Fredskonferens med Dr Mukwege

Gynekologen och chefsöverläkare vid Panzisjukhuset i Bukavu, östra Kongo, Dr Denis Mukwege, medverkade vid den stora Fredskonferensen i Örebro som ägde rum i fredags på FN-dagen. Vi var en av arrangörerna och tanken är att det ska bli en årligen återkommande konferens på temat ”Fred – vårt gemensamma ansvar”. Klicka här så får ni läsa intervjun med honom i Dagens Nyheter.

I Kongo har kriget rasat sedan 1996. Den laglösa plundringen av landets naturresurser är en av grundorsakerna till att över sex miljoner människor har dödats och minst två miljoner är på flykt. Trots FNs största fredsbevarande insats i modern tid fortsätter striderna och de fruktansvärda övergreppen mot kvinnor och barn.

Dr Mukwege och hans kollegor har behandlat över 40 000 våldtäktsoffer med allvarliga gynekologiska skador. Trots hot och attentatförsök fortsätter de sitt arbete och Denis Mukwege tilldelades alldeles innan konferensen EUs stora pris för mänskliga rättigheter och demokrati, Sakharovpriset, för sina insatser. Han var också nominerad till Nobels fredspris i år.

Ni förstår att det var en mäktig upplevelse att få lyssna på honom i Örebro slott. Programledaren, dokumentärfilmaren och Afrikakännaren Marika Griehsel var en lysande moderator och deltog gjorde bland annat vår nya utrikesminister Margot Wallström, FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikt. Hon poängterade att hon kommer att driva jämställdheten, hylla FN och bedriva en feministisk utrikespolitik. Fred, jämlikhet, jämställdhet och hållbarhet är de fyra komponenter som driver regeringens utrikesarbete.

Många många fler kunniga och intressanta personer talade och för underhållningen svarade Divine och Lill Lindfors.

Det var en strålande kväll med humor och röster i världsklass!

Alexandra

Fredsgalan1
Lill, Betiel (som höll i allt praktiskt) och jag på Fredsgalan.
Marika Griehsel och Margont Wallström
Marika Griehsel och Margot Wallström
Lill och Divine underhöll
Lill och Divine underhöll
Fredsgalan ska bli årligt återkommande!
Fredsgalan ska bli årligt återkommande!

Kommentarer