Malala, Thea och internationella flickdagen!

Så underbart att Nobels fredspris i år går till Malala Yousafzai. Den Pakistanska flickan som 2012 utsattes för ett mordförsök i skolbussen hem 2012. Hon sköts i huvudet och i nacken som straff för att hon vägrat hörsamma talibanernas förbud mot skolgång för flickor. Idag bor Malala i Birmingham. Idag kungjordes att Malala, 17 år gammal, får Nobels fredspris för sitt arbete mot förtryck av barn och unga människor och för rätten till utbildning för alla barn. Hon delar priset med den 60 år gamle indiske aktivisten Kailash Satyarthi.

Det kommer så rätt i tid. Unga flickors situation i världens måste lyftas. Den norska bloggen om lilla Thea 23 år som ska gifta sig med 37-åriga Geir är förvisso ett fiktivt fall, men den vill lyfta frågan om att ungefär 250 miljoner flickor i världen idag har gifts bort innan de fyllt 15 år. (Unicefs siffror). Den främsta orsaken är fattigdom. En bortgift dotter är en försörjd dotter. Alla dess barnäktenskap som leder till så mycket sorg och skada. Våldtäkter inom äktenskapet, underlivsskador,förlorad utbildning…  Erik Helmerson skriver i Dagens Nyheter

Imorgon lördag är det FN:s internationella flickdag. En dag då allmänheten ska uppmärksammas på flickors rättigheter och flickors situation diskuteras världen över.

”Den 11 oktober 2014 är också en påminnelse om varför kampen mot terrorband som IS, Boko Haram och al-Shabaab är avgörande och varför Sverige inte kan stå bredvid och titta på. Att förslava, förtrycka och utnyttja flickor och kvinnor är en viktig beståndsdel av deras blodiga ideologi.”, skriver DN. Tål att tänka på. Vi måste alla börja göra något nu.

malala
Malala 17 år, årets fredspristagare!

 

 

Kommentarer