Ramsor, dans och allvar i Ystad

Efter ett lyckat och omtyckt Woman in Red, var det måndagen den 12 maj dags för seminarium i Ystad om själslig hälsa, bältros och maghälsa. Kvällen blev en succé där allvar blandades med humor. Stämningen mellan föreläsare och deltagare var varm och frågorna var många från publiken.

Alexandra Charles som skulle ha medverkat fick tyvärr förhinder men ersattes av entusiastiska Marie Mian från 1,6 miljonerklubben. Marie fick verkligen deltagarna med sig med mycket humor, värme och omtanke!

Professor Bodil Olsson från Malmö Universitet pratade om det lite tabubelagda området mage och förstoppning. Det sistnämnda kan bli kronsikt och plågsamt men Bodil berättade om vilken hjälp som finns att få genom att beskriva utredningar samt behandlingar många inte visste fanns.

En man med glimten i ögat är professor Bertil Christensson från Skånes universitetssjukhus. Han informerade om bältros och fick alla damer i publiken att själva kunna ställa diagnos genom ramsan han lärde sig under läkarstudierna; ”Grupperade blåsor på rodnad botten ”. Detta glömmer ingen efter denna kväll då vi fick upprepa denna ramsa i kör

Psykiatrikern, föreläsaren och författaren Jill Taube fick hela rummet att gunga med till sin line-dance och koordination som lockade fram ännu fler glada skratt. Hon pratade om hur goda levnadsvanor håller oss friska i själen och betonade värdet i att lyfta fram det friska hos varje individ. Dansen visar sig vara en väg till läkning och energi i vår kropp.

I pausen minglade damerna och njöt av goda räkbaguetter, frukt och kaffe. Som vanligt var förfriskningarna välsmakande och uppskattade.

Ystads Saltsjöbad ställde som alltid upp skickligt och proffsigt och hjälpte till både med det tekniska samt all tänkbar service runtomkring. De fixar till och med det ”omöjliga”. Tack speciellt till koordinator Carina och medarbetarna Gunilla, Sabina samt Katarina för ännu ett fint engagemang och omtanke.

Vi tackar för er fina respons och alla kramar, värmande ord och tack-mejl! Ni medlemmar är så värdefulla för oss och vi ser fram emot er medverkan framöver. Ett varmt tack även till våra lokala samarbetspartners för fina gåvor till våra goodiebags

Nu planerar vi för fullt Hälsodagen i september så håll utkik!

 

Cecilia Grave och Monica Lauterbach Olsson
Kontaktkvinnor i Ystad

 

 

Mingel i pausen

 

 

Jill Taube

 

Monica Lauterbach Olsson och Marie Mian