Alexandra Charles

Så mycket bättre!

Den 2018-09-21 09:18

 

Hösten är äntligen här. En fantastisk årstid då utbudet på kultur, motion, kurser och annat är stort. Välj det som gör dig glad!

 

Nu är vår nya jubileumsbok, Kvinnor och Hälsa – så mycket bättre, äntligen klar. Den kommer att lanseras på bokmässan i Göteborg den 27 september. Författarna till jubileumsboken är 21 experter inom hälsa, medicinsk forskning och livsstil.

De skriver om de senaste rönen, lite tillbakablickar och hur vi ser på framtiden inom just kvinnors hälsa. Jag skriver det sista kapitlet i boken om att hälsan är det viktigaste vi har. Ingemo Bonnier är redaktör för denna värdefulla och inspirerande bok.

Snart startar bokmässan i Göteborg! Då kommer vi att finnas där och presentera vår nya jubileumsbok. På kvällen har vi ett seminarium för våra medlemmar på Panorama hotell. Jag kommer att vara där tillsammans med fyra av författarna, som blir intervjuade av journalisten Britt-Marie Mattsson.

Boken kommer att finnas i bokhandeln och givetvis går den att beställa via oss på vår webbsida eller per telefon. Priset är 220 kr exkl frakt.

I boken medverkar: Eva Bojner-Horwitz, Kerstin Brismar, Gunilla Brodda Jansen, Alexandra Charles von Hofsten, Greta Edelstam, Solvig Ekblad, Mia von Euler, Aino Fianu-Jonasson, Lena Flyckt, Kristina Gemzell-Danielsson, Susanne Georgsson, Mai-Lis Hellenius, Wilhelmina Hoffman, Nina Johnston, Lisa Juntti-Berggren, Helena Kopp-Kallner, Svetlana Bajalica Lagercrantz, Britt-Marie Landgren, Agneta Nordberg, Karin Schenck-Gustafsson, Marjut Sohlman-Carlström, Ylwa Westerberg.

 

Vår årliga kalender är äntligen klar! En kalender med härliga bilder av våra artister. Det känns riktigt kul! Kalendern ska samla in pengar till forskning på psykisk ohälsa. Kalendern innehåller härliga bilder av bland annat Jill Johnson, Lill Lindfors, Arja Saijonmaa och Caroline af Ugglas. Carl Jan Granqvist och jag är också med under augusti månad. Vi får alla berätta vad vi gör för att gå ner i varv eller stressa av.  Jag älskar naturen och vill gärna varva ner där. Ett annat utomordentligt sätt att få inspiration är att gå på konsert eller teater.

För andra året i rad samarbetar vi med Psykiatrifonden i en Mental Health Evening.

Det kommer att bli en underhållande och viktig kväll i den psykiska hälsans tecken. Vi kommer att kunna lyssna till gripande berättelser, viktiga samtal och välkända artister på hotel Rival i Stockholm. Några av artisterna som kommer är Benny Andersson, Helen Sjöholm, Rickard Söderberg och Viktor Frisk. Författaren Anders Hansen talar om hur träning påverkar hjärnan positivt, psykiatrikern Stefan Einhorn kommer och många intressanta författare och psykologer. Det kommer att bli en oförglömlig kväll.

 

Nu ser jag fram mot hösten med alla spännande aktiviteter. På söndag är det den stora Hälsodagen med gympa, yoga, cirkus, Bamselopp, naturvandring och mycket mer.  En härlig dag för hela familjens hälsa. Den 27 september presenterar vi vår nya jubileumsbok och den 4 oktober lanserar vi kalendern.  Den 10 oktober har vi ett stort evenemang på hotell Rival tillsammans med Psykiatrifonden, Mental Health Evening. Dessutom har vi en fantastisk jubileumsfest att se fram mot i november. Då firar vi att 1,6 miljonerklubben har funnits i 20 år! Tänk vad fort tiden går när man har roligt!

 

Alexandra

 

 

 

Kommentera

Hälsa för kroppen och knoppen!

