Alexandra Charles

Gör din röst hörd

Den 2019-05-21 12:34

Vi kvinnor i alla åldrar måste göra våra röster hörda och uttrycka våra åsikter.  Vad du röstar på kan naturligtvis variera, men det är viktigt att du deltar i Europavalet och inte är passiv nu när så mycket står på spel.

Många har ofta så mycket runtomkring sig och tror att det inte spelar så stor roll vad de tycker i valet.  Men plötsligt vaknar vi upp och ser att den jämlikhet vi arbetat så hårt och länge för, är på väg att minska.

Din röst är viktig, tänk på hur du vill ha din framtid och hur framtiden ska se ut för våra barn och barnbarn. Visst utgår jag från att alla är snälla och vill väl, men de nya strömningarna som drar genom Europa, skrämmer mig. Jag känner mig tryggare när kvinnor finns med och kan påverka besluten.

Tänk att unga kvinnor som Malala (22 år) och Greta (16 år) kan påverka så många med sina budskap. Det ger hopp!

Alexandra

Kommentera

Inspirerande vårtecken

Den 2019-05-02 10:08

Nu ser vi vårtecken på stan. Inte bara blommor utan även studentmössor som dyker upp med glada, förväntansfulla unga studenter. Ett annat vårtecken är Gröna Lund i Stockholm, som har öppnat för säsongen. Vi var där med fyra barnbarn. Jag åkte bara i Kärlekstunnel. Den nya Snake såg häftig ut men är ingenting för mig och de allra yngsta.

Våra härliga wellnesskryssningar  blev mycket uppskattade. I Helsingborg hade vi en  KulTura, där alla fick chansen att ”tura” med Björn Ranelid och många andra.  Björn Ranelid ringde mig efteråt och tackade för att han hade fått delta! Björn med fru och hund var så nöjda över all uppskattning. 60 plus mässan i Hudiksvall blev också en succé. Vi var där och Paula Ternström, ambassadör för 1,6& 2,6 miljonerklubben, talade om hälsa och visade Bollywood dansens magiska kraft. Det var första gången vi var i Hudiksvall och intresset var mycket stort, så dit kommer vi snart igen.

Den 11 maj är det säsongstart för den årliga Hjärtgolfen, som är en rikstäckande golftävling för tjejer och kvinnor där det både spelas för den egna hälsan och andras. I år kommer Hjärtgolfen att spelas på 14 golfbanor runtom i landet inkl finalspel på Ekerum GK. Vinnarna får åka till Santa Ponsa på Mallorca i september och spela i Princess Birgitta Golf Tournament tillsammans med golfspelare från hela världen. Som tidigare år finns det ett stort intresse att delta, så anmäl dig gärna till respektive golfbana. Det finns platser kvar! Jag hoppas vi ses där!

Våren innebär även många mässor. Den 7 maj är det seniormässa i Kungsträdgården, Stockholm, där vi deltar. Du får gärna tipsa oss gärna om mässor i din stad där vi kan medverka!

Den 20 maj arrangerar vi ett klimakterieseminarium i Göteborg.

Den 12-16 juni pågår Järva veckan i Stockholm. Vi har en monter och ett spännande program med aktiviteter hela veckan. Kom gärna dit och hälsa på oss!

Och i sommar deltar vi under Almedalsveckan med två seminarier och monter.

Just nu förbereder vi vår nästa tidning som kommer ut i mitten av juni. Dessutom arbetar vi med en annan nyhet, nämligen vår nya kalender 2020, som blir en receptkalender.  Olika artister kommer att ge oss härliga tips och recept på sina favoriträtter.

Oavsett vad ”fake news” påstår så är mina hjältar denna säsong David Attenborough, 92 år, och Greta Thunberg, 16 år, som har satt fokus på klimatfrågan. Det är dags för oss att tänka på vad vi kan göra för klimatet – både globalt och hemma. Tipsa oss gärna! Berätta om bra initiativ för klimatet i din hemkommun. Skicka informationen till info@1.6miljonerklubben.com.

Passa på att gå ut i naturen och njut av våren!

