Alexandra Charles

LJUSA MINNEN I NOVEMBER

Den 2019-11-27 21:45

Minns i november  den ljuva september..... det behöver vi göra så här års när den grå filten oftast vilar över oss. Men inomhus är det ljust och full aktivitet. Det är fenomenalt att upptäcka hur extra trevligt, intressant och viktigt det blir när året lider mot sitt slut.

Vi presenterar nu Minnenas mat, vår receptsamling med kända personers favoritrecept, för god matgemenskap. För gemenskap behöver vi! Receptsamlingen Minnenas Mat säljs till förmån för forskning på Alzheimers  sjukdom och det är en fin julklapp! Passa på att beställa den NU, så får du den lagom till jul. Priset är 180 kr exkl moms och ev. frakt. Receptsamlingen är inte tidsbunden. Recepten är aktuella året om. Det är en trevlig liten bok och present till många.

Vi fortsätter vårt arbete med osteoporos/benskörhet. Det är en angelägen fråga för oss, eftersom många kvinnor drabbas.  Varannan kvinna och var fjärde man beräknas få en osteoporos relaterad fraktur under sin livstid. Välkommen till våra panelsamtal med politiker och medicinska experter den 9 december i Stockholm, där du har möjlighet att ställa frågor och berätta om dina erfarenheter.

Alexandra

Kommentera

Höstens färgkavalkad

Den 2019-11-01 10:47

Höstens färger är ljuvliga, tycker jag. Vi gick i bokskogen och det skimrade som av guld och orange. Ja, i mina ögon, som inte ser tydligt var det en fascinerande färgkavalkad.  Att ha ett handikapp är en ny fas i mitt liv som jag försöker hantera. Med stöd av familj och kollegor går det riktigt bra.

1.6 miljonerklubben förbereder nu lanseringen av vår receptsamling ”Minnenas Mat”, där kända personer lämnar sina mest minnesvärda recept och finns avporträtterade på fina foton. Pengarna från försäljningen av ”Minnenas mat” går till Kvinnor & Hälsas stipendier till alzheimerforskning.

Idag kom nyheten som gläder oss alla! En ny mammografimetod lanseras som är mindre smärtsam och billigare! Dessutom mer effektiv.  Fantastiskt! Äntligen! Du går väl på mammografi regelbundet?  Det är ju sååå viktigt för att kunna upptäcka en begynnande tumör.

Nyligen skrev vi, 1,6 miljonerklubben,  en debattartikel om benskörhet, som också behöver upptäckas genom bentäthetsmätning efter första frakturen. Åtminstone!  Helst innan benbrottet förstås. Förslagsvis skulle alla mätas från 50 års ålder.

Vi, 1.6 miljonerklubben, är lyckligt lottade som har så många engagerade kvinnor - volontärer, kontaktkvinnor, medicinska experter och sakkunniga och våra härliga artister! Tänk så mycket kvinnokraft! Ja, män deltar också förstås, som sakkunniga, medlemmar och volontärer! Vilken glädje att kunna ta till oss allt detta, som vi tillsammans har skapat genom åren! I år fyller vi 21 år! Det är ju oslagbart!  Hurra!!

Ni kära medlemmar blir ju bara fler och fler! Välkomna alla nytillkomna och låt oss växa tillsammans! Vi träffar många av er på mässor och framförallt på våra seminarier runt om i landet! Nyligen hade vi en fantastisk författarkryssning! Jag mötte kvinnor och några män från hela landet! Tänk, när vi slutar tänka ”vi och dom” - vi är ju alla , kvinnor och män, medlemmar i en och samma underbara organisation - för alla kvinnors bästa hälsa!!!

Skriv gärna ner dina förslag till nya ämnen som du vill att vi ska ta upp,  diskutera eller andra aktiviteter, som skulle kunna  vara av allmänt intresse. Maila ditt förslag till alexandra@1.6miljoner klubben.com.

