Weekend till Krakow 14–17 oktober 2016

Nyheten publicerad: 2017-01-31

Ring ring hänger du med till Krakow och 1,6 klubben. Har alltid velat åka dit men som så mycket annat blir det inte av. Yes nu var tillfället. Vi har aldrig åkt med denna förträffliga förening tidigare så det var med stor förväntan vi infann oss på Arlanda den 14 oktober med deltagarlistan i högsta hugg. När vi passerat säkerhetskontroller dök plötsligt ett någorlunda känt ansikte upp. Det visade sig senare vara 2 som man kände så det kändes tryggt. Dom var veteraner när det gällde dessa resor. Första intrycket på Arlanda var den trevlige reseledaren Einar.

Väl framme på den alldeles nybyggda flygplatsen väntade bussen till hotellet Hotel David som låg i de judiska kvarteren. Promenad till restaurang Starka där vi intog vår lunch varefter vi guidades i kvarteren av Einar. Middag på restaurang Bombonierka med dans och musik och mat i polsk tradition. Hem till hotellet – God Natt

Tidig uppstigning med frukost kl. 07.00 med buss till Saltgruvan Wieliczka och 2,5 timmars rundvandring i den mest fantastiska gruvan – ett av UNESCOS Världsarv-. Visste inte att det fanns något så vackert nästan 200 m under jord. Vi stängdes in i hissar 8 personer i varje och sjönk (hållande varandras händer lite läskigt var det !!!) ALLT var gjort av salt med de mest otroliga ”kristallkronor”, statyer, golv och salar. Vår jätteduktiga engelsktalande guide (1 av 400) som arbetade där berättade att detta var ett ställe som var alldeles utmärkt för astmatiker. Vi blev uppmanade att andas in och rena våra lungor. Det kändes härligt. Ville man gifta sig var det bara att ta hissen ner till kapellet. HELT OTROLIGT FANTASTISKT. 

Tillbaka i dagsljuset åkte vi in till Krakows stadskärna där en rundvandring visade oss vackra byggnader, kyrkor och slott. Kyrktornet med trumpetare varje timme var ett pittoreskt turistinslag. Lunch på CK Dezerter och på aftonen middag på Ariel med sång-och dansuppträdande av polsk folklore där även vi bjöds upp till dans.

Söndag och upp i ottan igen – 6 mils bussresa till Auschwitz och Birkenau. Dessa förskräckliga minnesmärken efter nazisterna och känslan av att gå omkring där och känna kylan. Vädret var kallt, regnigt, grått och blåsigt och det kändes på något sätt rätt med tanke på vårt utflyktsmål Mänskligheten är grym och vissa jämförelser kan man ana än idag.  En superduktig guide tog oss på rundvandring i Helvetet. Vi frös och vi rös både invärtes och utvärtes - så mycket ofattbar grymhet. FASANSFULLT! Dagen avslutades på en trevlig restaurang Kogel Mogel där vi alla fick pröva på att baka dumplings. Vi var så duktiga!!!!

När man har trevlig och intressant och duktiga guider går tiden fort nu var det måndag och dags att åka hem. På flygplatsen var det kaos men alla kom med och var i tid hemma på Arlanda. Lite trötta men glada över att ha haft möjligheten att åka med 1,6 & 2,6 miljoner klubbens välordnade resa med bra hotell, utflykter och utmärkta guider och då främst vår förträfflige guide Einar. Vi kommer säkert att åka fler gånger.

Tack från Mona o Kitty

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Underbara, viktiga Women in Red!: Vilken fantastisk kväll vi fick på Oscarsteatern i måndags! Det var minst sagt fullt till sista platsen och det var en sådan lycka att få stå på scenen och titta ut över den magiska publik, i en fu... Läs mer »

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
Bungypump

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
Gedeon RichterSvensk LivräddningMedilens Nordic ABNovartis Sverige ABPfizer ABMathem i Sverige ABMediRätt ABAstellas Pharma ABAmgen ABBayerCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBoehringer IngelheimMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMedilensMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika