Älska att åldras lockade många

Kön ringlade sig utanför och det var mer än fullsatt när vi igår öppnade vårt spännande seminarium ”Älska att åldras”. Det märks att detta är en fråga som engagerar många och ligger i tiden. Fler och fler av oss blir äldre, men hur planerar samhället och politikerna för en bra vård och omsorg?

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm fanns på plats i vår panel tillsammans med Thorbjörn Larsson, vd i Vårdalstiftelsen, Per Granath, vd Humana och de talare som framträdde under dagen.

Överläkare Wilhelmina Hoffman som är vd för svenskt demenscentrum talade om utbildning för livskvalitet, Geriatrikprofessor Gunnar Akner filosoferade över om det är en sjukdom i sig att åldras…!

Minnenas betydelse för äldre med demens och Alzheimers togs upp av Liselotte Jansson, generalsekreterare i Alzheimerfonden följd av läkemedelsbolaget Pfizers medicinske direktör Johan Brun.

Vår kärntruppsmedlem Solveig Ternström, som alltid står för vad hon tycker, var på krigsstigen. Tillsammans med Kommunals ordförande Anneli Nordström fick de oss att fundera över varför det har blivit lågstatus att vårda och hjälpa äldre. En stor sorg och skam är det!

Efter paneldebatt kring frågor som om vården/omsorgen för äldre personer är underfinansierad? Ska vi lyfta vården och omsorgen ur politiken? Vad innebär ett bra äldreboende? Och har läkare och vårdpersonal tillräcklig utbildning i äldres behov?! Avslutades dagens med omvärldsanalytikern Ingela Stensson som tog upp ”Trender för äldre.”

För visst är det så. Att bli äldre innebär för många också lite mer tid att göra det vi drömt om. Resa, uppleva kultur, kanske fortsätta arbeta. Livet efter 65 rymmer väldigt mycket!

Alexandra

älska att åldras
Ämnet att åldras engagerar många
Solveig på krigssitigen i Älska stt åldras
Solveig Ternström var på krigsstigen
Älska Anneli Nordsteöm Kommunsl o Solveig
Solveig Ternström och kommunaks Anneli Nordström
20140703_160912
Panelen debatterar
Ingela Stensson om trender
Omvärldsanalytikern Ingela Stensson om trender

20140703_151744

Kommentarer