Kulturseminarier

Kulturen – en viktig insats för hållbar folkhälsa

1,6 & 2,6 miljonerklubben är medarrangör till en seminarieserie om kultur som viktig insats för hållbar folkhälsa. Huvudman för seminarieserien är Kulturens Bildningsverksamhet.  I höst hålls seminarier i Umeå (23 september i Folkets Hus) och i Stockholm (22 oktober, plats ej klar).

Kunskapen om att kulturella upplevelser kan ha positiv betydelse för vår hälsa har ökat under senare år men det har gjorts få översikter av det aktuella kunskapsläget och begränsade forskningsinsatser. Med start i Göteborg genomför vi därför en seminarieserie i fyra städer om kultur som viktig insats för hållbar folkhälsa. Seminariematerialet kommer att samlas i en antologi och därmed bidra till fortsatta aktiviteter och mer forskning inom området.

Syftet är att redovisa och synliggöra det aktuella kunskapsläget för folkhälsoarbetare, kulturarbetare, riks- och lokalpolitiker, hälso- och sjukvårdspersonal, arbetsmarknadens parter och andra intresserade för att stimulera till fler hälsofrämjande aktiviteter med kulturen som insats och mer forskning. Seminarieserien presenterar resultaten från de senaste tio årens forskning och utvärderingar av effekter av kulturaktiviteter i ett folkhälsoperspektiv.

 

Seminarieprogram

Varje seminarium innehåller föreläsningar, kulturinslag, presentationer av regionala och lokala kulturaktiviteter med hälsofrämjande inriktning och diskussionstid. Frågor som kommer att behandlas rör bl.a.

 

  Kultur för folkhälsa i ett historiskt och internationellt perspektiv
och i olika åldrar.
  Erfarenheter av kulturaktiviteter för folkhälsa, t.ex. teater, bygdespel,
körsång, dans, musik, bild, målning, skrivargrupper, konstpromenader
m.m.
  Är det lika hälsosamt att konsumera kultur som att vara aktiv?
  Hur fungerar Kulturhälsoboxen och kultur på recept?
  Hur forskar man om kulturaktiviteter för folkhälsa och med vilka
metoder?
  Vad bestämmer folkhälsan? Är kulturen tillgänglig för alla?

Kulturhälsoboxen

En viktig uppgift för seminarierna är att sprida kunskap om Kulturhälsoboxen vilken utarbetats som stöd för vårdcentraler att skapa hållbarhet med hjälp av kulturaktiviteter för både patienter och personal. Boxen består av en samlad bokserie med sex olika skrifter som tillsammans representerar de olika kulturhälsoområdena dans, musik, bild, teater, film och stillhet. Som bakgrund till boxarna ligger forskningsprojektet Kulturpaletten vilket initierats av Alexandra Charles, ordförande i 1,6 & 2,6 miljonerklubben tillsammans med forskarna Eva Bojner Horwitz, Töres Theorell och Walter Osika.

Postkodlotteriets kulturstiftelse har finansierat forskningsprojektet och möjliggjort tryckning av boxarna. För 1,6 & 2,6 miljonerklubben har kultur och hälsa alltid varit sammanlänkade.

 

Information, kontakt och biljetter

www.kulturhalsa.se

Biljettpris: 250 kr inkl för- och eftermiddagskaffe

 

Projektidé och planläggning har utförts av kulturproducent Pelle Wistén, professor Christer Hogstedt, professor Töres Theorell, Stockholms Universitet och Karolinska Institutet samt doktor Eva Bojner Horwitz, medicine doktor, kulturhälsoforskare knuten till Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet samt medgrundare och styrgruppsledamot vid Centrum för social hållbarhet (CSS) Karolinska Institutet.

Huvudman för seminarieserien är Kulturens Bildningsverksamhet. Medarrangör är 1,6 & 2,6 miljonerklubben.