Bravo, Socialstyrelsen!

Under våren har det väckts debatt om den mycket utbredda, men dolda, kroniska sjukdomen endometrios. Ett upprop, som 2,6 miljonerklubben står bakom, med nästa 9 000 namnunderskrifter har spritts och växer fortfarande. Uppropet krävde bland annat att forskning på sjukdomen ska prioriteras och att socialstyrelsen ska erkänna endometrios som en folksjukdom.

Idag tar det vanligtvis 5-10 år att diagnostisera endometrios. En lång och ofta väldigt tung väntan för drabbade. Det är svårt att säga hur många som drabbas av sjukdomen, men uppskattningsvis lever 200 000 med endometrios idag. Många av dem möts av oförstående läkare som klassar dem som inbillningssjuka.

Igår meddelade socialstyrelsen att en utredning av edometriosvården ska påbörjas. Otroligt goda nyheter efter mycket jobb och påverkansarbete! Utredningen springer ur ett regeringsuppdrag om att identifiera kroniska sjukdomar där behovet av kunskapsstöd är stort.

Äntligen, säger vi! Det ska bli spännande att se vad utredningen leder till.

Här kan du också skriva under uppropet: https://www.minkampanj.nu/petitions/det-ar-bara-inbillning-det-ar-omojligt-att-ha-sa-ont-vid-mens

Kommentarer