Rotfrukter ger kalium

Rotfrukter viktigt för kroppens tillskott av kalium

Det behövs en påminnelse för de nyttiga rotfrukterna. 

Idag äts det alldeles för lite av dessa goda och nyttiga ”grönsaker”. Många har t.ex. aldrig ätit palsternacka! Sen har vi kålrot, rotselleri, rödbetor, jordärtskockor, pepparrot, svartrötter, sötpotatis med flera. 

Det som äts mest är potatis och morötter. Moroten äts oftast rå men den är ännu nyttigare kokt. Rotfrukterna är bra för magen då de innehåller mycket fibrer.

Man kan göra hur många goda maträtter, gratänger och grytor som helst på rotfrukter och absolut ta med i köttgrytorna.

Gemensamt för rotfrukterna är att de är bra källor till kalium. Kalium minskar risken för högt blodtryck och för benskörhet. För att bilda och bibehålla ett starkt skelett är kroppens kaliumbalans viktig. Rotfrukter har något högre innehåll av kolhydrater och är därför mer mättande.

Rotfrukter både som råkost och i tillagad form är näringsrik och hälsosam mat både för normalviktiga, övervikta och diabetiker.

Man kan i ugnen rosta morötter, lök palsternacka, potatis och paprika. Det är otroligt gott! Skala och skär i lagom stora bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper, häll över lite olja och låt det stå i ca 30 minuter i 175 grader.

Recept på sötpotatis med rotselleri

Något annat som jag gärna vill rekommendera är sötpotatis med rotselleri.

  • 1 stor sötpotatis ca 350 g.
  • 1 stor bit rotselleri, ca 350 g,
  • 2 dl mellan- eller matlagningsgrädde, 
  • ca 3 krm salt,
  • ca 2 krm peppar,
  • 1 msk ströbröd

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotfrukterna och strimla dem i matberedaren. Lägg det i en smord ugnssäker form. Häll på grädde och krydda. Strö över ströbröd. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills rotsakslådan är mjuk och har fått fin färg. (Jag tar gärna riven ost i och hoppar över ströbrödet.)

Bibi

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

"När kvinnor och flickor mår bra, mår ett helt land bra!": Nyligen hade jag nöjet att få lyssna på Nobelpristagaren Denis Mukwege, som var i Stockholm. Jag fastnade för hans citat "När kvinnor och flickor mår bra , mår ett helt land bra! " I år är det 1... Läs mer »

Annonser

Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens
Arcamea - Vår berättelse

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningNovartis Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBoehringer IngelheimMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMedilensMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika