Woman in Red i Stockholm

Vilken härlig kväll vi hade på Oscars i Stockholm  – där kvinnohjärtat löpte som en röd tråd genom programmet.  För underhållningen stod bland andra högklassiga Lill Lindfors och Maria Möller.

750 kvinnor och några få, men lika välkomna, män minglade på Oscarsteatern i Stockholm när startskottet gick för Woman in Red 2014. Många hade klätt upp sig i rött kvällen till ära.

Alexandra Charles och barn-och äldreminister Maria Larsson öppnade kvällen och därefter tog stipendieutdelning vid. Nio unga förskare belönades för sin forskning på kvinnohjärtat och delade totalt på ett belopp på 1,4 miljoner kronor. Jämställdhetsminister Maria Arnholm, Maria Larsson och Anna Maria Corazza Bildt, EU-parlamentariker tog hand om stipendieutdelningen och professor Karin Schenck-Gustafsson berättade kort om stipendiaternas forskning.  Avslutningsvis berättade Maria Arnholm med att berätta om allt det viktiga arbete som görs inom genusmedicinsk forskning.


Foto: Kate Gabor

Läs mer om stipendiaterna

Sjukvårdslandstingsråd Birgitta Rydberg berättade om arbetet med att uppmärksamma osteoporos och sedan förläste en av årets stipendiater, Agneta Månsson Broberg om den typ av hjärtskador som kan uppstå efter bröstcancerbehandling.

Anna Maria Corazza Bildt talade om sitt arbete i EU-parlamentet och om vikten av att vi som konsumenter får rätt information om vår kost.

Professor Karin Schenck-Gustafsson berättade det senaste om kvinnors hjärtinfarkt och stroke medan livsstilsprofessor Mai-Lis Hellenius på sitt lättsamma sätt pratade om ”Sittsjuka och modedieter – om kvinnors livsstil och hälsa.”

Om mat som är bra för hjärtat och om nya forskningsrön pratade även Sigrid Barany, matälskande mästerkock och Latifa Lindberg, legitimerad dietist.


Sigrid Barány och Yvonne Ryding. Foto: Kate Gabor

Sång och dans

För underhållning stod härliga kärntruppsmedlemmen Lill Lindfors med sin gitarrist Mats Norrefalk, och skönjsjungande och imiterande Maria Möller med pianist Carina E Nilsson. Emma Östlund, en endast nioårig talang, uppträdde med Vincent Hashmi och ackompanjerades av Cecilia Wikstedt. 

Vi fick dansa loss med wellness-profilen Anette Lefterow i hennes egen dansform Kathap och röra på oss till härliga rytmer med vår glada Susanne Lanefelt. 

Röda klänningar

Och vad vore Woman in Red utan en modevisning i rött? Det blev det även i år!  Bland modellerna fanns Yvonne Ryding, Anna Maria Corazza Bildt, Gaby Borglund, Tina Leijonberg, Doreen Månsson, Sigrid Barany, Cecilia Schelin-Seidegård, Katerina Janouch, Margreth Ljunggren, Harnet Ogbazghi, Jordanos Mahari, Aster Sagai och Birgitta Stubbing.

Fortsättning följer

Detta var bara början. Nu rullar Woman in Red vidare i 13 städer från Helsingborg i söder till Umeå i norr.

Stort tack till alla ni som kom och invigde Woman in Red med oss, och tack till alla fantastiska volontärer, utställare, samarbetspartners, talare och artister – tillsammans skapade vi en oförglömlig kväll!

 

Film: Christian Falk

 

Bilder från Woman in Red Stockholm

Foto: Kate Gabor


Livsstilsprofessor Mai-Lis Hellenius,  professor Karin Schenk-Gustafsson och Alexandra Charles.

 


EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt

 


Alexandra hälsar välkommen.
 


Lill Lindfors och Mats Norrefalk.

 


Lill tolkar Eva Kilpi och Mats ackompanjerar.

 

Mingel i pausen

 


Anna Maria Corazza Bildt och landshövding Cecilia Seidegård Schelin
 


Lill Lindfors och Alexandra är nöjda med kvällen.

 


Susanne Lanefelt och vackra kvinnor i rött!