Alexandra Charles

Frossa i musik för en bättre hälsa

Den 2019-02-27 10:03

I år är det ett speciellt år!  När vi blickar tillbaka på de 20 år vi vuxit för kvinnors hälsa, känns det så rätt att satsa på hälsa och wellness.  Vi har varit med om att förbättra kunskapen om att kvinnors hälsa och jämlik vård är viktig. En förutsättning för ett fungerande samhälle är att genusskillnaderna blir avgörande i den medicinska forskningen.

Kultur är en hälsobringande faktor, som t o m kan hålla demens på avstånd. Så frossa gärna i musik, teater, film, dans och konst! Kungen av Atlantis, är en fantastiskt gripande och rolig, samtida, viktig film, som har premiär den 1 mars.  Den kommer att visas runtom i landet. Skådespelarna Philip Zandén och Simon Settergren, spelar far och son, och de är även manusförfattare och producenter. Happy Jankell och Catarina Ewerlöf, spelar mor och dotter - mer än så vill jag inte avslöja, men se den!

Nu går vi in i mars, ljuset börjar återvända och vi ser fram emot 21 Woman in Red program, runtom i landet! Vilket rekord! Att hjärtat är friskt, vitalt och klappar på som det ska, är ju vitalt för oss alla. Så följ med till närmaste Woman in Red program, där vi blandar vetenskapliga fakta och de senaste forskningsrönen om kvinnohjärtat, med lättsammare kultur. Vi sprider information, inspiration och glädje. Vi är stolta över att varje år kunna dela ut stipendier till forskning på kvinnors hälsa. Den 11 mars delar vi ut fem stipendier på Oscars i Stockholm. Så bra man mår när man kan känna sig stolt över att göra gott. Tack, alla som bidrar, genom att köpa pins, lotter, eller skänka bidrag till vår Insamlingsstiftelse Kvinnor & Hälsa.- med 90 konto.

Nu ser jag fram emot en härlig vår!

Alexandra

Kommentera

Den 2019-02-12 16:11

#ALLA KÄNNER NÅGON

Psykisk ohälsa kan ha många olika ansikten -  stress, utbrändhet, ångest, depression.Tillsammans med Psykiatrifonden vill vi uppmärksamma psykisk hälsa. Vi hade nyligen ett mycket uppskattat seminarium om Mental Health, som filmades och finns nu att ladda ner från  vår webbsida. Du som inte kunde närvara och är intresserad av ämnet, kan se den direkt, se Livesändning, Mental Health.

Mars är vår hjärtmånad

Vi arbetar  brett med kvinnors hälsa och inspireras  av våra medicinska experter med bland andra Karin Schenck-Gustafsson, Cecilia Linde och  Mai Lis Hellenius. Dessa experter kommer att medverka på Woman in Red den 11 mars på Oscars i Stockholm. I år kommer Woman in Red kampanjen till rekordmånga orter runtom i landet, 21 orter. Så boka in dig så fort du kan!

”70 är det nya 50”

En man som gjort mycket för folkhälsan är professor Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och medicinsk forskare specialiserad på äldre personers mentala hälsa. Hans uttryck ”70 är det nya 50” uttalade han med anledning av att 70 åringar är fysiskt och intellektuellt som 50 åringar idag, jämfört med tidigare. Ingmar Skoogs tips för ett friskt och långt liv är bland annat att regelbundet kontrollera sitt blodtryck och kolesterolvärde.För högt blodtryck och höga kolesterolvärden kan innebära många riskfaktorer för hjärnsjukdomar, kärlsjukdomar och demenssjukdomar. Idag har genomsnittblodtrycket på 70 åringar gått ner sedan 1970-talet. Det beror delvis på att fler får behandling med olika läkemedel, men även livsstilsförändringar som att motionera mer, äta nyttigare och röka mindre. Det viktigaste när man blir äldre är att vara frisk naturligtvis, då kan man göra precis det man vill – och det gör jag :)

 

