Länktips

Viktigt om benskörhet på SVT

2017-02-24 Ett helt avsnitt av SVT:s populära medicinska program Fråga Doktorn ägnades nyligen åt benskörhet. Under det direktsända programmet svarade professor Mattias Lorentzon i studion på tittarnas frågor och berättade om orsaker till sjukdomen, diagnos och behandling samt hur situationen för bensköra i Sverige egentligen ser ut.
http://www.svtplay.se/video/12244986/fraga-doktorn/fraga-doktorn-sasong-19-6-...

Kvinnor jobbar gratis efter kl.16

2017-02-24 Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 12,5 %. Det innebär att kvinnor arbetar gratis efter kl. 16:00 varje dag. Vill du vara med och delta att sprida budskapet, läs mer hur du kan hjälpa till här!
http://sverigeskvinnolobby.se/blog/projekt/1552-lon-hela-dagen

Jag vill inte att Marias död ska vara förgäves

2016-10-03 Suicide Zero. Hennes vän tog sitt liv – nu vill hon förebygga självmord.
http://dela.dn.se/3tXRu0u2L2xE86s7ekQt4DUW8aBEO-xB3xHhfQwKkYEmVzmUPhLvZsOrZ4j...

Oacceptabelt att kvinnor får sämre hjärtsviktvård

2016-05-13 Hjärtsjukdomar. I en studie som släpptes 2009 konstaterades att kvinnor fick sämre hjärtsviktvård än män och att de oftare fick fel diagnos. I spåren följde en livlig debatt och i stort sett alla var överens om att dessa skillnader var oacceptabla. Vi har undersökt hur det ser ut i Sverige i dag och kan konstatera att det finns mycket kvar att göra.
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/oacceptabelt-att-kvinnor-far-saemre-hjaer...

Nationell kampanj ska minska fallolyckor bland äldre

2015-09-30 Nationell kampanj ska minska fallolyckor bland äldre. MSB vill därför uppmärksamma äldres utsatthet genom att samordna en nationell informationskampanj som genomförs tillsammans med regioner, kommuner och organisationer.
/pdf/fallolyckor-for-seniorer.pdf

”Sköterskor mer medvetna om ojämlikheten än läkare”

2015-09-27 Den 30 september presenteras Jämställdhetsutredningen för regeringen. Karin Schenck-Gustafsson, professor vid Karolinska institutet, är en av författarna till delrapporten om hälsa.
http://www.dn.se/arkiv/ekonomi/skoterskor-mer-medvetna-om-ojamlikheten-an-lakare

Äldre blir sjuka och dör av att lämnas ensamma

2015-07-16 Omvärdera äldrevården. Långvarig ofrivillig ensamhet är kopplad till dålig ­livskvalitet, nedstämdhet, demensutveckling, hjärt- och kärlsjukdomar och risken att dö i förtid. Människan är gjord för gemenskap, vilket dagens äldrevård inte tar hänsyn till, skriver Peter Strang, professor i palliativ medicin.
http://www.dn.se/debatt/aldre-blir-sjuka-och-dor-av-att-lamnas-ensamma/

Kvinnor stressar sönder sin sömn

2015-03-26 Svenska folket sover allt sämre och det gör oss sjukare. Bland unga kvinnor har andelen som upplever sömnproblem tredubblats på 30 år.
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article20531689.ab

Kvinnor missgynnas i hjärtsjukvården

2015-03-08 Kvinnor löper 18 procent högre risk än män att drabbas av en stroke vid förmaksflimmer, men får ändå en lägre andel förebyggande, effektiv medicin. Det är ett tydligt tecken på att kvinnor fortfarande missgynnas inom den svenska hjärtsjukvården. Det skriver bland andra Alexandra Charles, Karin Schenck-Gustafsson och Lill Lindfors.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kvinnor-missgynnas-i-hjartsjukvarden_439...

Kvinnor diskrimineras inom hjärtforskning

2015-03-08 Kvinnor diskrimineras ofta i vårdsammanhang på grund av att den mesta forskning fortfarande fokuserar på män. Det menar Alexandra Charles, ordförande i 1,6miljonerklubben. Ett exempel, menar hon, är hjärt- och kärlsjukdom som idag är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor – och där unga kvinnors hjärthälsa dessutom blir allt sämre. – Hjärtforskningen saknar fortfarande genusperspektiv, skriver hon på Kurera debatt.
http://kurera.se/alexandra-charles-kvinnor-diskrimineras-inom-hjartforskning/

Värderas kvinnors hälsa lägre än mäns?

2015-03-02 Sjukvårdens ersättningssystem bör granskas ur ett genusperspektiv. Det anser Kvinnliga läkares förening (KLF), en intresseorganisation inom Läkarförbundet. Orsaken är tillsynes könsdiskriminerande ersättningsnivåer som inte fått sin förklaring trots en utredning utförd av Socialstyrelsen.
http://www.etc.se/debatt/varderas-kvinnors-halsa-lagre-mans

65 är det nya 45

2015-02-22 Sverige behöver dem som är villiga att jobba längre. Men nu vill regeringen höja arbetsgivaravgifterna för äldre genom att återinföra den särskilda löneskatten för personer över 65 år som arbetar. Det är helt fel väg att gå! Hjälp oss stoppa silverskatten. 65 är det nya 45 och aktiva seniorer borde uppskattas, inte straffbeskattas.
http://www.skattebetalarna.se/kampanj/65-ar-det-nya-45