Den 16 december kl 18, bjuder vi in till julkonsert i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Några av de som deltar i julkonserten är Gladys del Pilar, Rennie Mirro , Joachim Bergström, Charlotta Hult , två  körer och ännu fler gäster...  Biljetter kan bokas fr o m måndag den 4 november.

Njut av livet här och nu!

Er tillgivna Alexandra

 

Kommentera

Må bra under och efter klimakteriet

Den 2019-10-20 18:02

Klimakteriet är en lika omvälvande period i kvinnors liv som puberteten. Ändå vet de flesta kvinnor mycket mer om puberteten än om klimakteriet. Det vi kvinnor får höra om klimakteriet är ofta fokuserat på de vanligaste negativa symptomen, såsom vallningar och svettningar. Ibland talar man också om humörförändringar. Likt puberteten inträffar klimakteriet ofta i en tid med omvälvande förändringar i livet som framförallt hänger samman med att barnen blir stora och flyttar hemifrån och kanske lämnar ett tomrum efter sig. Att just då känna att den fertila perioden är slut och att man börjar må dåligt av hormonförändringar är knappast den bästa tajmingen.

Symptomen i klimakteriet beror på att äggstockarna inte längre producerar ägg och därmed inte heller östrogen. Östrogenet är ett hormon med funktioner i sånär som varje organ i kroppen och symptom i klimakteriet som man kanske inte pratar så mycket om är tex ledvärk och torra ögon. Vi blir också mer bensköra när östrogenproduktionen avtar. Länge tänkte man att hormonbehandling i klimakteriet med östrogen skulle vara en slags ”föryngringskur” för kvinnor och leda till enbart positiva hälsoeffekter. Sedan svängde pendeln raskt åt andra hållet- nu var hormonbehandling livsfarligt och tongivande läkare uttalade sig om detta även fram till för några år sedan. Idag vet vi bättre! Hormonbehandling är något positivt om det ges på rätt sätt- till rätt kvinnor och i rätt tid. Hormonbehandlingen bör starta inom 5 år efter sista menstruationen men det finns inte längre någon bättre gräns som tidigare. Hormonbehandling kan därmed ges så länge som det behövs.

När ska man då behandla? Man ska behandla när man upplever att symptomen begränsar livet. Kvinnor förtjänar att må bra och kunna uppnå sin fulla potential. Att inte kunna sova p g a nattliga svettningar, att inte kunna idrotta p g a stela och ömmande leder, att inte kunna hålla möten p g a att svetten rinner - detta är inget som kvinnor ska acceptera. Tvärtom bör man söka hjälp för detta! Vi ska även begära att forskningen på klimakteriet fortsätter, så att vi hittar de allra bästa hormonbehandlingarna med lägst risker och de bästa hälsoeffekterna. Vi ska fortsätta kämpa för att kvinnor ska må bra - även efter klimakteriet.

Helena Kopp Kallner, med. doktor

Överläkare i obstetrik och gynekologi

Kommentera

Höstens färger sprakar

Den 2019-10-01 08:42

Sakta gick sommarens ljusa kvällar över till mörkare höstkvällar. Löven skiftar färg från gult till orange och rött!  Det är så oerhört vackert med alla färger som naturen bjuder oss på.

Höstens färger är inspirerande och helande

Förr var mina somrar oändliga, numera är de alltför korta, men genom den tre dagar långa golftävlingen på Santa Ponsa, Mallorca, med Prinsessan Birgittas Turnering, kunde vi förlänga sommaren en vecka! Finalisterna i Hjärtgolfen var med och tävlade om Prinsessan Birgittas Trophy. Våra fantastiska Hjärtgolf vinnare Marie Törnberg från Lundsbrunns GK och Lotta Wångdahl från Lidköpings GK, vann var sin klass. Bravo! Förutom golf blev det många härliga havsbad för mig och sköna dagar med goda vänner! Prinsessan är en strong kvinna, som är några och 80 år. Hon är alert, smidig och spelar golf nästan varje dag.

