Vad är diabetes?

Diabetes är en folksjukdom där blodets innehåll av socker eller glukos är onormalt hög.

Det finns två former: typ1, barn och ungdomsdiabetes, och typ 2, ålderdiabetes.

Vid typ 2 är förmågan att producera insulin inte helt borta, men mängden insulin räcker inte till för kroppens behov. De flesta med typ2 diabetes är överviktiga. Bukspottkörteln hinner inte med att producera det insulin som behövs för den nya, tunga och större kroppen. Bukfetma i kombination med ärftlighet är en stor riskfaktor

Vilka är symptomen?

Debuten av typ 2 diabetes är ganska smygande, men symptomen är törst, stora urinmängder, trötthet, klåda och infektioner.

Hur behandlas diabetes?

Det vanligaste är att lägga om matvanor för att gå ner i vikt samt att börja motionera. Viktminskningen gör att den egna produktionen av insulin räcker igen och ökad fysisk aktivitet gör att känsligheten för insulin ökar. Andra kan behöva ta tabletter eller dagliga insulininjektioner som håller blodsockret i schack.

Så förebygger du diabetes:

  • Ät en sund kost. Tre mål mat om dagen, mycket frukt och grönt
  • Minska på sötsaker, chips hamburgare och annan fet mat.
  • Motionera så blir det lättare att hålla både blodsocker och vikt normala
  • Välj bra fett, se till att du använder matfett som domineras av enkelomättat fett, olivolja, flytande margarin och rapsolja.
  • Normalisera din vikt. Banta om du är överviktig.

(källa: Svenska diabetesförbundet)

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Sommar - Sol och snart semester!: Först ska vi vara i Almedalen där vi, 1.6 & 2,6 miljonerklubben finns i vår monter hela veckan och träffar människor från hela landet. Här sker många spännande möten :) Under Almedalsveckan... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridMylanArcameaBioGaiaBirkaGedeon RichterPfizer ABiZafeAmgen ABBayerCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBig TravelMatkomfort