Debatt: Stoppa den nya skatten på mitt jobb

2015-02-22 Andelen personer över 65 år som arbetar är nu historiskt hög, med 100.000 fler yrkesverksamma seniorer idag jämfört med 2006. Att fler vill jobba längre är precis vad Sverige behöver. Men den utvecklingen verkar regeringen vilja sätta stopp för.
http://www.di.se/artiklar/2015/2/21/debatt-stoppa-den-nya-skatten-pa-mitt-jobb/

”Kvinnohälsan - julstressens osynliga pris”

2014-12-08 ”Julen har ett osynligt pris i kvinnohälsan. Den duktiga flickan, prestationsprinsessan, springer benen av sig för att leva upp till allas och sina egna förväntningar. Och hon springer ganska ensam”, skriver Alexandra Charles.
http://www.svt.se/opinion/article2521106.svt

Light-produkter kan vara hälsofarliga

2014-09-23 Konstgjorda sötningsmedel ökar risken för ohälsa, stick i stäv med vad man hittills trott. Forskningen visar att medlen förändrar bakteriefloran i tarmen, vilket får blodsockret att skjuta i höjden.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/light-produkter-kan-vara-halsofarliga/

Oväntade resultat om sen viktökning

2014-09-22 Samma genvarianter som påverkar att man lättare går upp i vikt i den första halvan av vuxenlivet tycks få motsatt effekt efter medelåldern. De förvånande observationerna gjorde svenska forskare från Lund då de analyserade data från Malmö Kost Cancer-undersökningen.
http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/easd/ovantade-resultat-om-viktokning-se...

Internationella Läskunnighetsdagen

2014-09-09 793 miljoner vuxna kan varken läsa eller skriva. Den 8 september varje år uppmärksammas läskunnigheten världen över. Årets tema har fokus på länken mellan läskunnighet och fred.
http://www.unesco.se/

Fel att ge kvinnor med flimmer sämre behandling

2014-09-03 Varje dag utsätts 150 000 svenskar för en trefaldig risk för att drabbas av stroke – i onödan. De lider av hjärtsjukdomen förmaksflimmer och får inte den strokeförebyggande behandling som de borde ha, om de får någon behandling överhuvudtaget.
http://www.st.nu/opinion/debatt/fel-att-ge-kvinnor-med-flimmer-samre-behandling

Läkarförbundet vill ha statlig styrning

2014-08-27 Göran Hägglunds linje att låta staten ta över ansvaret för sjukvården från landstingen får nu stöd av Läkarförbundet.
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/lakarforbundet-avskaffa-landstingen/

Stillasittande kan vara livsfarligt

2014-08-27 Nya rön Det är lika viktigt för hälsan att sitta mindre, som att träna mer. Forskare från Australien har för första gången lyckats mäta hur stillasittandet påverkar hälsan. Resultatet: De som satt mest löpte 40 procent större risk att dö i förtid.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stillasittande-kan-vara-livsfarligt_7173601...

Ät rätt – åldras med god hälsa

2014-06-10 Mat, kost och hälsa får i dag stor uppmärksamhet i medierna. De inflytelserika tyckarna är många. Det är en stor utmaning för forskare och myndigheter att nå ut med mindre spektakulär men vetenskapligt grundad kunskap om vad som är god kost för hälsosamt åldrande.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/at-ratt-aldras-med-god-halsa_3616808.svd

Arbetar med att införa genusperspektiv inom medicinsk forskning och utbildning - nu får hon pris!

2014-05-30 Katarina Hamberg arbetar för att införa genusperspektiv inom medicinsk forskning och utbildning. Nu hyllas hon med Görel Bohlins pris.
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/hon-far-pris-for-framstaende-genusforskning/

Årets kvinnliga ledare inom vården enligt Dagens Medicin

2014-05-22 Dagens Medicin har utsett Årets kvinnliga ledare i vården, Årets kvinnliga entreprenör i vården och Årets kvinnliga banbrytare i vården.
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/de-vann-dagens-medicins-priser/

Danderyd först ut med strukturerad hjärtjournal

2014-05-12 Från och med nu ska hjärtläkare på Danderyds sjukhus föra journal på nytt sätt. Snart kan data skickas direkt ur journalerna till kvalitetsregistren.
http://www.dagensmedicin.se/nyheter/danderyds-forst-ut-med-strukturerad-hjart...

Utebliven behandling av benskörhet kostar miljoner

2014-04-01 Många personer med benskörhet får inte den förebyggande behandling de borde ha. Detta leder till kostnader på hundratals miljoner kronor och ett stort lidande för patienterna helt i onödan.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5824417

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

En fin dag i kulturen- och hälsans tecken!: Det är något med den här fantastiska vårsolen som gör dagarna extra härliga! Ljuset, människor ler mot varandra, håller upp dörren lite extra och det finns ett positivt skimmer som jag tycker är vä... Läs mer »

Annonser

Arken Hotel & Art Garden Spa | Hôtel Eggers | Varbergs Stadshotell & Asia Spa
Anna Lena Bergelin
www.lunginflammation.seAnnette LefterowDermoshopBoehringer IngelheimBioservoBig TravelMedilensAstellasNordic ChoiceDocrates CancersjukhusOrkla HealthTorrhetskänsla i underlivet?Vi stödjer ÄldrekontaktStar for life i SydafrikaDoktorn.com