Den 2018-09-10 09:00

 

Efter en härlig och skön sommar som kanske har gjort oss lite latare på grund av värmen, behöver vi alla sätta igång med upplyftande och rolig motion för kroppen och knoppen igen. Jag tränar och promenerar gärna med en vän/väninna.  Då är det lättare att komma iväg på träning, promenader eller annan motion som man älskar att göra.  Dessutom är det roligare. Det är så viktigt att både ha kul och motionera samtidigt.

 

På årets Hälsodagar runtom i landet kan du passa på att inspireras. Den 23 september är den stora Hälsodagen i Stockholm, då sätter vi rekord i yoga för alla åldrar. Det blir Bamselopp och Bamsegympa för de minsta. Susanne Lanefelt lär oss att träna hela kroppen och mycket mer. Dagen avslutas med en hälsopromenad på Djurgården. Alla som deltar på våra Hälsodagar hjälper till att samla in pengar till forskningen på kvinnohjärtat.

 

Snart kommer vår nya jubileumsbok ut. Det blir en uppslagsbok om kvinnors hälsa. Boken, Kvinnor och Hälsa – Så mycket bättre, lanseras den 27 september, under bokmässan i Göteborg, Kvinnor & Hälsa – så mycket bättre. I år fyller 1,6 miljonerklubben  20 år och i jubileumsboken skriver 20 av våra medicinska experter och forskare om hur vården, forskningen och allt som rör kvinnors hälsa har utvecklats under de senaste 20 åren. Vi ger en tillbakablick, fokuserar på det aktuella läget och blickar in i framtiden. I oktober kommer boken att presenteras på NK i Stockholm.

Jubileumsboken blir en uppslagsbok om kvinnors hälsa. Boken lanseras den 27 oktober på bokmässan, men du kan beställa den redan nu till ett specialpris, 250 kr, på vår webshop. Det blir samma pris som på mässan. Priset gäller t o m den 1 oktober 2018.

 

I dagarna har Hjärtgolfen avslutats på Mallorca. Tävlingen har engagerat många golfare och nästan 900 personer har deltagit på tio deltävlingar runtom i landet. Vi har samlat in 90 000 kronor genom alla startavgifter. Pengar som går till stiftelsen Kvinnor & Hälsa för forskning på kvinnors hälsa.  Livet blir så mycket bättre med värdefullt vetande, jämlikhet och en bra hälsa.

Finalkväll i prinsessan Birgittas golftävling på Mallorca. Annika Norén, hjärtgolf vinnarna Eva och Therese, och Alexandra med prinsessan Birgitta.

 

I år jubilerar vi att 1,6 miljonerklubben har funnits i 20 år. Det gör vi den 16 november med en stor jubileumsfest på Grand Hotell i Stockholm. Under kvällen delar vi ut ett Hälsopris till den främsta hälsoinspiratören som valts ut av en jury. Dessutom blir det stipendieutdelning, underhållning och Jan Eliasson öppnar kvällen och håller tal. Det kommer att bli en härlig och upplyftande kväll med mycket humor, hälsa, underhållning och medicinsk sakkunskap.

 

Du kan läsa mer här om du vill veta mer om höstens program runtom i landet.

 

Kommentera

Lycka är att kunna hjälpa!

Den 2018-08-01 10:54

Det finns inget som gör mig så glad som när vi får höra att vi faktiskt gör skillnad. Att det hårda jobb vi lägger ner, vi på kansliet, alla våra fantastiska volontärer, våra duktiga medicinska experter - och givetvis NI våra kära medlemmar - att det vi gör betyder mycket och att våra insamlingar gör skillnad. Givetvis ser vi det när vi delar ut våra stipendier till unga forskare, men också i alla samtal vi har när vi står på mässor och när vi träffas på seminarier och som nu senast nere på Gotland under Almedalsveckan. Det här mailet vi fick av Ingrid är sådant som gör det där lilla extra i vardagen, den där puffen man behöver:

Hej Wivi-Ann, Alexandra och Eva!