Efter sommaren har 1.6 & 2,6 miljonerklubben hunnit med Hälsoriksdag, Formex mässan, seminarier om hormoner, hälsodagar, bokmässan i Göteborg och Alzheimerdagen. Det är härligt med all aktivitet runt om i landet! Och allt engagemang från våra volontärer, ambassadörer och vår medicinska expertgrupp! Tack till er alla!

Jag vill slå ett slag för Författarkryssningen den 13-14 oktober. Fyra nya överraskningar kan vi bjuda på - författaren Jan Mårtensson , som fick Hederspriset på Bokmässan och tre entertainers - Renné Mirro, Karl Dyall och Joachim Bergström. En unik kombo!  Dessutom deltar sju författare och journalisten Claes Elfsberg intervjuar och är kvällens konferencier. Boka gärna nu!

Du kan hjälpa oss att bli fler genom att värva en medlem.

Njut av livet!

Alexandra

Kommentera

Stan sjuder av liv

Den 2019-08-26 14:30

Jag njuter av stadslivet under sensommaren när de flesta är tillbaka i staden efter semestrarna och det sjuder av liv igen. Nu är det kulturfestivaler, konserter och fullt med aktiviteter i hela stab.

Just nu är skogspromenader mest lockande för mig.  Att plocka svamp och sakta gå genom skogen för att hamna i en glänta vid vattnet och bara vara, är underbart. Ingen påslagen mobil. Jag vill tipsa alla om att stänga av mobilen, njuta en timme och anta Utemaningen. Vi blir alla lugnare då. Vår Hälsodagden 8 september på Gärdet i Stockholm har detta tema – Utemaningen. Alla är välkomna att delta.

På Hälsodagen arrangerar vi Hjärtgåing - du kan gå, lunka eller springa 5 km på Djurgården. Fina priser utlovas. Hjärtgåing stödjer hjärtforskningen på kvinnohjärtat, stiftelsen Kvinnor & Hälsa.  Susan Lanefeldt håller i gympan inför Hjärtgåing. Det blir även Valyristräning, en ny träningsform med Annette Lefterow. Vikinga liv berättar om vikingarnas liv. Stockholms brandförsvar finns på plats. Skansen kommer med ormar och spindlar. Det blir dans och yoga. Fråga doktorn– medicinska experter finns på plats som kan rådfrågas. Dessutom finns mat, kaffe och många utställare. Vårt lotteri har i år en cykel som första pris. Hälsodagen innehåller  en mängd spännande aktiviteter och priser - och jag hoppas vi alla kan ses där.

Kom ihåg att det är viktigt att komma igång igen efter en avkopplande sommar. Vi behöver stärka vårt immunförsvar med mer rörelse, gemenskap och glädje.

Välkommen!

Alexandra

Kommentera

I sommarens soliga dagar

Den 2019-07-30 09:52

Det är skönt när vårt Stockholm är grönt! Under sommaren är det svårt att välja, eftersom både landet och stan är så inbjudande! Baden lockar och musik överallt. Dessutom vill vi umgås med vänner och familj. Det är verkligen en underbar tid!

Jag har tyvärr fått ett handikapp. Jag har fått nedsatt syn. Jag vill berätta detta eftersom jag märker att det är svårt att känna igen vänner på gatan eller där vi möts. Jag vill ju inte att man ska tro att jag blivit snobbig! Att ha ett handikapp är tufft! Det gäller att acceptera och inte vara arg eller bli ett offer. Just nu får jag kompensera det med annat -  exempelvis med musik och talböcker.

Det är så roligt med vår uppskattade Hjärtgolf runtom i landet. Hjärtgolfen spelas under hela sommaren på 13 golfbanor. Finalen är den 18 augusti på Ekerum på Öland. Första pris är en resa till Mallorca där vinnaren får spela i Prinsessan Birgittas Golf Tournament.

Nu laddar vi  inför Hälsodagen den 8 september på Gärdet i Stockholm. Hälsodagen kommer även att genomföras i flera städer i landet, se www.1.6miljonerklubben.com

Längre fram, den 13 oktober, är det dags för vår Författarkryssning igen! Denna gång med Claes Elfsberg, som kommer att intervjua författarna! Boka snarast! Det blir som alltid, spännande och givande!

