Skratt, allvar och dans på Woman in red i Stockholm

En fullsatt Oscarsteater, rykande het forskning om kvinnohjärtat, allsång med Lill Lindfors och en publik som dansade tillsammans med Susanne Lanefeldt och kvällens modeller i röda klänningar – det bjöd Woman in red på i Stockholm 2 mars.

Lilla akademins barn drog igång kvällen med fiolspel i svenska folkdräkter, därefter tog professor och överläkare Karin Schenck Gustafsson över, nyss influgen från USA. Karin tog med sig de senaste resultaten om hjärt-kärlforskningen för kvinnor världen över. Tyvärr är den medicinska forskningen fortfarande ojämnlik.

–          Till och med medicinsk djurforskning utförs på handjur. Vi måste hitta nya sätt att lyfta fram kvinnor i medicinsk hjärt-kärlforskning. Det borde vara en självklarhet att både forskning och vård av kvinnors hjärt-kärlsjukdom sker på rätt villkor, sa Karin Schenk Gustafsson.

Innan Alexandra Charles lämnade över mikrofonen till Birgitta Söder, professor och legit frågade hon Karin Schenck Gustafsson vad hon gör för att bevara sin egen hjärthälsa.

–          Jag ser till att ha roligt på fritiden, att överhuvudtaget vara mån om att ha fritid. Jag rör mycket på mig också, går gärna på gym och röker inte.

Munhälsa som livförsäkring
På samma sätt som bra mat och motion är även munhygien en friskfaktor för hjärtat. Genom rörlig bild och film på bakterier i munnen levandegjorde Birgitta Söder det starka sambandet mellan bakterier och parodontit (tandlossning) och hjärt-kärlsjukdom. Att borsta tänderna och vara noga med sin munhygien kan bli en enkel och billig livförsäkring. 

Därefter var det Maj-Lis Hellenius tur. Hon är inte bara professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset utan dessutom gympaledare och fick tillsammans med Alexandra Charles igång hela publiken i pausgympa. Med rykande färska forskningsrapporter visade hon att ”sitting is the new smoking”. Vi har blivit alltmer stillasittande i vår vardag och just det långvariga sittandet, flera timmar framför en skärm utan bensträckare, kan leda till övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer.

–          Tyvärr ser vi även samma brist på vardagsmotion bland våra barn. De liksom vi förlorar den positiva effekt som fysisk aktivitet ger. Genom att röra mer på oss producerar kroppen ämnen med uppiggande, antiinflammatorisk och antidepressiv effekt.

Den fina i kråksången är att det räcker att bara röra sig lite men ofta.

–          Underskatta inte den lilla rörelsen. Stå eller gå 5 minuter varje halvtimme så kan du få ner dina blodsocker- och insulinnivåer med så mycket som 30 procent. Och den här positiva effekten kvarstår även dagen därpå, sa Maj- Lis Hellenius.

Ett steg för ökad jämlikhet i vård och forskning

En viktig höjdpunkt under kvällen blev de 500 000 kr som Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, delade ut till kvällens forskningsstipendiater:

  • Ola Vedin, Medicine doktor, Akademiska sjukhuset, Uppsala – tilldelades  200 000 kr för sitt projekt inom hjärtsvikt med bevarad vänsterkammarfunktion – ett tillstånd där kvinnliga patienter är överrepresenterade.
  • Nicola Drca, doktorand, Karolinska Huddinge – tilldelades 200 000 kr för sitt forskningsprojekt om kvinnor, fysisk aktivitet och risk att utveckla förmaksflimmer.
  • Åsa Burström, doktorand, Astrid Lindgrens barnsjukhus, Solna – tilldelades 100 000 kr för sitt forskningsprojekt inom området GUCH – vuxna med medfödda hjärtfel där övergången till vuxenkardiologin ska undersökas och förbättras.

 

–          Jag tycker att det är av högsta vikt att medvetandegöra ojämnställdheten i vården. Då behövs initiativ som det här – Woman in red- kampanjen är väldigt viktig, sa Gabriel Wikström. 

 

Lill Lindfors i högform

Kvällens mer allvarliga forskningsfokus skiftade över till sång, skratt och dans tillsammans med Lill Lindfors, Linda Lampenius och en sprakande röd modeshow.

Mikrofonen gick sönder under Lill Lindfors sista sång, ”Jag tycker inte om dig” men hon tackade nej till en ny fungerande, för som hon uttryckte det:

–          Nej, nu är det ju allsång. Vi lyfter taket utan mikrofon!

Med stämningen på topp avslutades kvällen med modeshow från butikerna: Thalia, Enada, Boutique Look, Royal Högtidskläder och  Maruschka de Margo. Susanne Lanefeldt fick igång både  publiken och modellerna på scen i en spontan finaldans. Att ha roligt är som sagt också väldigt bra för hjärthälsan.  

Klicka här för att se filmen från kvällen!

 

Gunnel och Carina från Haninge

 


Fiolspelande barn från Lilla Akademin

 


Fiolmusik bjöd även Linda Lampenius på i både glada och dramatiska toner

 


Glädje spreds även med Lill Lindfors och Mats Norrefalk

 


Maj-Lis Hellenius och Alexandra höll igång publiken med pausgympa

 


Kvällens avslutning, modevisning och dans med Susan Lanefelt & Björn Törnblom och kvällens rödsprakande modeller.