Det är en fantastisk känsla när Almedalsveckan närmar sig och därmed volontärsandan börjar vakna igen. Det är något visst med just denna vecka på Gotland.

När jag tar på mig den röda tröjan och flisen (den behövdes verkligen i år i början av veckan) och tar ett material i min hand då känner jag mig så glad över att få vara volontär i 1.6. Jag börjar bli äldre och yngre ska axla våra mantlar. Men ännu så mår jag så bra av att dra ett litet strå till stacken - så jag hänger med.

Tack till alla kamrater som jag fick glädjen att jobba med.

Önskar er alla en fortsatt fin sommar!

Snart är hösten här och med den kommer alla aktuella och intressanta seminarier, titta in på vår hemsida där ni finner vårt schema. Som alltid står rörelse och hälsa i fokus och härom dagen läste jag, åter igen, i tidningen hur viktigt det är att vi rör på oss. Det är SVT Nyheter som belyser att hjärtat blir yngre av motion, så glöm inte att röra på er! Även om värmen gör det lite jobbigare är det svalare tidig morgon eller sen eftermiddag, perfekt för en promenad eller bara att stretcha ut och yoga i skuggan. En simtur är även det både svalkade och bra för kroppen. Läs artikeln i sin helhet HÄR 

Och här kommer ett utdrag:

Hjärtat blir yngre av motion

Hjärtats kapacitet att bilda nya hjärtceller är låg. Unga vuxna bildar endast omkring en procent nya celler per år – och denna nybildning minskar ju äldre vi blir. Men att bilda nya hjärtceller är viktigt för att bibehålla hjärtats funktion.

En metod för att stimulera nybildningen, som både är billig och tillgänglig för de flesta, är motion, visar en studie publicerad i Nature Communication.

– Det som är nytt med vår studie är att vi här har bevis för att motion med säkerhet ökar nybildningen av hjärtceller hos möss, säger Ana Vujic, forskare vid Harvard University och en av författarna till studien.

Effekten av träning för nybildning av hjärtmuskelceller är tydlig, berättar han. Men det är svårt att överföra resultaten till en patient med till exempel hjärtsvikt eller som har haft en infarkt.

– Men att mekanismen finns är mycket viktigt och kan definitivt vara en del av förklaringen till att träning efter, och kanske även före, infarkt kan öka överlevnaden.

Folksjukdom med många dödsfall

Hjärt-och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige idag och står för omkring 35 procent av alla dödsfall.

– Stillasittande livsstil och ålder är stora riskfaktorer. Om vi kan ändra vår livsstil och bli mer aktiva, så skulle vi kunna hejda denna trend, säger Ana Vujic.

Hälsodagen står på agendan runt om i landet, gå in här för att se vart och när vi kommer till just din kommun! Hoppas vi ses!

Kommentera

Äntligen semester!

Den 2018-07-25 09:59

Det har varit härligt sköna och avkopplande dagar nu efter Almedalen. Jag och Bengt är ute på vårt lantställe och bara njuter av naturen, promenerar och badar. Vi har varit på konsert på Skebo Sommarnattens toner, vi har hunnit med ett trevligt besök på Sund Nergården, nära Trosa, med familjen också. Familj, vänner, avkoppling och magisk natur. Det är sommar när den är som bäst. Värmen gör att skuggan lockar, och mycket bad i ljummet vatten. Tyvärr härjar bränderna och jag tänker mycket på alla bönder och skogsägare som har det jobbigt. Och djur som måste fly för sina liv. Glöm inte att ställa ut vatten på skuggiga platser och ta in era egna djur om nätterna så att de skygga, vilda djuren vågar sig fram för mat och dryck.

Sommar och semester ger också förhoppningsvis lite tid till kultur, såväl musik som att läsa är fantastisk avkoppling, även om läsningen ibland rör upp starka känslor. Det har kommit en ny bok som tar upp den viktiga pensionsfrågan, en ångestdriven historia där individen får ta alla risker.