Alexandra

Kommentera

Jag vill önska er alla en riktigt glad påsk!

Den 2019-04-16 15:11

Vilken fantastisk Woman in Red vi har haft i mars - april på 21 olika orter runtom i landet. Jag har haft förmånen att delta på sex av våra strålande och fantastiska events, som våra underbara kontaktkvinnor i landet har arrangerat.

Woman in Red har nått ut i mer än 100 olika artiklar i print och digitalt, TV reportage, radioinslag, bloggar och vi har dessutom haft cirka 4 000 besökare på våra events runtom i landet. Succé!  Så jag hoppas att vårt budskap om betydelsen av kvinnors hälsa och den medicinska forskningen på kvinnohjärtat har fått en stor spridning i landet.

Nu är det snart påsk och vi laddar för en innehållsrik vår och sommar. I april har vi en wellnesskryssning ombord på M/S Birka och i Helsingborg kan du ”tura” med KulTura där  Björn Ranelid deltar. I juni deltar vi under politikerveckan i Järva med jämlik vård, jämlik hälsa och ett jämlikare samhälle för ALLA.  Den 20 maj arrangerar vi ett klimakterie-seminarium i Göteborg. Ett annat intressant projekt som pågår i nio städer runtom i landet,  handlar om barn till nyanlända kvinnor i Sverige.  Projektet leds av professor Solvig Ekblad från vår medicinska expertgrupp, tillsammans med 1,6 & 2,6 miljonerklubben och med medel från Folkhälsomyndigheten.

Den 30 juni – 7 juli pågår Almedalsveckan där vi deltar med monter och två seminarier – ett  seminarium om psykisk ohälsa och spelberoende samt ett om den psykiska ohälsan för många nyanlända kvinnor med barn.

Vår bok ”Kvinnor & Hälsa – så mycket bättre ” uppskattas och säljer så bra! Köp gärna boken på våra seminarier, mässor och events eller direkt av oss. Boken om kvinnors hälsa är en liten uppslagsbok om kvinnors hälsa som är bra att ha – för visst har kvinnors hälsa blivit bättre !

Njut av våren och det ljuvliga som naturen ger oss. Det är i naturen vi mår som allra bäst. Här kan vi frigöra oss från stress. Naturen är en ständig källa för återhämtning. Passa på att unna Dig lite skön tid under helgerna!

Glad Påsk !

Alexandra

 

Kommentera

Woman in Red blev en succé i hela landet!

Den 2019-04-02 11:17

Nu när våren börjar kännas och ljuset har återvänt, är snart WOMAN IN RED tillända, i år.

Vilken succé det har varit!Jag fick ett samtal från Luleås kontaktkvinna Marianne Blomqvist, som glädjestrålande berättade att allt hade fungerat bra och att två kvinnliga  guldmedaljörer från Luleå Hockey hade gått mannekäng i modevisningen.

Själv besökte jag sju städer inklusive Stockholm. Vilken härlig upplevelse det var med våra hjärtföreläsningar som hade en så stor  framgång. Våra medlemmar runtom i landet vill veta mer, lära, förstå och naturligtvis få tips på hur man kan förebygga hjärt-kärl sjukdomar för sig själv eller någon anhörig.  Att blanda information, inspiration och glädje är ju receptet på ett framgångsrikt Woman in Red.  Vi är så tacksamma för alla kardiologer, stipendiater och artister som har bidragit till den fina stämningen och glädjen runtom i landet. Försäljningen av våra pins, armband och lotterier har gett oss pengar till insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa för mer forskning på kvinnohjärtat. Tack till alla som bidrar med tid och engagemang!

Nu inväntar vi kampanjen om Mental Health # Alla Känner någon. Det blir en serie seminarier och program om psykisk hälsa, som vi kallar för Mental Health Evenings. Den 10 april fokuserar vi på de ungas psykiska ohälsa.

Njut av ljuset och den spirande våren!

