Tema Gamlingar på Nordiska Museet

Foto: Karl Heinz Hernried ca 1960
Nordiska museet

I samband med utställningen Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det? arrangerar Nordiska museet i höst föreläsningar, visningar, debatter och samtal. Medverkar gör bland andra såväl riksdagspolitiker och Cirkus Cirkör som författaren Bodil Jönsson och Thomas Fürth från Kairos future.

Ålderdomen berör oss alla, förr eller senare och på olika sätt. Frågan om hur vi ska ta hand om våra äldre är kanske mer aktuell än någonsin. Rubriker om vårdskandaler inom äldreomsorgen har duggat tätt de senaste åren, men diskussionerna är inte nya. I utställningen finns många nutida berättelser, men framför allt handlar den om äldreomsorgen i ett historiskt perspektiv.

Har synen på äldre förändrats genom tiderna? Var det bättre eller sämre förr? Det är frågan.

Uställningen visas: 4 juli 2014 till 15 mars 2015
Öppettider: 10-17, onsdagar 10-20

Är du gammal – eller ”årsrik”?

Den 8 oktober kl 18.00

Lyssna och tyck till när Bodil Jönsson, Årets senior 2011 och författare till Tio tankar om tid och När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid talar om senioren av idag på Nordiska museet 8 okt kl. 18. Nordiska museet vrider och vänder på begreppet ”gammal” i en utställning och programserie under hösten. Passa på att se Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det? före samtalet. Fri entré efter kl. 17!

http://www.nordiskamuseet.se/kalendarium/forelasning-de-gyllene-silveraren

 

När blir man gammal på riktigt?

Den 15 oktober kl 18.00

Kika in i framtiden med Thomas Fürth, forskningsledare på Kairos Future, som talar om senioren av imorgon på Nordiska museet 15 oktober kl. 18. Hur ser man på framtiden, boende och anhörigas roll? Hur ser yngre generationer på att deras föräldrar ska bli riktigt gamla, och vilka tänkbara lösningar finns för att de framtida riktigt gamla ska få ett så bra liv som möjligt? Nordiska museet vrider och vänder på begreppet ”gammal” i en utställning och programserie under hösten. Passa på att se Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det? före samtalet. Fri entré efter kl. 17!

http://www.nordiskamuseet.se/kalendarium/forelasning-nar-blir-man-gammal-pa-riktigt