Vi har öppnat Kulturhälsoboxen!

Vi började med Kulturpaletten. Och nu lanserar vi Kulturhälsoboxen – en box med samlade texter om kunskap och forskning från forskningsprojektet ”Kulturpalett på vårdcentraler”.

Kulturhälsoboxen innehåller sex böcker om kultur och hälsa. Böckerna representerar de olika kulturhälsoområdena dans, musik, teater, film/bild, och stillhet.  Boxen innehåller också Palettboken som sammanfattar resultatet från forskningsprojektet Kulturpaletten på vårdcentraler.

På ett lättillgängligt sätt sprider boxen kunskap om hur kultur kan användas inom vården och egenvården, i kroppen och i samhället. I texterna lyfter framstående forskare, konstutövare och författare kulturens användningsområden i ett nytt perspektiv.

Böckerna vänder sig till dig som är patient, anhörig eller yrkesverksam inom hälso- och sjukvården och vill förkovra dig inom kulturhälsoområdet.

Eva Bojner Horwitz är medicine doktor, projektledare för Kulturpaletten och redaktör för hela boxen:
 – Att sprida kunskap om kulturhälsoforskning i vårdens väntrum är ett helt nytt grepp som många tilltalats av, säger Eva Bojner Horwitz. Patienter, anhöriga och verksamma inom hälso- och sjukvården behöver uppmuntras på alla sätt och kunskapen om kulturhälsoeffekter kan nu synliggöras på ett lättillgängligt och lustfyllt sätt tack vare Kulturhälsoboxarna.

Boxarna skapar förutsättning för att skapa mer hållbar och empatisk hälsovård, både för patienter och för personal. Genom så kallade ”train the trainer” program kommer materialet gå ut till hela Sverige med seminarieserier som pågår under 2014

Om Kulturpaletten

Vårdcentraler i Storstockholm har under ett år infört ett helt nytt koncept – så kallade Kulturpaletter för kvinnors hälsa. Ett forskningsprojekt där kreativa aktiviteter som sång, dans och teater används i vården av utmattade kvinnor. Projektet är ett samarbete mellan oss på 1,6 & 2,6 miljonerklubben, Svenska Postkodlotteriet och Uppsala Universitet.