Nu är det riktigt allvarligt!

Man får hålla tummarna för att inte behöva åka till sjukhus över julen. Att det är extra kritiskt med personal under storhelger och sommarmånaderna på våra sjukhus är något vi, tragiskt nog, nästan vant oss vid. Men nu synes denna kris gäller året om!

Pengarna är slut, vårdavdelningar stänger, kompetent personal säger upp sig.

Vi måste rädda den svenska sjukvården och försöka hitta lösningar så vi slipper alla tokiga paniklösningar.

10 procent av vårdplatserna på Karolinska i Huddinge är redan stängda. På Radiumhemmet kommer svårt cancersjuka lidande människor att längre väntetid, mer köer, större otrygghet… om sparplanen genomförs som säger stopp för sjuksköterskor från både externa och interna bemanningsföretag, stopp för alla timanställda och ett slut för nya läkarvikariat.

Patienter drabbas och personal drabbas. Många förlorar sina jobb, andra säger upp sig för de orkar inte längre arbeta under så pressade förhållanden.

För en tid sedan hörde jag en politiker i Stadshuset i Stockholm säga ”Det går så bra för Stockholm!”. Men se då till att allokera pengar till de sjukhus som inte klarar att ta hand om alla sjuka som behöver hjälp. Och då talar jag även för resten av landet, det få INTE vara regionala skillnader i vårdkvaliteten.

Karolinska har som mål att sätta patienten i fokus – gör då det! Detta är allvarligt. Mycket allvarligt.

Alexandra

Kommentarer