flickor mår bra, mår ett helt land bra!": Nyligen hade jag nöjet att få lyssna på Nobelpristagaren Denis Mukwege, som var i Stockholm. Jag fastnade för hans citat "När kvinnor och flickor mår bra , mår ett helt land bra! " I år är det 1... Läs mer »

Annonser

Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens
Arcamea - Vår berättelse

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningNovartis Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBoehringer IngelheimMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMedilensMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika