En kväll fylld av ny forskning, glädje och musik

Nyheten publicerad: 2017-03-20

När det var dags för Woman in Red i Stockholm den 13 mars fylldes hela lokalen på Rival hotell på Mariatorget. Det blev en kväll fylld av ny forskning, glädje och musik med kvinnohjärtat i fokus tillsammans med en härlig publik, framstående professorer och välkända artister. 

 

 

  

Klubbens grundare och kvällens konferencier Alexandra Charles von Hofsten hälsade alla hjärtligt välkomna och sedan inledde Karin Schenck-Gustafsson, senior professor i kardiologi och ordförande för Centrum för Genusmedicin, Karolinska Institutet och Karolinska sjukhuset,  med senaste nytt om kvinnohjärtat.

Därefter hölls prisutdelning för årets stipendiater: Med. Dr. Barbro Kjellström, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna tilldelades 150 000 kr för sitt projekt om könsskillnader i sjuklighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom hos oss hjärtinfarkt-patienter med eller utan tandlossning. Priset delades ut av Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. Medan med.dr. Kasper Andersen,Uppsala Akademiska Sjukhus 

tilldelades 50 000 kr för sitt projekt om könsskillnader efter hård ansträngning med Vasaloppet vad gäller rytmrubbningar och högt blodtryck. Priset delades ut av Landstingsrådet Anna Starbrink. 

Sedan sjöng Anna Book, nybliven ambassadör för 2,6 miljonerklubben. Under kvällen blev även Robert Wells utnämnd till ny ambassadör, han skämtade om att det var tur att han redan hade skaffat rätt frisyr för uppdraget!

Därefter var det dags för föreläsning om förmaksflimmer, en folksjukdom som vi måste ta på allvar. 200 000 - 300 000 är drabbade i Sverige, de flesta är över 50 år, berättade Carina Blomström-Lundqvist, Professor inom kardiologi vid Uppsala universitet och överläkare på Kardiologkliniken vid Akademiska sjukhuset, Uppsala.

Blodprovstagning och mirakelmedicin mot sittsjukaI pausen bjöds publiken på en matig smörgås, dryck, frukt och en liten godbit. Förutom mingel och gemenskap var en monter speciellt välbesökt. Här kunde man nämligen mäta sina blodfettsnivåer och dessutom få analys och hälsoråd. Något Alexandra Charles, ordförande och grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben,  gjorde live på scen och fick med beröm godkänt (med litet tillägg att mer motion aldrig är fel, en anledning att skaffa hund igen, tyckte Alexandra).

 

 

Livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellenius, professor i allmänmedicin med inriktning motkardiovaskulär prevention, Karolinska Institutet, höll sin föreläsning om den nya sittsjukan och om hur "sittning is the new smoking". Med rykande färska studieresultat kunde Mai-Lis visa att vi nu framförallt behöver ta tag i våra barns hälsa. Det som är mest alarmerande är sambandet mellan barns stillasittande, skärmtid och lika hög hjärt-kärlrisk som för vuxna. Dessutom finns en stark koppling mellan barns stillasittande, skärmtid och depression och lägre självkänsla. Som tur är finns en naturlig mirakelmedicin. Mer motion och fysisk aktivitet ger sänkta blodsocker, blodfettsnivåer och har både antiinflammatoriska och antidepressiva egenskaper. Både vi vuxna och våra barn måste röra mer på oss!

 

Sist men inte minst var det en kväll i musikens och glädjens tecken. Robert och Maria Wells pianospel och sång,  Charlotta Huldts imponerande operaarior och Lill Lindfors välkända och omtyckta sånger blandat med lite ny jazz och blues fick upp humöret på publiken. Susan Lanefelt tog över, efter en modevisning i sprakande rött på scen, fick hon upp på pulsen på hela publiken i en grande finale- gymping, helt enligt Maj-Lis Hellenius rekommendationer. Inget stillasittande här inte. 

 

  

 

 
 

 

 

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Hormoner uppåt väggarna!!: Jag hoppas att ni tycker om vår podd Maqt & Miljoner som jag gör tillsammans med Åza Brennander! Vi bjuder in gäster och pratar om allt som har med samhällsengagemang att göra. Från politik till hä... Läs mer »

Annonser

Arcamea - Vår berättelse
Bungypump

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
BioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningNovartis Sverige ABPfizer ABMathem i Sverige ABMediRätt ABAmgen ABBayerCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBoehringer IngelheimMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMedilensMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika