Om du tror du saknar makt – tänk om!

Använd din rösträtt i EU-valet den 25 maj

Snart går vi in i en ny mandatperiod och flera viktiga frågor ligger redan på EU-parlamentets bord; fler kvinnor i bolagsstyrelser, och beslut om nya klimatmål för 2030 som på sikt påverkar din hälsa. Än så länge är det oklart hur det nya parlamentet som ska styra Europa kommer att se ut. Men en sak är säker – ju fler som röstar desto bättre parlament får vi.

Det här EU-valet är annorlunda jämfört med tidigare EU-val. Den 25 maj när du och 400 miljoner andra européer har chans att gå till valurnorna, röstar du fram ledamöter som kommer att få ännu större politiskt inflytande än i tidigare. Valresultatet kommer – för första gången – också att påverka vem som ska leda EU-kommissionen, det viktiga verkställande organ som föreslår lagar. Europaparlamentet ska också välja den nya ordföranden för kommissionen, efter förslag från EU:s regeringschefer. På så vis väger din röst tyngre än någonsin tidigare i ett EU-val.

Visst kan EU ibland verka långt bort men besluten som tas, och de lagar som drivs igenom, i Europaparlamentet spelar roll både för dig och för din omvärld. Sex av tio beslut i din kommun har en direkt koppling till ett tidigare EU-beslut, och EU påverkar också bortom din vardag genom att vara en av världens största biståndsgivare. Dessutom är EU-parlamentet en del i internationella förhandlingar om bland annat handel och klimat.

Läs mer här och gå och rösta den 25 maj

Det går också bra att förtidsrösta fr o m den 7 maj.