Osteoporos, bältros och parhälsa i Halmstad

På Hotel Mårtenson i Halmstad var stämningen glad och engagemanget stort när medlemmar, föreläsare och politiker den 27 mars sammanstrålade kring ämnen som osteoporos, bältros och parhälsa.  Alexandra Charles lotsade oss igenom kvällen.

Osteoporos är en av våra hjärtefrågor och under rubrik ”Sköra ben – hur skyddar vi dem?”,  berättade Eva Ribom Bornefalk, överläkare vid Hallands sjukhus om de ärftliga faktorerna kring sjukdomen och om vikten av att söka hjälp i tid. Därefter följde ett panelsamtal med politiker och läkare från Region Halland om den aktuella situationen i Halland. Vad har hänt sedan de nya riktlinjerna kom?

Ett angeläget ämne för både män och kvinnor är parhälsa och hur påverkar mäns intima hälsa kvinnor var en frågeställning som urologen Patrik Andius tog upp.  Det finns många myter kring mäns problem med prostatan och om hur den påverkar deras sexuella förmåga. Patrik Andius klargjorde begreppen, och precis som med bröstcancer hos kvinnor, är det även här viktigt med tidig diagnos. och  det finns bra hjälp för mäns sexuella problem.

Även bältros är en sjukdom omgärdad av myter och missuppfattningar. Bertil Christensson, professor vid Lunds universitet, berättade att en sådan myt är att man ”måste” söka hjälp inom tre dagar från att besvären uppstår. Att söka vård snabbt är viktigt, men det är aldrig för sent att få vård och dessutom finns ett väldigt effektivt vaccin.

Intressant, inspirerande och fullsatt! Så sammanfattar Harriet Gillberg från 1,6 & 2,6 miljonerklubben kvällen.

Paneldebatt med Ulrika Jörgensen (m), Bengt Eliasson (fp), Margit Bik (s) och Eva Ribom-Bornefalk

Annette Lefterow, Alexandra, Katarina von Bothmer Östling och Eva Ribom-Bornefalk.