ALEXANDRA

Kommentarer

Sofie skrev 2019-03-08 15:56:

Jag tycker det är jättebra att ni lyfter denna viktiga fråga. Psykisk ohälsa behöver bli en sak som känns naturlig att prata om!
https://nissabo.se/

Markus skrev 2019-06-19 14:38:

Kan tipsa om https://teraply.se/ , en söktjänst för att hitta legitimerade psykologer och psykoterapeuter. Alla kontrollerade mot socialstyrelsen. Området psykisk ohälsa är en djungel när det kommer till behandling. Är framförallt privata behandlare, men finns även landstingsanslutna. Samtliga legitimerade!

Karl skrev 2019-09-03 10:54:

Finns också www.suicidezero.se som gör mycket bra saker för att minska stigmat kring psykisk ohälsa.

Kommentera

Att börja året med semester är lite lyxigt.

Den 2019-02-04 14:25

I början av januari behöver du ledigheten som bäst. Vi åkte tillsammans med 1,6 & 2,6 miljonerklubbens medlemmar till underbara Barbados. Här fick vi sol, bad och en välbehövlig återhämtning.  Här på 1,6 & 2,6 miljonerklubben var det högtryck under hela hösten, ända fram till jul. Vilken lyx det då blev med semester när man behöver den som bäst! Vi tog många härliga strandpromenader och simturer. Vi njöt av det underbara klimatet på Barbados.

Nu ser vi fram mot mars månad med den stundande Woman in Red kampanjen för kvinnohjärtat run. I år kommer vi att finnas på rekordmånga platser – 21 orter runtom i landet. Dessutom fortsätter vårt samarbete med Psykiatrifonden kring psykisk ohälsa - Mental Health #alla känner någon. Tillsammans arbetar vi för att förbättra den förebyggande vården för psykisk ohälsa och ge hjälp och stöd till alla med psykiska problem.

Jag läste nyligen om en japansk livsåskådning,Ikigaieller ”Meningen med att finnas till” . Den handlar om vad som är meningen med livet: passion – det du älskar, det du är bra på, det världen behöver och det du kan tjäna pengar på. Många japaner har hittat något som ger dem mening med livet även efter pensionen. ”Ikigaifår hundraåringarna att gå ur sängen eller ur vilstolen för att lära ut karate, vägleda byns själslighet eller föra traditioner vidare till barnen” skriver New York Times.

Mycket tänkvärt! Ikigai kan kanske hjälpa oss stressade, prestationsinriktade nutidsmänniskor.

 

 

Alexandra

Kommentera

"När kvinnor och flickor mår bra, mår ett helt land bra!"

Den 2018-12-18 11:22

Nyligen hade jag nöjet att få lyssna på Nobelpristagaren Denis Mukwege, som var i Stockholm. Jag fastnade för hans citat "När kvinnor och flickor mår bra , mår ett helt land bra! "

I år är det 100 år sedan kvinnor fick rösträtt. Mycket har hänt sedan dess, men tyvärr finns mycket kvar att göra när det gäller exempelvis jämlikhet. Och det vill vi påverka så att vi får jämlikhet inte bara inom forskning utan överhuvudtaget

Hjärtat är livsviktigt! Vår hjärtkampanj, Woman in Red, pågår under mars månad. Varje år uppmärksammar vi hjärtat runtom i landet. I år kommer vi att finnas i 17 städer. Se vårt kalendarium där alla städer som deltar i Woman in Red finns med.

Den 11 mars är Woman in Red i Stockholm på Oscars, med bland annat ffina öredrag om kvinnohjärtat, stipendieutdelning och musik. I år kommer vi att dela ut fem stipendier till forskare inom hjärthälsa och psykisk hälsa.

Snart är det dags för ett nytt år och nyårslöften. Satsa på ett hälsosamt nytt år med mycket rörelse - som titeln på vår nya bok ”Kvinnor & Hälsa, så mycket bättre!”

Tack för att ni alla finns och är våra medlemmar. Värva gärna  en medlem och så hjälper du  oss att växa ännu mer.