Inga-Lisa Sangregorios fascinerande bok berättar hur det gick till när det nya pensionssystemet lyckades lura oss alla. I boken skildrar Inga-Lisa inträngande och personligt hur Sveriges pensionssystem har förvandlats från socialpolitiskt föredöme till sorgebarn. Pensionsfrågan är oerhört viktig och för alla 2,6:or som fortfarande har möjlighet att påverka och göra något åt sin pension vill jag understryka hur viktig pensionfrågan är. Det är skrämmande att vi idag har Nordens sämsta pensioner och dessutom ca 270.000 fattigpensionärer, trots att de flesta har jobbat och förstås är majoriteten kvinnor. Tag en stund nu i skuggan och läs boken, och kom ihåg att det är riktigt avkopplande att även lyssna på ljudböcker! Då kan man lyssna i sina lurar även när man tar en stärkande promenad. Nextory har ett  jättestort bibliotek av ljudböcker och där kan man prova på gratis en månad, så in och testa!

Ta hand om er! Njut av sommaren och av naturen och så hoppas vi på lite behövligt regn snart

Kommentera

Vilka dagar vi haft i Almedalen!

Den 2018-07-11 09:53

Det har varit full fart från tidig morgon till sen kväll, vi har träffat många av er kära medlemmar och givetvis gjort allt vi kan för att skapa debatt och lyfta fram viktiga frågor kring kvinnors hälsa och andra samhällsfrågor. Vilka dagar vi haft! Puh, nu är vi hemma igen och samlar ihop allt vi fått med oss från dessa intensiva och väldigt lärorika dagar i Almedalen. På vår hemsida kan ni se filmklipp från en del av allting vi hunnit med. Gå gärna in och titta!

Här kan ni se klipp från våra seminarier i Almedalen: TILL KLIPPEN

Tillsammans med Svensk Demenscentrum och Friskis & Svettis promenerade vi för kvinnors hälsa, jämlik vård och ett demensvänligare samhälle. Promenaden avslutades med ett träningspass och här pustar vi ut.

Friskis & Svettis: Frida, Susanne, Melinda & Christer,  Demenscentrum: Wilhelmina Hoffman, och Alexandra!

Charlotta Huldt var givetvis på plats under våra dagar i Almedalen också! Här på promenad för kvinnors hälsa och jämlik vård.

Vi var också delaktiga, tillsammans med bland andra Rikspolischefen Anders Thornberg, och pratade om det viktiga ämnet våld mot kvinnor. Våld är en kränkning av mänskliga rättigheter och ett allvarligt folkhälsoproblem och enligt socialstyrelsen är det 11 000 kvinnor som är sjukskrivna pga våld. Europeiska Jämställdhetsinstitutet har räknat att våldet kostar Sverige 40 miljarder i rättskostnader, försäkringar, sjukskrivningar och personligt lidande. Det är viktigt att vi vågar prata om våld och att vi kommer in så tidigt som möjligt i processen för att stoppa och hjälpa till i förebyggande syfte.

En annan dag lyssnade vi på  Marjut Sohlman Carlström, ortoped överläkare och en av våra medicinska expert,  som berättade om problemen med artros och huruvida det går att operera. Cirka 65 procent av svenskar över 60 år har artros. Många tror att det är en sliten led, men det är brosket på leden som är dåligt. Det är en folksjukdom som är en genetisk utmaning. Rekommendationerna är att man ska gå ner i vikt, börja simma. Det är givetvis bra att tänka på vikten för de som har knä artros. Men ännu viktigare är att träna upp musklerna runtom artrosen. Vilken sport är mer beroende på personens intresse. Att cykla är bra vid knä artros, eftersom man inte belastar knäet direkt då. Det är viktigt att fortsätta med den idrott man är mest intresserad av. Som vi alltid säger!! Att röra på oss är det bästa vi kan göra för våra kroppar. Dansa, cykla, simma och skratta!

