Busungar, mode och prinsesshistoria i Motala

Hur busigt får ett barn vara, när ska man börja bli orolig och vad är egentligen ADHD? Nils-Åke Nilsson, barnläkare berättade och informerade om detta. Kulturförfattaren Magnus Engberg berättade om den ryska storfurstinnan Maria Pavlovna som blev svensk prinsessa och vars liv han skildrat i en kommande bok. Kvällen bjöd även på inspirerande vårmode, musik, mat och mingel.

 

Den 13 april ordnade vi ett seminarium i Motala. Ett 70-tal personer kom till denna kväll som inleddes av Sophiakören som sjöng många fina klassiker.

Därefter tog barnläkaren och ADHD-specialisten Nils-Åke Nilsson vid och hans föreläsning hette Ett bokstavsbarn eller en vanlig busunge. Han var mycket lätt att lyssna på och förstå och gjorde en bra genomgång på det som kan vara varningstecken för att bedöma ADHD men också en bra beskrivning på hur man ska ha det i sin miljö för att den som har ADHD ska få det så bra som möjligt. Tidigare sa man att på 10 pojkar gick den 1 flicka som hade diagnosen. Idag säger man på 11/2 pojke går det 1 flicka med diagnosen. Det är svårare att hitta flickorna och man ser inte lika tydligt och lika snabbt att det kan vara ADHD.

ADHD innebär en uppmärksamhetsstörning, med bristande koncentration och eftersatt inlärningen som följd.  ADHD beror till 70-80% på generna. Man misstänker att missbruk och rökning under graviditeten kan vara en orsak och det kan drabba extremt tidigt födda barn eller som följd av att barnet får en hjärnhinneinflammation. ADHD kan också ”skapas” i en dysfunktionell miljö.

Idag finns bra medicinsk behandling och det är också viktigt att den familj man växer upp i är hyfsat social, och att man har mycket planering. Det behöver finnas en förutsägbarhet för barnet. Alla begåvningspotentialer finns representerade med denna bedömning och har man en bra begåvning och finns i en bra social miljö har man alla förutsättningar för att balansera sin diagnos. Detta och mycket mer fick vi lära oss under denna föreläsning som var mycket bra och informativ!

Efter en liten paus med förtäring och modevisning där vi fick se exempel på en hel del av vårens fina mode äntrades scenen av kulturförfattaren Magnus Engberg. Han har skrivit en hel del olika historiska romaner och håller nu på med en bok om den ryska storfurstinnan Maria Pavlovna, mor till Lennart Bernadotte på Mainau. Maria Pavlovna hade en helt otrolig levnadshistoria med många glädjeämnen och en hel del sorgliga händelser. Hon var oerhört kreativ och hann under sin levnad dels att leva och verka i flera länder men även skapa sysselsättning och utkomst inom många olika näringar. Maria Pavlovna slutade sina dagar på Mainau 1958. När Magnus Engbergs bok om hennes liv kommer ut kan den verkligen rekommenderas till läsning.

Det blev många tack för kvällen och ett särskilt stort tack till Barbro Kuylenstierna Engberg som tog iniativ till detta seminarium och kom med goda förslag om programpunkter.

 

Wivi-Ann Heurlin-Krantz, 1,6 miljonerklubbens representant i Östergötland

 

T.v. Omslaget till Magnus Engbergs om Maria Pavlovna.
T.h. Vårens mode visades upp under kvällen

 

Magnus Engbergs berättar om Maria Pavlovna. På bilden i bakgrunden syns Lennart Bernadotte och hans mor Maria Pavlovna.

 

 

 

Barnläkaren och ADHD-specialisten Nils-Åke Nilsson