Njut av helgerna och ta hand om er!

Kramar

Alexandra

Kommentera

Varannan vuxen har dålig kondis

Den 2018-11-27 14:51

 

Varannan vuxen har dålig kondis

Vi som arbetar för kvinnors hälsa vet hur viktigt det är att må bra i kropp och själ. Konditionen är givetvis viktig, men även förebyggande upplevelser och kultur.

Nu när det är mörkt och kallt kan det vara förståeligt att konditionen och träningen försämras. . Under resten av året borde vi däremot konditionen kunna öka. En studie från GIH  (1995-2017)visar att män och kvinnor i åldrarna 18-74 år hade en kraftig nedgång av sin kondition. Nedgången var kraftigare för män, yngre, lågutbildade och boende på landsbygden. Idag får man fysisk aktivitet på recept hos GIHs friskvårdslotsmottagning.Vad kan vi göra för att förbättra konditionen?

Våra egna projekt för kvinnors hälsa har ofta fokus på förebyggande hälsa och kunskapsspridning. I vår jubileumsbok ”Kvinnor och Hälsa, så mycket bättre” kan du lära dig mer om hur du ska sköta din hälsa. Just nu har vi ett julerbjudande för boken och vår kalender. Erbjudandet gäller fram till julaftonoch finns på www.1.6miljonerklubben.com.

Vårt 20 årsjubileum blev en fantastisk kväll för kropp och själ. Medlemmar, kontaktkvinnor och ambassadörer från hela Norden och Tyskland deltog. Prinsessan Birgitta delade ut hälsodiplom. Jan Eliasson höll ett långt och fantastiskt tal till kvinnan. Alla underbara artister som hjälpte till att göra kvällen oförglömlig! Det blev en strålande kavalkad av stjärnor – Arja Saijonmaa, Lill Lindfors, Robert och Maria Wells, Grynet Molvig, Paula Ternström, Divine, Linda Lampenius, Gro Elisabet Sille, Karin o Linda, Charlotta Huldt, Gladys del Pilar. Det svängde! Vilken strålande kavalkad av stjärnor som avslutades med vår hemliga gäst, Christer Lindarw och Fantastic Four. De fick oss alla att dansa!!!!

Alexandra

Kommentera

Vilket strålande 20 årsjubileum!

Den 2018-11-21 15:25

Vårt 20 årsjubileum blev en underbar kväll tack vare våra fantastiska artister, talare, volontärer, personal, medicinska experter och sist men inte minst alla våra gäster! Det blev ett innehållsrikt och strålande jubileum!

20 årsjubileum för 1,6 miljonerklubben i Vinterträdgården på Grand hotell.

Jubiléet visade hur stor betydelse vår satsning på kvinnor och hälsa har betytt för månganär det gäller kvinnors hälsa.  Som folkbildarehar vi lyckats förändra mycket. Under de 20 åren som 1,6 miljonerklubben har verkat för kvinnors hälsa har vi spridit kunskap om nya rön, ny  forskning och annat som påverkar vår hälsa.Vi har även inspirerat genom all kultur vi har kunnat bjuda våra medlemmar på, genom våra underbara ambassadörer.

1,6 miljonerklubbens jubileumsbok lanserades på bokmässan i år och har gjort succé – Kvinnor & Hälsa, så mycket bättre! Författarna till boken är ett 20-tal medicinska experter som berättar om sina specialområden. Det är en lättillgänglig uppslagsbok och en fin julklapp.

Till julen har vi ett fantastiskt erbjudande - ett paketpris för jubileumsboken och vår kalender: 300 kr plus porto.

Värva gärna en medlem, så hjälper du oss att växa.

 God Jul !