Marjut Sohlman Carlström, ortoped överläkare och en av våra medicinska experter.

Ja ni, det här blogginlägget kan bli hur långt som helst! Vi har haft inspirerande och givande dagar med fantastiska människor. Ni kan läsa och se mer på vår webbsida och på vår Facebook, här kommer ett litet axplock av alla duktiga och ambitiösa personer vi arbetat tillsammans med i veckan.

Ann Johansson, vice förbundsordförande Vårdförbundet, Cecilia Schelin Seidegård, Alexandra Charles, Johanna Adami, Christoph Varenhorst och Lena Ag.

Om kvinnors hälsa på Soberian.

Fatima Tamour, Kerstin Blomberg, Ella Bohlin , Solvig Ekblad, Somaya Alfelow, Johan Carlson, Alexandra Charles von Hoffsten på Soberian.

Vi hörs snart igen och se nu till att njuta av den otroligt fina sommar vi har ordentligt! Läs en bok, lyssna på vacker musik och rör på er ute i naturen!

Kommentera

Hattkryssning, Almedalen och sommar!!!

Den 2018-06-29 11:28

Vilken underbar försommar vi har fått! Här på kansliet har vi i vanlig ordning hunnit med en hel del, bland annat firade vi in sommaren med en fantastiskt rolig och fin kryssning med M/S Birka. Alice Timander ville donera sina festkreationer till Stiftelsen Kvinnor & Hälsa och under kryssningen hade vi visning och auktion utav 15 av Alice otroliga klänningar. Auktionsförrättare var ingen mindre än Antikrundans Knut Knutson och auktionen som inbringade 45.000 kronor till stiftelsen Kvinnor & Hälsa. Dessutom köpte auktionsförrättaren själv, Knut, "Expressen-klänningen" för 11.000 kronor vilken han kommer att sälja på Uppsala Auktionsverk och generöst skänka summan han får in till stiftelsen. Hurraaa för Knut säger vi och stort tack M/S Birka för en fantastisk kryssning!

Många var ni som tog er till M/S Birka för denna fina och trevliga afton tillsammans, så roligt! Det här gör vi garanterat om nästa år!

Göran Alfredsson från Thalia visade upp en löpsedel från ett gammalt Svensk Damtidnings-nummer med Alice.

Och för hattävlingen hade vi samlat ihop en eminent jury bestående av Carl Jan Granqvist, Stefan "Trendstefan" Nilsson, Mikael Aringsjö (Alice Timanders måndagsklubbs festarrangör), Gaby Borglund, Karin Jatta (modist), Mette Rode Sundström (Auktionsverket / Lauritz), Designer Göran Alfredsson, hattälskare Sophia Bernadotte, Birgitta Stubbing, (grundare modellagentur Ladies Team), Susanne Delastacia (programledare, journalist), Johan Möller (publisher, pr) och Bathina Philipson, (TV personlighet).

Vi passade också på att gratulera evigt unga Christina Schollin som fyllt 80 år. Christina har varit med oss nästan från början som ambassadör. Här tillsammans med vår auktionsförrättare Knut och mig själv.

Hela, härliga kansliet samlade för att fira in sommaren tillsammans!

Men semester tar vi inte riktigt än, nu står Almedalen för dörren och när det är valår är det givetvis extra viktigt för oss att vi gör vår röst hörd för kvinnors hälsa. Skänk gärna en liten slant, alla bidrag är viktiga för att vi ska hålla forskning kring kvinnors hälsa så levande som möjligt.

Här finner ni mer information om stiftelsen Kvinnor & Hälsa: http://www.kvinnorochhalsa.com/

I Almedalen ordnar vi seminarier under måndag 2, tisdag 3, onsdag 4 juli. Kom gärna förbi oss i vår monter H327 på Cramérgatan, vi finns där 1-7 juli. Läs mer om alla våra seminarier och veckans program här! Läs mer »

Glad sommar på er om vi inte ses!

