Fartfylld fotboll och spännande föredrag i Linköping

Nyheten publicerad: 2018-10-16

Fartfylld fotboll var temat på en salong i Linköping 13 september.

Vi samlades på Linköpings Arena för att se en spännande fobollsmatch där LFC vann över Rosengård med 2-1. Eftermiddagen hade också ett annat syfte än att se damfotboll.

LFC:s förra klubbdirektör Maria Hagström, själv fd spelare i LFC , berättade om genusperspektivet i fotbollen. En sakta men säker positiv utveckling kan man se men fortfarande är det så att damerna tilldelas sämre speltider, mindre sponsring och ofta mindre träningstid men framförallt som allsvensk spelare betydligt sämre lön.

Maria beskriver fotbollen på denna nivå som ett yrke. Träning och matchtid upptar större delen av veckan. Genomsnittslönen för en allsvensk damfotbollsspelare är 10.000 och för en manlig spelare i allsvenskan 100.000.

Det finns väl inget yrke och tur är väl det att man kan se så stora löneskillnader. Det är viktigt att vi är uppmärksammade på denna ofantligt stora löneskillnad, att vi pratar om det och kan uppmana ett intresse hos allmänheten att påverka de som styr hur medel tilldelas. En fråga som man borde kunna ta tag i lite snabbare än andra är sponsringen.

Att få företag att sponsra så att våra duktiga damfotbollsspelare på samma sätt som många manliga fotbollsspelare kan förverkliga drömmen att komma ut som proffs.För det krävs att man här hemma spelar på heltid och inte måste varva  träningstider med lönearbete och stress däremellan.

Ja det blev en hel frågor och diskussioner utifrån detta föredrag och att vi inom 1,6 & 2,6miljonerklubben kan se genusperspektiv även inom detta område.

 

      

Blogg: Alexandra Charles

Alexandra Charles

Härliga höst: Vilken fantastisk höst vi upplever! För mig innebär det många resor runtom i landet till våra seminarier och mässor. I torsdags var vi i Falun på 60 plusmässan. I måndags var jag på vårt seminarium... Läs mer »

Annonser

Efemina - Lösningen för dig som lever med ansträngningsinkontinens
Arcamea - Vår berättelse

Donera gärna!

PG: 120 89 08-2, BG: 5591-9484, Swish: 123-338 49 89
HemfridBioGaiaGedeon RichterSvensk LivräddningNovartis Sverige ABPfizer ABMediRätt ABAmgen ABBayerCoala LifePeptonic Mediacal ABScandicBoehringer IngelheimMaqt - Politikens hetaste blogg- och debattforum.Big TravelMedilensMatkomfortVi stödjer ÄldrekontaktStar for life i Sydafrika