Alexandra

 

Kommentera

Härliga höst

Den 2018-10-26 10:26

Vilken fantastisk höst vi upplever! För mig innebär det många resor runtom i landet till våra seminarier och mässor. I torsdags var vi i Falun på 60 plusmässan. I måndags var jag på vårt seminarium  i Karlstad och träffade våra underbart duktiga och driftiga kontaktkvinnor under ledning av Irène Eliasson, som är vår ambassadör där. Hon hade arrangerat ett fantastiskt seminarium, med dietist Sofia Antonsson från Belly Balance. Vi fick veta mer om hur magen och hjärnan är i direktkontakt och hur viktig magens bakterieflora är.

 

Förra veckan hade vi säsongens första Salong i Malmö. Då hade jag nöjet att intervjua Christina Schollin. Team Malmö med AnnChristine och Cecilia gör ett väldigt fint arbete och tog väl hand om alla gäster.

 

Dåliga matvanor och stillasittande är idag det som orsakar mest ohälsa, berättar Mai-Lis Hellénius i vår nya jubileumsbok Kvinnor och Hälsa – så mycket bättre!  Boken är skriven av ett 20-tal av våra medicinska experter som har skrivit var sitt kapitel om sina respektive specialområden.  En imponerande och lättillgänglig bok för alla åldrar, där våra experter delar med sig av sina djupa och väl dokumenterade kunskaper om kvinnors hälsa. Boken lanserades på Bokmässan i Göteborg och har nu även presenterats på NK i Stockholm tillsammans med vår nya kalender. Vår nya kalender bjuder på kända ansikten och kända fotografer. Den säljs till stöd för forskning på psykisk ohälsa.  Lill Lindfors är januari månads bild och i kalendern berättar hon om sina långa hundpromenader längs med havet på Öland som får henne att varva ner. Det låter som ett härligt tips, tycker jag.

Jubileumsboken och kalendern är tips på gåvor i stället för en blomma eller julklapp. En present som varar hela året.

 

            

 

Vilken inspiration jag får på mina resor runtom i landet. Då får jag möjlighet att träffa många olika slags människor, lyssna och lära. Från norr till söder, öster till väster. Överallt möter jag samma positiva anda med uppskattning och glädje!

 

Tänk vad bra vi mår av gemenskap , ny kunskap och känslan av  att göra gott!

 

Alexandra

Kommentera

VI ÄR POSSIBILITIES

Den 2018-10-11 09:40

Den 10 oktober firades Världsdagen för Psykisk hälsa runtom i världen. Den instiftades av "World Federation for Mental Health" 1992 och är till för att skapa större medvetenhet och förståelse för psykisk hälsa och ohälsa.

 

 

Vi är possibilister som Hans Rosling, dvs lösningsorienterade. Vår Kalender för 2019 ges ut till förmån för mer forskning på psykisk hälsa!  Psykisk ohälsa - stress, utmattningssyndrom och depressioner ökar oroväckande och skapar mänskligt lidande. Vi försöker att komma till rätta med det stigma som råder i samarbete med Psykiatrifonden. Många söker inte hjälp förrän det är för sent. Man vågar inte alltid dela sina erfarenheter om psykisk ohälsa, trots att hjälp finns att få. Alla kan lära sig se tecken på när det är dags att bromsa, att ta en paus eller ändra sin livsstil.  Vi har nu en ny kalender som vi tar fram till förmån för insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa, för forskning på psykisk ohälsa i samarbete med Psykiatrifonden. Kalendern innehåller 15 välkända kalendermodeller som är avfotograferande av några av Sveriges bästa fotografer. Köp gärna kalendern och stöd forskningen. Den finns på våra seminarier eller kan beställas på www.1.6miljonerklubben.com.

 

Alexandra och Denis Mukwege

 

Vi är överlyckliga över valet av Nobels fredspris i år genom Denis Mukwege, gynekolog och överläkare från Kongo. Han har skapat Panzi sjukhuset och har i sin gärning som läkare byggt upp kliniker för att hjälpa lemlästade kvinnor – kvinnor som drabbats av våld och övergrepp. Denis Mukwege är en av 1,6 & 2,6 miljonerklubbens hjältar. Vi gav honom vårt vetenskapspris 2014.  Vilken bragd denne läkare, gynekolog och fredsförespråkare har gjort under många år! Han hjälper kvinnor tillbaka till ett liv efter våldtäkter, övergrepp och allt hemskt som följer i spåren av krig.

 

 

Kunskap är makt! Den nya boken ”Kvinnor och hälsa – så mycket bättre” behöver alla och nu har vi givit ut den.  Det är en liten uppslagsbok med 20 olika ämnen t ex livsstil, diabetes, hormoner och mycket mer. Boken är författad av 21 medicinska experter och tar upp viktiga angelägna frågor på ett lättbegripligt sätt. Den kan beställas på www.1.6miljonerklubben.com.

 

Alexandra

Kommentera

Mycket spännande på gång

Den 2018-10-07 19:46

Årets Bokmässa i Göteborg var en fantastisk mässa. Här fanns allsköns utställare med spännande och intressanta program.  Men även gigantiska montrar, små montrar och röster som försökte överrösta varandra. Författare, influencers, månglare – ja allt rymdes på denna utmärkta mötesplats. I år besöktes mässan av cirka 85 000 personer.

 

Vår nya jubileumsbok, ”Kvinnor och hälsa, så mycket bättre” som är skriven av ett 20-tal medicinska experter presenterades på tre olika scener under bokmässan i Göteborg och på ett kvällsseminarium. På seminariet intervjuade den legendariska journalisten och författaren Britt-Marie Mattson fyra av medförfattarna - Helena Kopp Kallner, Lisa Juntti Berggren, Kerstin Brismar och Marjut Sohlman, som berättade om sina respektive ämnesområden. Britt-Marie Mattsons omdöme om boken är ” En imponerande och lättillgänglig bok där experter delar med sig av sina djupa och väl dokumenterade kunskaper om kvinnors hälsa”. Jubileumsboken är en lättläst uppslagsbok om kvinnors hälsa, som nu finns till försäljning på vår hemsida, i bokhandeln och på våra seminarier.

På plats i Göteborg var de medicinska experterna och medförfattarna till boken Lisa Juntti, Marjut Sohlman, Helena Kopp Kallner, Kerstin Brismar samt konferenciern Britt-Marie Mattsson, författare och journalist.

 

Nu har 2019 års kalender kommit. I år är den framtagen till förmån för Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa för forskning på psykisk ohälsa i samarbete med Psykiatrifonden. Kalendern avbildar 15 kalendermodeller exempelvis Jill Johnson, Arja Saijonmaa och Caroline af Ugglas. Dessutom är jag och Carl-Jan Granqvist med för augusti månad. Bilderna är fotograferade av några av Sveriges mest välkända fotografer.

Nu ser jag framemot höstens alla program med seminarier och events. Den 10 oktober är det Mental Health Evening - en underhållande och viktig kväll i den psykiska hälsans tecken, med välkända författare och artister som underhåller. Den 26 oktober kommer vi att introducera vår jubileumsbok på NKs bokhandel. Några av medförfattarna kommer att finnas på plats för att signera boken. Då kommer även vår nya kalender att säljas och några av kalendermodellerna kommer att finnas på plats.

 

Den 16 november firar vi att 1,6 miljonerklubben har funnits i 20 år. Det gör vi med en jubileumsfest på Grand Hotell. Då kommer även årets Hälsohjälte att koras.

Under hela hösten arrangerar våra kontaktkvinnor spännande och inspirerande seminarier runtom i landet, som ger oss möjlighet till en bättre och starkare hälsa.

 

Nu ska jag ut på en härlig lång höstpromenad för att njuta av höstens alla färger.

Vi ses förhoppningsvis snart på någon av våra seminarier eller events.

Alexandra

Kommentera

Så mycket bättre!

Den 2018-09-21 09:18

 

Hösten är äntligen här. En fantastisk årstid då utbudet på kultur, motion, kurser och annat är stort. Välj det som gör dig glad!

