Seminarium i Motala

Två mycket viktiga frågor var på agendan när det var seminarium i Motala.

Kvällen inleddes med Elisabeth Wallins berättelse och ”resa” med sin son som har ADHD. Hon beskriver med känsla och värme att ha ett barn som inte fungerar som andra och som är mycket medveten om det i många situationer. Att hela tiden slåss för sitt barn för att få resurser, ett stöd som behövs i många situationer. Föreläsningen kan verkligen rekommenderas.

Tema nummer två handlade om osteoporos och överläkaren Marjut Sohlman Carlström informerade om att 50% av kvinnorna och 30% av männen över  50 år drabbas. Benskörhet ökar vilket beror på vår livssituation eftersom vi rör oss för lite bla i kombination  med andra livsstilsfaktorer. Operationer pga  osteoporos har krupit lägre ner i åldrarna och man kan ana sig till en katastrofal ökning om ingenting förändras. Som inom de flesta områden som vi tar upp som teman på våra seminarier ser man den röda tråden om vikten av motion, att äta rätt och inta lagom med alkohol och avstå från cigaretter.

Kvällen avslutades på det sätt som vi brukar i Motala med en modevisning från Blåklinten med många fina höstkreationer. Ett litet lotteri hann vi med innan vi skildes åt för denna gång.

 

   

Text: Wivi-Ann Heurlin Krantz