Fortsätt njuta av sommaren!

Alexandra

Kommentera

Sommar - Sol och snart semester!

Den 2019-07-01 15:44

Först ska vi vara i Almedalen där vi, 1.6 & 2,6 miljonerklubben finns i vår monter hela veckan och träffar människor från hela landet. Här sker många spännande möten :)

Under Almedalsveckan arrangerar vi  två seminarier. Den 1 juli tar vi upp psykisk ohälsa i samarbete med Psykiatrifonden. Psykisk ohälsa,  om varför kvinnor dricker mer , blir spelberoende och utmattade. Ja , alla känner någon som är drabbad och vi vill hitta lösningar, få bort det stigma som råder kring att exempelvis ha ångest.

Den 2 juli har vi ett seminarium om hur mer kunskap om Sverige hjälper utrikesfödda kvinnor med barn att förbättra sin  psykiska hälsa. Professor Solvig presenterar ett lyckat forskningsprojekt med nyanlända utrikesfödda kvinnor med barn som deltagit i kunskapsträffar. Träffarna arrangeras på nio orter runtom i landet med hjälp av våra fantastiska volontärer. Utrikesfödda kvinnor med barn är i stort behov av att få stöd och hitta in i vårt samhälle, vården och förstå den svenska kulturen.

 

Ja , ibland är det svårt att förstå varför inte de mänskliga rättigheter måste få komma först och det pekuniära sen. Jag vill fortsätta att arbeta för människors lika värde.

Efter Gotland väntar semester men boka gärna redan nu in några av våra kommande program i din kalender!

Hälsodagen,  den 8 september vid Sjöhistoriska på Gärdet i Stockholm som blir en inspirerande dag med  "Gå för Hjärtat- promenad", dans, gympa , yoga och Hälsopriset ska delas ut. Dessutom har vi barnaktiviteter, Skansen kommer på besök, våra medicinska experter finns på plats för att svara på frågor, utställare, café, och mycket mer. Alla kan vara med. Gratis!

Mental Health Evening den 7 oktober på Södra Teatern med bland andra Anders Hansen och Lill Lindfors.

Njut av att vara ute och koppla av, stäng av mobilen och anta Utemaningen - fri tid behöver vi alla!

Alexandra

Kommentera

Sommaren närmar sig

Den 2019-06-18 16:31

Vid en festlig, traditionsenlig ceremoni på Skansen den 6 juni, på Sveriges Nationaldag, fick 1,6 & 2,6 miljonerklubben motta en fana från Hans Majestät Kung Carl XVI Gustafs hand. Vi är förstås stolta och glada över att få motta denna fana för vårt arbete för kvinnors hälsa och för ökat genusperspektiv inom forskning och på läkarutbildningen. Vid ceremonin representerades 1,6 & 2,6 miljonerklubben av fyra kvinnor; vår goodwillambassadör Lill Lindfors, styrelseledamot Marianne Östlund, överläkare Marjut Sohlman och Titti Kerr Axelsson.

Under Järvaveckan i Stockholm deltog vi i vår ”Speakers Corner”. Där kunde publiken lyssna till våra experter, exempelvis Zina Alhilali, Gabriella Svanberg, Ami Hommel, Khadra Seerar Westerberg, Solvig Ekblad och många fler. Vi hade olika program varje dag med bl a vårt viktiga projekt för utrikesfödda kvinnor med barn, psykisk ohälsa, juridik och betydelsen av att vaccinera sig mot TBE. Jill Taube lärde oss att må bra med dans efter härliga rytmer. Vårt tält "Speakers Corner" uppskattades och gav oss många nya kontakter och inspiration. Vi fick många nya medlemmar. Tack till alla som hade möjlighet att komma och hjälpa oss, inte minst vår projektledare Anna.