 

Nu är vår nya jubileumsbok, Kvinnor och Hälsa – så mycket bättre, äntligen klar. Den kommer att lanseras på bokmässan i Göteborg den 27 september. Författarna till jubileumsboken är 21 experter inom hälsa, medicinsk forskning och livsstil.

De skriver om de senaste rönen, lite tillbakablickar och hur vi ser på framtiden inom just kvinnors hälsa. Jag skriver det sista kapitlet i boken om att hälsan är det viktigaste vi har. Ingemo Bonnier är redaktör för denna värdefulla och inspirerande bok.

Snart startar bokmässan i Göteborg! Då kommer vi att finnas där och presentera vår nya jubileumsbok. På kvällen har vi ett seminarium för våra medlemmar på Panorama hotell. Jag kommer att vara där tillsammans med fyra av författarna, som blir intervjuade av journalisten Britt-Marie Mattsson.

Boken kommer att finnas i bokhandeln och givetvis går den att beställa via oss på vår webbsida eller per telefon. Priset är 220 kr exkl frakt.

I boken medverkar: Eva Bojner-Horwitz, Kerstin Brismar, Gunilla Brodda Jansen, Alexandra Charles von Hofsten, Greta Edelstam, Solvig Ekblad, Mia von Euler, Aino Fianu-Jonasson, Lena Flyckt, Kristina Gemzell-Danielsson, Susanne Georgsson, Mai-Lis Hellenius, Wilhelmina Hoffman, Nina Johnston, Lisa Juntti-Berggren, Helena Kopp-Kallner, Svetlana Bajalica Lagercrantz, Britt-Marie Landgren, Agneta Nordberg, Karin Schenck-Gustafsson, Marjut Sohlman-Carlström, Ylwa Westerberg.

 

Vår årliga kalender är äntligen klar! En kalender med härliga bilder av våra artister. Det känns riktigt kul! Kalendern ska samla in pengar till forskning på psykisk ohälsa. Kalendern innehåller härliga bilder av bland annat Jill Johnson, Lill Lindfors, Arja Saijonmaa och Caroline af Ugglas. Carl Jan Granqvist och jag är också med under augusti månad. Vi får alla berätta vad vi gör för att gå ner i varv eller stressa av.  Jag älskar naturen och vill gärna varva ner där. Ett annat utomordentligt sätt att få inspiration är att gå på konsert eller teater.

För andra året i rad samarbetar vi med Psykiatrifonden i en Mental Health Evening.

Det kommer att bli en underhållande och viktig kväll i den psykiska hälsans tecken. Vi kommer att kunna lyssna till gripande berättelser, viktiga samtal och välkända artister på hotel Rival i Stockholm. Några av artisterna som kommer är Benny Andersson, Helen Sjöholm, Rickard Söderberg och Viktor Frisk. Författaren Anders Hansen talar om hur träning påverkar hjärnan positivt, psykiatrikern Stefan Einhorn kommer och många intressanta författare och psykologer. Det kommer att bli en oförglömlig kväll.

 

Nu ser jag fram mot hösten med alla spännande aktiviteter. På söndag är det den stora Hälsodagen med gympa, yoga, cirkus, Bamselopp, naturvandring och mycket mer.  En härlig dag för hela familjens hälsa. Den 27 september presenterar vi vår nya jubileumsbok och den 4 oktober lanserar vi kalendern.  Den 10 oktober har vi ett stort evenemang på hotell Rival tillsammans med Psykiatrifonden, Mental Health Evening. Dessutom har vi en fantastisk jubileumsfest att se fram mot i november. Då firar vi att 1,6 miljonerklubben har funnits i 20 år! Tänk vad fort tiden går när man har roligt!

 

Alexandra

 

 

 

Kommentera

« Visa 10 nyare blogginläggVisa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

STAN SJUDER AV LIV: Jag njuter av stadslivet under sensommaren när de flesta är tillbaka i staden efter semestrarna och det sjuder av liv igen. Nu är det kulturfestivaler, konserter och fullt med aktiviteter i hela... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com