Fantastiska Emma Watsons tal för jämställdhet.

Alla kvinnor har inte fått samma rättigheter och förmåner som jag, sa den unga skådespelerskan Emma Watson inför ett fullsatt FN. För många är hon mest känd som Hermione i Harry Potter, men nu är hon också en nytillträdd FN ambassadör för jämställdhet i FN-projektet HeForShe. Den första kampanjen i sitt slag.

Hon höll ett fantastiskt tal som ni kan se och lyssna på genom att klicka här.  Efter 15 minuter möttes hon av stående ovationer då hade hon med darrande röst berättat om hur kampen för kvinnors rätt allt oftare kopplats till manshat, något hon vill ha stopp för.  Det har bidragit till att feminism har blivit ett impopulärt ord. Män och kvinnor ska ha lika rättigheter.

Emma förklarade att hon tycker kvinnor ska får bestämma över sin egen kropp, det är rätt att kvinnor ska engageras i beslut som påverkar kvinnors liv, att kvinnor ska mötas med samma respekt som män. Men sorgligt nog finns idag inte ett enda land i hela världen där kvinnor har uppnått fullständig jämställdhet.

Hon poängterade att hennes liv varit så tursamt; hennes föräldrar älskade inte henne mindre för att hon var en flicka, skolan behandlade inte henne annorlunda och trodde inte hon skulle ha andra ambitioner än killarna.

Men alla kvinnor har inte fått samma rättigheter. Faktum är att väldigt få kvinnor har det. Och förändringarna går sakta. Men det måste till förändringar också för männen. Unga män vågar till exempel inte söka hjälp vid psykisk ohälsa av rädsla för att anses omanliga, Idag är självmord den vanligaste dödsorsaken hos unga män.

Om vi inte gör något nu kommer vi att få vänta minst 75 år på att kvinnor får lika lön  för samma arbete, 15,5 miljoner flickor blir bortgifta som barn de kommande 16 åren och först 2086 kommer alla afrikanska flickor att få chans till högre utbildning.

Om inte jag, vem? Och inte nu, när frågade Emma Watson. De frågorna borde vi alla ställa oss!

Alexandra

Emma Watson, nytillträdd FN-ambassadör för jämställdhet
Ovationer
Hennes tal möttes av stående ovationer

heforshe

 

Kommentarer