 

 

Kommentera

Vilken härlig dag vi hade alla kontaktkvinnor!

Den 2018-06-17 14:45

Att få träffas och utbyta tankar och idéer vi alla som jobbar tillsammans är alltid otroligt givande och inspirerande. I år är det ju vårt stora jubileumsår, vilket jag hoppas att ni har skrivit upp i kalendern, den 16:e november går vår fina jubileumsfest av stapeln på Grand Hôtel i Stockholm och DU är givetvis bjuden! All info finner du på vår hemsida och vi kan också hjälpa till med hotellbokning för långväga gäster. Missa inte den här festkvällen, det kommer bli något alldeles speciellt och jag skulle bli väldigt glad om så många av er som möjligt kommer. Här nedan en bild från när vi firade vårt 15 -års jubileum.

Och just för att utbyta tankar och idéer för att få vår klubb så bra som möjligt ordnar vi två gånger om året ambassadörs- och kontaktkvinnomöten. Den här gången hade vi två mycket givande dagar tillsammans. Föreläsningar blandat med lunch och, som alltid, lite viktig rörelse.

Och glöm inte att lyssna på vår podcast Maqt & Miljoner, i veckans avsnitt pratar vi med journalisten och författaren Anki Edvinsson som gästar studion och berättar om hur hon gick från att vara en känd TV-profil till att tröttna på offentligheten helt. Från att vara någon till att vara ingen. När hon sedan valde att sadla om till författare och kriminolog resulterade det i en stor förändring, från det tidigare utåtriktade arbetet i TV-rutan mot att plötsligt sitta ensam och skriva. Anki debuterar i år med sin deckare ”Lust att döda”. I studion lyfts också frågor kring nutida brott, lagar och polisyrket. Via länken här kan ni lyssna på avsnittet.

https://www.ilikeradio.se/podcasts/maqt-miljoner/13803/

Åza Brennander, Anki Edvinsson och jag i podstudion.

Hunnit med att delta och sprida vikten av Kvinnors Hälsa på Järvafältet har vi också gjort! Det är vid sådana här tillfällen vi har chans att skapa opinion och få fram vårt viktiga budskap till politiker och deltagare. Precis som vi kommer göra i Almedalen senare i sommar. Du hittar all info om vart och när vi är på plats med våra inspirerande och duktiga föreläsare på vår hemsida. Ni träffar oss i vår monter på Cramérgatan i Visby.

Här är vi på plats på Järvafältet, Stina Berge, Anna Maria Corazza Bildt och jag själv.

Här Stina Berge, jag, Ella-Katrin Lindström, Inger Söderholm, Anna Maria Corazza Bildt och Parul Sjarma.

Jag hoppas vi ses i sommar!

Kommentera

Hormoner uppåt väggarna!!

Den 2018-04-24 09:50

Jag hoppas att ni tycker om vår podd Maqt & Miljoner som jag gör tillsammans med Åza Brennander! Vi bjuder in gäster och pratar om allt som har med samhällsengagemang att göra. Från politik till hälsa, företagande och som i det här avsnittet: hormoner. Detta "gissel" som verkligen kan ställa till det för våra kroppar. Eller egentligen inte men alla vi som känner igen oss i "övergångsåldern" vet hur svajig man kan känna sig när hormonerna spelar sina små spratt. I det här avsnittet, nummer 5, har vi bjudit in artisten Lisa Nilsson och dagens expert Aino Fianu Jonasson och studion verkligen bubblar av känslor och hormoner när vi spekulerar, diskuterar och kommer in på personliga slutsatser. Förutom hormoner får ni höra vad vi tycker om den minst sagt infekterade "Svenska-Akademien-konflikten".

Lisa, som länge levt med svår PMS, berättar om hur hormonerna påverkat både henne själv och hennes omgivning genom åren. Aino, som är gynekolog och ansvarig för kvinnoforskningsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset, svarar på frågor om allt ifrån minskad sexlust, humörsvängningar , och sömnsvårigheter till östrogen. Men frågorna som ingen kan besvara är hur det kommer sig att forskningen kring kvinnliga problem som PMS och klimakteriet är så bristande och hur långt vi egentligen har kommit sedan kvinnors vantrivsel klassades som sjukdomen ”hysteri”?