Alexandra

Kommentera

Ett mer jämlikt samhälle ger friskare kvinnor

Den 2019-03-08 09:26

I december 1918 röstade riksdagen igenom att kvinnor från 21 års ålder skulle ha rösträtt. Beslutet innebar att kvinnor fick rösta i kommunalvalet 1919 och i riksdagsvalet 1921.  Det är cirka hundra år sedan! Så länge vi har en ojämlik värld behövs den internationella kvinnodagen och vi har möjlighet att fira KVINNAN!

Vårt samhälle är fortfarande ojämlikt, där kvinnan tar det största ansvaret för hem, barn och hushåll - det obetalda arbetet. Trots detta är vi lyckligt lottade jämfört med många andra länder, där jämlikheten borde ha kommit längre. Först när vi uppnår en jämlik representation på alla plan - i alla styrande organ privata såväl som offentliga, styrelser, politiska sammanhang, regeringar, ledningsgrupper, bolagsstyrelser – då först kan vi få ett mindre stressat och bättre fungerande samhälle.

Kvinnans erfarenheter, åsikter, kunskap, och emotioner skiljer sig ofta från mannens. Men både kvinnans och mannens åsikter och visioner måste finnas med och genomsyra vårt samhälle över hela linjen - vård , skola , omsorg och infrastruktur.

Vi har så mycket gemensamt och behöver varandra!

Låt oss öka kunskapen om vad jämlikhet kan ge! Mer harmoni och friskare kvinnor, som inte dignar under allt för stora åtaganden, ansvar och plikter.

Alexandra

Kommentera

Frossa i musik för en bättre hälsa

Den 2019-02-27 10:03

I år är det ett speciellt år!  När vi blickar tillbaka på de 20 år vi vuxit för kvinnors hälsa, känns det så rätt att satsa på hälsa och wellness.  Vi har varit med om att förbättra kunskapen om att kvinnors hälsa och jämlik vård är viktig. En förutsättning för ett fungerande samhälle är att genusskillnaderna blir avgörande i den medicinska forskningen.

Kultur är en hälsobringande faktor, som t o m kan hålla demens på avstånd. Så frossa gärna i musik, teater, film, dans och konst! Kungen av Atlantis, är en fantastiskt gripande och rolig, samtida, viktig film, som har premiär den 1 mars.  Den kommer att visas runtom i landet. Skådespelarna Philip Zandén och Simon Settergren, spelar far och son, och de är även manusförfattare och producenter. Happy Jankell och Catarina Ewerlöf, spelar mor och dotter - mer än så vill jag inte avslöja, men se den!

Nu går vi in i mars, ljuset börjar återvända och vi ser fram emot 21 Woman in Red program, runtom i landet! Vilket rekord! Att hjärtat är friskt, vitalt och klappar på som det ska, är ju vitalt för oss alla. Så följ med till närmaste Woman in Red program, där vi blandar vetenskapliga fakta och de senaste forskningsrönen om kvinnohjärtat, med lättsammare kultur. Vi sprider information, inspiration och glädje. Vi är stolta över att varje år kunna dela ut stipendier till forskning på kvinnors hälsa. Den 11 mars delar vi ut fem stipendier på Oscars i Stockholm. Så bra man mår när man kan känna sig stolt över att göra gott. Tack, alla som bidrar, genom att köpa pins, lotter, eller skänka bidrag till vår Insamlingsstiftelse Kvinnor & Hälsa.- med 90 konto.

Nu ser jag fram emot en härlig vår!

Alexandra

Kommentera

Den 2019-02-12 16:11

#ALLA KÄNNER NÅGON

Psykisk ohälsa kan ha många olika ansikten -  stress, utbrändhet, ångest, depression.Tillsammans med Psykiatrifonden vill vi uppmärksamma psykisk hälsa. Vi hade nyligen ett mycket uppskattat seminarium om Mental Health, som filmades och finns nu att ladda ner från  vår webbsida. Du som inte kunde närvara och är intresserad av ämnet, kan se den direkt, se Livesändning, Mental Health.

Mars är vår hjärtmånad

Vi arbetar  brett med kvinnors hälsa och inspireras  av våra medicinska experter med bland andra Karin Schenck-Gustafsson, Cecilia Linde och  Mai Lis Hellenius. Dessa experter kommer att medverka på Woman in Red den 11 mars på Oscars i Stockholm. I år kommer Woman in Red kampanjen till rekordmånga orter runtom i landet, 21 orter. Så boka in dig så fort du kan!

