Sämre blodtrycksbehandling för kvinnor

Då var det dags igen. I måndagens Rapport kunde vi hör om att kvinnor med högs blodtryck för sämre behandling än män. Utan någon som helst orsak.

När en kvinna kommer till vårdcentralen med högt blodtryck är det betydligt vanligare att hon får vattendrivande läkemedel, men män får blodtryckssänkande läkemedel så kallade ACE-hämmare.

Kardiologen Charlotte Ljungman informerade att man kontrollerat om männen möjligtvis också bar på annan sjukdom som skulle motiverat varför de i högre utsträckning fick den mer effektiva medicinen, t ex diabetes eller en tidigare infarkt. Men så var inte fallet.

Riktlinjerna säger klart och tydligt att kvinnor och män ska ha samma behandling vid högt blodtryck, enda undantaget är gravida kvinnor.

Det viktigaste vid blodtrycks behandling anses vara att få ner trycket eftersom man vet att högt blodtryck leder till ökad risk för stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt. Eftersom kvinnorna inte når behandlingsmålet i samma utsträckning som män så har kvinnor därmed en högre riskökning än män.

Skärpning! Kvinnor måste självklart också ha rätt till bästa behandlingen om det är passande för henne.

Alexandra

Kommentarer