Ett riktigt härligt, babbligt och intressant avsnitt så in och lyssna HÄR

Alexandra och Åza tillsammans med artisten Lisa Nilsson och dagens expert Aino Fianu Jonasson. Intressanta diskussioner och personliga slutsatser om den infekterade konflikten konflikten inom Svenska Akademien.

Hoppas ni tycker om podden och kom gärna med feedback!

Ha nu en riktigt fin dag!

Kommentera

Tänk vilken kraft musiken har!

Den 2018-04-17 14:45

Visst spritter det lite extra i kroppen nu när vårsolen äntligen visar sig ordentligt! Jag säger det så ofta jag kan, och kommer åt, att musik och dans verkligen är det bästa av "medicin" för såväl kroppen som knoppen, något som allt som ofta även kommer fram i vetenskapliga undersökningar. Nu senast är det tidskriften Neurolmage som uppmärksammar en studie som visar att redan för tidigt födda barn reagerar på musik. När de får lyssna till musik ökar hjärnans aktivitet i de områden som sysslar med rytm och igenkänning av musikaliska mönster vilket kan ha betydelse för språkförmågans utveckling senare i livet. Själv älskar jag att dansa och lyssna på musik och just dansen har en väldigt positiv effekt på kroppen. Testa själva! Sätt på en härlig låt hemma på stereon i kväll och låt rytmen få frihet i hela kroppen med en dans! Otroligt befriande och välgörande kan jag lova.

Glöm inte att titta in på vår webbsida för att inte missa något av allt vi har på gång i vår. Det är hälsoseminarier, båtutflykter, mässor, Almedalen och givetvis, sist men inte minst, firar vi ju 20 år i år! Agendan är som alltid välfylld men en dans, eller två hinns det med ändå!

Och apropå rörelse tag med en väninna, eller två, och anmäl er till vår golftävling Hjärtgolfen. Golftävlingen för kvinnor där det både spelas för den egna hälsan och andras. Alla som deltar är med och skänker pengar via startavgiften till forskningen om kvinnors hälsa. Förra året fick vi in över 70.000 kronor till Kvinnors Hälsa.

Hjärtgolfen spelas i år på 10 banor runt om i Sverige där 1:an och 2:an går vidare till slutfinal på Hooks Herrgård den 19 augusti.

Vinnarna av finalen får åka till Mallorca i september och spela i Prinsessan Birgittas Golf Tournament 2018 som spelas 6-8 september. Finalpriset innebär resa, boende samt startavgiften till hela tävlingen, under 3 dagar. Här ser ni förra årets vinnare tillsammans med prinsessan Birgitta och mig på Mallorca.

Om ni vill läsa mer om studien jag nämnde ovan om hjärnan och musik gör ni det här, om det inte går att klicka på länken kopiera den och klistra in i er webbläsare: Studien "Music processing in preterm and full-term newborns":

http://www.kulturellahjarnan.se/2018/04/14/tidigt-fodda-barn-reagerar-positivt-pa-musik-ny-studie/

 

Kommentera

Läsvärt om den ojämlika cancervården

Den 2018-03-26 13:24

Innan vi tar påsk vill jag uppmärksamma några viktiga, och tänkvärda ord om cancer som jag tagit del av nyligen. Det är dels Jan Zedenius, överläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden, som i rapport berättar om resultatet från analyser om hur utbildning påverkar risken att dö av sin cancerdiagnos. En skrämmande rapport som visar hur stora skillnaderna faktiskt är just på vilken vård vi får, och hur tidigt vi uppsöker vård, beroende på hur pass högutbildade vi är. Åter igen en viktig aspekt i hur ojämlik vår vård är, inte bara mellan könen utan nu bevisligen även när det kommer till utbildning. Som Jan Zedenius säger: Att drabbas av cancer är en mardröm, men för lågutbildade är denna mara än värre såtillvida att de löper en betydligt högre risk att dö av sin sjukdom, jämfört med högutbildade. Denna ojämlikhet anser Cancerfonden kostar 2 900 människors liv varje år.