”70 är det nya 50”

En man som gjort mycket för folkhälsan är professor Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och medicinsk forskare specialiserad på äldre personers mentala hälsa. Hans uttryck ”70 är det nya 50” uttalade han med anledning av att 70 åringar är fysiskt och intellektuellt som 50 åringar idag, jämfört med tidigare. Ingmar Skoogs tips för ett friskt och långt liv är bland annat att regelbundet kontrollera sitt blodtryck och kolesterolvärde.För högt blodtryck och höga kolesterolvärden kan innebära många riskfaktorer för hjärnsjukdomar, kärlsjukdomar och demenssjukdomar. Idag har genomsnittblodtrycket på 70 åringar gått ner sedan 1970-talet. Det beror delvis på att fler får behandling med olika läkemedel, men även livsstilsförändringar som att motionera mer, äta nyttigare och röka mindre. Det viktigaste när man blir äldre är att vara frisk naturligtvis, då kan man göra precis det man vill – och det gör jag :)

 

ALEXANDRA

Kommentarer

Sofie skrev 2019-03-08 15:56:

Jag tycker det är jättebra att ni lyfter denna viktiga fråga. Psykisk ohälsa behöver bli en sak som känns naturlig att prata om!
https://nissabo.se/

Karl skrev 2019-09-03 10:54:

Finns också www.suicidezero.se som gör mycket bra saker för att minska stigmat kring psykisk ohälsa.

Kommentera

Att börja året med semester är lite lyxigt.

Den 2019-02-04 14:25

I början av januari behöver du ledigheten som bäst. Vi åkte tillsammans med 1,6 & 2,6 miljonerklubbens medlemmar till underbara Barbados. Här fick vi sol, bad och en välbehövlig återhämtning.  Här på 1,6 & 2,6 miljonerklubben var det högtryck under hela hösten, ända fram till jul. Vilken lyx det då blev med semester när man behöver den som bäst! Vi tog många härliga strandpromenader och simturer. Vi njöt av det underbara klimatet på Barbados.

Nu ser vi fram mot mars månad med den stundande Woman in Red kampanjen för kvinnohjärtat run. I år kommer vi att finnas på rekordmånga platser – 21 orter runtom i landet. Dessutom fortsätter vårt samarbete med Psykiatrifonden kring psykisk ohälsa - Mental Health #alla känner någon. Tillsammans arbetar vi för att förbättra den förebyggande vården för psykisk ohälsa och ge hjälp och stöd till alla med psykiska problem.

Jag läste nyligen om en japansk livsåskådning,Ikigaieller ”Meningen med att finnas till” . Den handlar om vad som är meningen med livet: passion – det du älskar, det du är bra på, det världen behöver och det du kan tjäna pengar på. Många japaner har hittat något som ger dem mening med livet även efter pensionen. ”Ikigaifår hundraåringarna att gå ur sängen eller ur vilstolen för att lära ut karate, vägleda byns själslighet eller föra traditioner vidare till barnen” skriver New York Times.

Mycket tänkvärt! Ikigai kan kanske hjälpa oss stressade, prestationsinriktade nutidsmänniskor.

 

 

Alexandra

Kommentera

"När kvinnor och flickor mår bra, mår ett helt land bra!"

Den 2018-12-18 11:22

Nyligen hade jag nöjet att få lyssna på Nobelpristagaren Denis Mukwege, som var i Stockholm. Jag fastnade för hans citat "När kvinnor och flickor mår bra , mår ett helt land bra! "

I år är det 100 år sedan kvinnor fick rösträtt. Mycket har hänt sedan dess, men tyvärr finns mycket kvar att göra när det gäller exempelvis jämlikhet. Och det vill vi påverka så att vi får jämlikhet inte bara inom forskning utan överhuvudtaget

Hjärtat är livsviktigt! Vår hjärtkampanj, Woman in Red, pågår under mars månad. Varje år uppmärksammar vi hjärtat runtom i landet. I år kommer vi att finnas i 17 städer. Se vårt kalendarium där alla städer som deltar i Woman in Red finns med.