Under två dagar konfererade vi med våra kontaktkvinnor och ambassadörer från hela landet .Vi träffades på Birka Konferens, där vi lyssnade på vår stipendiat Carina Carnlöf, och inspirerades av Roberta Ottilia med kampanjen "Ut i det fria" med mer rörelse ute i naturen. Hon talade om att stänga av, koppla bort telefon, dator och bara vara. Efter konferensen åkte de som ville på en kortare kryssning. Vi umgicks och diskuterade 1,6 & 2,6 miljonerklubbens framtid.  Dag 2 såg vi Paula Ternströms film om 100 år av demokrati. En film som väckte många tankar som innebar fler diskussioner. Nöjda och glada, fyllda av idéer och tankar gled vi sedan in i Stockholms hamn igen.

Nu ser vi fram mot Almedalsveckan där vi finns på plats i ett eget tält hela veckan. Dessutom håller vi i  två intressanta seminarier den 1 och 2 juli som handlar om psykisk ohälsa. Hjärtgolfen pågår för fullt runtom i landet och i september kommer vi säkert att ses under Hälsodagen.

Vilken kraft kvinnor har!  Vilka fantastiska kvinnor vi har glädjen att arbeta med för Kvinnors Hälsa!

Glad Midsommar och tack för vårterminen!

Nu väntar sommar och  avkoppling. Vi ses igen i slutet av sommaren!

Alexandra

Kommentera

Logga ut i det fria

Den 2019-06-04 13:45

Nu när naturen är som vackrast vill vi gärna vistas utomhus! Vi mår bättre och de flesta av oss skulle vilja spendera mer tid utomhus än de gör. Utmaningen #loggautidetfria är ett gemensamt initiativ mellan oss, Pfizer och Orienteringsförbundet. Vi vill uppmuntra alla att vara aktiva utomhus och koppla av digitalt. Alla behöver gå offline innan vi går ut! Det är det utmaningen #loggautidetfria handlar om. Naturen aktiverar vårt ”lugn- och ro system” och får oss att må bra och är en av våra bästa källor till avkoppling.

Genomsnittspersonen lägger cirka 60 dygn per år på att scrolla i sin telefon och tittar på mobilen cirka 150 gånger per dag. Att ständigt vara tillgänglig och online påverkar oss – även när vi är utomhus.

Jag vill uppmana alla att koppla av digitalt och njuta av naturen. Att vara utomhus oftare och vara mer närvarande i stunden, är ett enkelt sätt att påverka din hälsa positivt. Vill du anta utmaningen? Gå offline innan du går ut i naturen och #loggautidetfria.

Alexandra

Kommentera

Gör din röst hörd

Den 2019-05-21 12:34

Vi kvinnor i alla åldrar måste göra våra röster hörda och uttrycka våra åsikter.  Vad du röstar på kan naturligtvis variera, men det är viktigt att du deltar i Europavalet och inte är passiv nu när så mycket står på spel.

Många har ofta så mycket runtomkring sig och tror att det inte spelar så stor roll vad de tycker i valet.  Men plötsligt vaknar vi upp och ser att den jämlikhet vi arbetat så hårt och länge för, är på väg att minska.

Din röst är viktig, tänk på hur du vill ha din framtid och hur framtiden ska se ut för våra barn och barnbarn. Visst utgår jag från att alla är snälla och vill väl, men de nya strömningarna som drar genom Europa, skrämmer mig. Jag känner mig tryggare när kvinnor finns med och kan påverka besluten.

Tänk att unga kvinnor som Malala (22 år) och Greta (16 år) kan påverka så många med sina budskap. Det ger hopp!

Alexandra

Kommentera

« Visa 10 nyare blogginläggVisa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Gå för hjärtat tillsammans med oss!: Kära medlemmar, Vilken märklig tid vi lever i! Mycket är tungt men annat är positivt. Vi vet att vi går igenom en historisk epok, som länge kommer att leva i folks medvetande. Idag... Läs mer »

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Långvarig covid-19, kan vi prata om det?: "Vad som är jobbigt är allas synpunkter, ungefär som om man har fått en allvarlig könssjukdom", viskar en hemlig källa.  "Du har nog sen covid", sa sköterskan i tältet och skickade hem mig.... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com