Underlivet – en viktig del av livet

Att detta med underlivshälsa engagerar blev tydligt på vårt seminarium i Stockholm den 27 mars. Vissa besvär kan kännas genanta men de är mycket vanliga och det finns riktigt bra hjälp att få!

Cirka 200 damer fick lära sig mer om sköra slemhinnor, underlivssvamp och problem med inkontinens. Dessutom fick vi njuta av, och själva prova på, burlesk dans och lära oss mer om trender inom mode.

Med sin härliga charm och humor inledde vår egen Marie Mian kvällen genom att med glimten i ögat fråga om vi gör våra knipövningar? Och hur många mödrar förbereder sina döttrar på de underlivsbesvär som kan dyka upp under livets gång?

Eva Rylander är en erfaren gynekolog som pratade under rubriken ”Könshormoner- hur påverkar de vår kropp och själ?” Hon berättade om det livsviktiga hormonet östrogen och hur det påverkar oss kvinnor från tonåren och resten av livet. En del kvinnor har stora besvär både vid PMS och i samband med klimakteriet medan andra nästan inte känner av det alls. Ett vanligt problem som ofta uppstår i samband med klimakteriet är torra slemhinnor och där finns god hjälp att få genom så kallat lokalt östrogen.

Sophia Ehrström, gynekolog på Sophiahemmet i Stockholm, pratade om svampinfektioner som många kvinnor besväras av. Stress, antibiotika och överdriven underlivshygien är faktorer som kan bidra till svamp – men även här finns bra behandling.

Att ”läcka” urin är något som många kvinnor besväras av – och inte enbart de som har fött barn. Trots att det är så otroligt vanligt är ämnet fortfarande litet tabubelagt, berättade Rika Hammarström som arbetar som gynekolog och kirurg och inland medverkar i Efter tio på TV4. Både kirurgi och medicinering kan lindra besvären betydligt berättade Rika Hammarstöm som menade att ”Livet ska vara en dans på rosor – vi ska inte behöva läcka”.

Under kvällen fick vi även njuta av ”Burlesque fusion”- och prova på under ledning av Maria Hansson från Layali dansakademi som tillsammans med Karin Österberg, Maria Sillén, Karin Gerleman och Eva Jensen visade oss en väldigt kvinnlig dansform.

När började vi ha kortkorta kjolar, när fick skon klack och varför krävs ofta ett krig för att modet ska byta riktning? Om detta fick vi lära oss en hel del av Karina Ericsson Wärn, modeskribent, författare, och chefskurator på Kulturhuset. Med humor och inlevelse berättade hon om plagg, personer och historiska händelser som förändrat modehistorien.

Vi tackar alla ni som kom och alla våra samarbetspartners för en lyckad kväll med kvinnlig hälsa i fokus!

 

Vi fick alla prova på att dansa Burlesque fusion!

 

Burlesque fusion med Maria Hansson, Karin Österberg, Maria Sillén, Karin Gerleman och Eva Jensen från Layali dansakademi

 

Nicole Nia, Rika Hammarström och Karina Ericsson Wärn.

 

Karina Ericsson Wärn, modeskribent, författare, och chefskurator på Kulturhuset, berättade om plagg, personer och historiska händelser som förändrat modehistorien.