Vem bryr sig om vad äldre tycker…

Det tycks inte spela någon roll hur många gånger det uppmärksammas – när det gäller förbättring av vård av äldre händer väldigt lite. Varje år presenteras en sjukvårdsrapport från amerikanska Commonwealth Fund. Sverige brukar ligga dåligt till här. I år är fokus på patienter som är 65 år och äldre. Och här är det riktigt illa.

Den svenska vården får katastrofbetyg när 5 000 65+are svarat på frågor om hur de upplever den.  Redan för två år sedan presenterade Commonwelth en stor undersökning bland personer som var 75+. Och redan då var resultatet så skrämmande uselt att regeringen lovade krafttag för att komma tillrätta med problemen och satsade 325 miljoner på att få bättre fungerande vårdkedjor.

Så har det blivit bättre? Tycks inte så. När man nu sänker åldern för deltagandet till 65+ betyder detta att var femte svensk omfattas. Och nu talar man om ”Katastrof för behandling av äldre”!

Vi har t ex inget bra husläkarsystem här i Sverige vilket betyder att var tredje patient (31%) uppger att deras läkare inte är informerad om deras sjukhusbesök. I Norge är denna siffra bara 8% och Tyskland 9%. I Tyskland har man ett system som innebär att husläkaren är ansvarig för patientens vård även när patienten är inlagd på sjukhus, säger den nationella äldresamordnaren Eva Nilsson Bågenholm till Dagens Medicin.

Det är ingen nyhet direkt. Men varför händer inget här i vårt land? Hur kan vi bara acceptera att nästan hälften av patienter 65+ uppger att INGEN inom sjukvården har gått igenom deras förskrivna läkemedel de senaste två åren!

Vi har idag en pressad situation för både läkare och sjuksköterskor. Men vad beror det på att en läkare i Sverige, allmänläkare eller annan specialist, i genomsnitt hinner träffa knappt 900 patienter per år när genomsnittssiffran för en läkare i 35 jämförda OECD-länder ligger på 2 400 patienter? Det beror ju inte på att svenska läkare rullar tummarna, det är annat som kommit emellan och stulit tid från patienterna. Här måste vi förändra och förbättra så fler blir nöjda med vården. Det gäller såväl patienter som de som arbetar inom vården.

Alexandra

 

Kommentarer