Cancerfonden har i rapporten analyserat hur utbildning påverkar risken att dö av sin cancerdiagnos.

– Om man ser till all cancer finns det ingen större skillnad i insjuknandet. Lågutbildade drabbas ungefär av lika mycket cancer som högutbildade. Men om man ser till överlevnaden finns tydliga skillnader, säger Jan Zedenius.

Jan Zedenius, överläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden. Foto: Andrea Björsell

Så även om Sverige anses vara ett av världens mest jämlika länder råder stora skillnader i cancervård mellan socioekonomiska grupper, något också Jans kollega Ulrika Årehed Kågeström uppmärksammar i Cancerfondenrapporten.

– Dödligheten i cancer är till exempel betydligt högre bland personer med enbart grundskoleutbildning jämfört med dem med högre utbildning. Skillnader märks även i den snabba ökningen av livmoderhalscancer. Kvinnor i svagare socioekonomiska grupper tenderar i högre grad att utebli från det nationella screeningprogrammet, säger Ulrika Årehed Kågström.

2016 fick 60 325 personer ett cancerbsked, om drygt 20 år beräknas 100.000 nya cancerfall att diagnostiseras varje år. För att bromsa den utvecklingen behövs en effektiv preventionsstrategi, vem tar ansvar för det arbetet? Det är valår i år och det är hög tid att våra politiker på allvar tar tag i den ojämlika vård vårt land utsätts för. Såväl när det kommer till kön som till utbildning.

Här kan ni läsa hela artikeln med Jan Zedenius i Dagens Medicin ARTIKEL. Stark och viktig läsning och jag vill också passa på att tipsa om Gyncancerdagarna runt om i landet.

En afton om gyncancer i 2018 års tappning med engagerade talare och högaktuella ämnen inom gyncancer – nu under parollen: Kunskap räddar liv. I år arrangeras seminarierna i Stockholm den 16 april, i Linköping den 17 april och i Malmö den 18 april.

Klicka på länkarna som tar dig till anmälningssidan för varje stad, där kan du både se programmet för kvällen och anmäla dig, smidigt och kostnadsfritt! Som vanligt blir det ett fullspäckat program med fantastiska talare, många av dem Sveriges främsta experter inom sina områden. Varmt välkommen!

Och för att avsluta med något betydligt trevligare vill jag passa på att önska er en fantastiskt fin påsk! Som alltid, ta vara på varandra, ta er tid att hälsa på - om så bara med ett telefonsamtal - vänner och släktingar. Det betyder så mycket att visa omtanke och påsken är en fantastisk tid för detta! Att göra påskpyssel, kanske med sina barnbarn, är ett väldigt roligt och kreativt tips. HÄR får ni en länk till Adaras Diy-påskpyssel (Diy står för Do it yourself) som garanterat blir en rolig stund såväl för små som för äldre!

Klicka HÄR så kommer ni till webbsidan med fantastiska tips på roligt påskpyssel

Att måla ägg, hur trevligt är inte det och superfint i en korg på påskbordet!

 

Glad Påsk!

 

Kommentera

« Visa 10 nyare blogginläggVisa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

ETT MER JÄMLIKT SAMHÄLLE GER FRISKARE KVINNOR: I december 1918 röstade riksdagen igenom att kvinnor från 21 års ålder skulle ha rösträtt. Beslutet innebar att kvinnor fick rösta i kommunalvalet 1919 och i riksdagsvalet 1921.  Det är cirka hundr... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com

Annonser

Bungypump
Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens
HemfridArcameaBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningNovartis Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerSaxå BrukVinkällaren GrappeCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBoehringer IngelheimMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMedilensMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika