1,6 miljonerklubben i Kapstaden

Nu är jag nyss hemkommen från Kapstaden! I lördags deltog jag då vår nystartade sydafrikanska systerförening anordnade ett seminarium. I den stora konferenslokalen samlades ca 400 kvinnor och några barn och män. Det var utställare med tyger, väskor, smycken och mycket annat. Kvinnorna kom med bussar och några bilar från flera olika stadsdelar och kåkstäder, townships.

Vår samarbetspartner Mhani Gingis ordförande Lillian  hälsade välkommen. En humoristisk både standup-artist och präst, Marc, presenterade oss och jag fick tillfälle att inspirera och informera publiken om kvinnohälsa, genusperspektiv och att jämföra förhållanden i Sverige och Kapstaden. Våra experter Solvig Ekblad, psykologiprofessor, och Dorota Religa, docent i geriatrik som berättade om olika hälsoproblem apropå psykisk hälsa och demens, var mycket uppskattade.

Många kvinnor i Kapstaden lever i grovt våldsamma  relationer i hemmet, lider av stress, ångest och har olika trauman. Shelters dit kvinnor vänder sig när de behöver en fristad och skydd från våldsamma män behövs! Det finns, men är alldeles för få. Även demens är ett stort problem för många. Man vet för lite om det och att kunna diskutera problemen finns det stora behov av.

Vi dansade lite och sjöng och fick god lunch. Frågestunden vi höll var eftertraktad och uppskattad! Nu arbetar 1.6 South Africa vidare och hoppas att vi snart kommer tillbaka.

Sydafrika1 Sydafrika2

Kommentarer