Smärta – svårdiagnostiserat och oprioriterat

Smärta syns inte utåt och värkbrutna patienter står inte högt i kurs inom sjukvården. Många, många är drabbade. Minst var femte svensk lider idag av långvarig smärta.

Det är låg status att arbeta med dessa ”besvärliga” patienter som ofta inte kan få någon ordentlig diagnos och aldrig tycks bli bra. Situationen blir knappast bättre av att det mestadels är kvinnor som drabbas.

Väldigt många smärtpatienter känner sig missförstådda. Det gör fruktansvärt ont. De får inget hopp om att bli bättre. De upplever det som om ingen tror att de har så ont som de faktiskt har. En orsak kan vara att sjukvården idag inte vet så mycket om långvarig smärta. Det finns många obesvarade frågor och smärta i sig är ingen diagnos utan ett symtom på att något är fel.

Att leva med smärta förändrar hela tillvaron. Man får svårt att sova, svårt att klara hushållet, att arbeta och delta i sociala aktiviteter. Många smärtpatienter isolerar sig och blir missmodiga och nedstämda. Är du ledsen och trött blir smärtan värre. Man hamnar i en ond cirkel där smärta föder ännu mer smärta. Vänta inte med att söka hjälp för din smärta! Man vet idag att det är oerhört viktigt att snabbt åtgärda smärta. Ju tidigare desto större chans att bli av med den. Annars kan smärtan bita sig fast i kroppen och leva sitt eget liv – som en sjukdom i sig.

Vi i 1,6 miljonerklubben verkar för bättre kunskap om förebyggande vård och för ett holistiskt seende inom vården. Just för smärtpatienter är detta extra viktigt då man vet att smärta nästan alltid har både fysiska och psykiska orsaker. Att få komma till en multidisciplinär mottagning där olika specialister samarbetar; bland annat neurologer, läkare, psykologer, sjukgymnaster och kuratorer, har visat sig ge mycket goda resultat bland smärtpatienter. Men sådana mottagningar är sällsynta och läggs ner en efter en. Bara en av fyra får komma till specialisterna på en smärtmottagning. Avståndstagandet från naturmedel och alternativa behandlingsformer gör också att många smärtdrabbade inte känner till eller vågar prova till exempel akupunktur som faktiskt har dokumenterad effekt vid bland annat artros.

Det finns sätt att göra livet med smärta lättare att uthärda. Enkelt, billigt och viktigt är det med motion. Fysisk aktivitet är jätteviktigt smärtpatienter blir lätt rädda för att röra på Motion kan kännas stört omöjligt, men rör på ömmande leder dämpas ofta smärtan. Ta fram stavarna, gå en hälsopromenad ofta du kan. Det hjälper dessutom garanterat mot mer än smärta!

Alexandra Charles

Ordförande i 1,6 & 2,6 miljonerklubben

 

Artikeln publicerades som ledare i Mediaplanet tematidning om smärta och smärtlindring.

Läs fler intressanta artiklar från vårt samarbete med Mediaplanet på www.kvinnorshälsa.se/16-och-26-miljonerklubben