Den 11 mars är Woman in Red i Stockholm på Oscars, med bland annat ffina öredrag om kvinnohjärtat, stipendieutdelning och musik. I år kommer vi att dela ut fem stipendier till forskare inom hjärthälsa och psykisk hälsa.

Snart är det dags för ett nytt år och nyårslöften. Satsa på ett hälsosamt nytt år med mycket rörelse - som titeln på vår nya bok ”Kvinnor & Hälsa, så mycket bättre!”

Tack för att ni alla finns och är våra medlemmar. Värva gärna  en medlem och så hjälper du  oss att växa ännu mer.

Njut av helgerna och ta hand om er!

Kramar

Alexandra

Kommentera

Varannan vuxen har dålig kondis

Den 2018-11-27 14:51

 

Varannan vuxen har dålig kondis

Vi som arbetar för kvinnors hälsa vet hur viktigt det är att må bra i kropp och själ. Konditionen är givetvis viktig, men även förebyggande upplevelser och kultur.

Nu när det är mörkt och kallt kan det vara förståeligt att konditionen och träningen försämras. . Under resten av året borde vi däremot konditionen kunna öka. En studie från GIH  (1995-2017)visar att män och kvinnor i åldrarna 18-74 år hade en kraftig nedgång av sin kondition. Nedgången var kraftigare för män, yngre, lågutbildade och boende på landsbygden. Idag får man fysisk aktivitet på recept hos GIHs friskvårdslotsmottagning.Vad kan vi göra för att förbättra konditionen?

Våra egna projekt för kvinnors hälsa har ofta fokus på förebyggande hälsa och kunskapsspridning. I vår jubileumsbok ”Kvinnor och Hälsa, så mycket bättre” kan du lära dig mer om hur du ska sköta din hälsa. Just nu har vi ett julerbjudande för boken och vår kalender. Erbjudandet gäller fram till julaftonoch finns på www.1.6miljonerklubben.com.

Vårt 20 årsjubileum blev en fantastisk kväll för kropp och själ. Medlemmar, kontaktkvinnor och ambassadörer från hela Norden och Tyskland deltog. Prinsessan Birgitta delade ut hälsodiplom. Jan Eliasson höll ett långt och fantastiskt tal till kvinnan. Alla underbara artister som hjälpte till att göra kvällen oförglömlig! Det blev en strålande kavalkad av stjärnor – Arja Saijonmaa, Lill Lindfors, Robert och Maria Wells, Grynet Molvig, Paula Ternström, Divine, Linda Lampenius, Gro Elisabet Sille, Karin o Linda, Charlotta Huldt, Gladys del Pilar. Det svängde! Vilken strålande kavalkad av stjärnor som avslutades med vår hemliga gäst, Christer Lindarw och Fantastic Four. De fick oss alla att dansa!!!!

Alexandra

Kommentera

« Visa 10 nyare blogginläggVisa 10 äldre blogginlägg »

Alexandra Charles

Alexandra Charles
Välkommen till Sveriges största kvinnoförenings blogg om hälsa och livsstil. Här skriver Alexandra Charles, grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Bloggarkivet

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Hälsa, kultur och digital gemenskap: Kära medlemmar Hösten kan vara härlig med hög klar luft, sol och vackra färger... Tänk så underbart när en av våra ambassdörer berättade att hon följt sin kollegas rekommendation, krama... Läs mer »

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

En kupp i klubbregi!: Egentligen kuppade de nog in mig: Alexandra Charles, Annika Jankell, Monika Ahlberg, Annette Lefterow och Gabriella Svanberg. Jag som brukar maxa mina promenader med poddar, nyheter, böcker, samtal... Läs mer »

Insamling för kvinnors hälsa

Insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa

Det ska inte vara orättvist att vara kvinna! Forskning på kvinnohälsa släpar efter. Med din hjälp kan vi ändra på det.
Skänk en gåva på:
www.kvinnorochhalsa.com