Kvinnor förlorare i hjärtsjukvården

Idag har vi en debattartikel publicerad i Norrköpings tidningar!

Varje dag utsätts 150 000 svenskar för en trefaldig risk för att drabbas av stroke – i onödan. De lider av hjärtsjukdomen förmaksflimmer och får inte den strokeförebyggande behandling som de borde ha, om de får någon behandling överhuvudtaget. De medicinska kunskaperna finns där men problemet är att de inte följs av den svenska sjukvården.

Trots att Socialstyrelsen rekommenderar att minst 80 procent av alla patienter med förmaksflimmer borde få effektiv förebyggande strokebehandling, så står mer än hälften helt utan skydd mot stroke. I landstinget i Östergötland rör det sig om drygt 5 000 patienter som i dag står utan en välfungerande behandling, av de totalt drygt 9 000 patienter som har fått diagnosen förmaksflimmer.

Kvinnorna är extra hårt drabbade. Både svenska och internationella riktlinjer visar alldeles entydigt att kvinnligt kön i sig självt är en riskfaktor för att utveckla stroke vid förmaksflimmer, samt att detta bör beaktas i behandlingen. Då borde man även kunna förvänta sig att fler, eller åtminstone lika många, kvinnor som män får strokeförebyggande behandling, men är det så?

Nej, det är diametralt motsatt. Svenska kvinnor får betydligt mindre strokeförebyggande behandling än män. Siffror från Kunskapscentrum för hälso- och sjukvården, SBU, visar att effektiva blodförtunnande läkemedel förskrivs till 46 procent av alla de män som har förmaksflimmer, medan endast 37 procent av kvinnorna får en effektiv, förebyggande vård. Här finns ingen logik.

Återigen visar svensk hjärtsjukvård att kvinnor systematiskt missgynnas och utsätts för onödiga risker utan godtagbar förklaring. Att drabbas av stroke är något av det tyngsta och svåraste som kan inträffa, både för den som drabbas och dess närstående. Varje strokefall som skulle kunna undvikas borde därför ha högsta prioritet.

Vår uppmaning till alla de landsting som inte följer Socialstyrelsens nya riktlinjer för strokeförebyggande behandling är:

• Ge effektiv strokeförebyggande behandling till alla som bör ha behandling.

• Utjämna skillnaden mellan kvinnor och män. Kvinnor har högst risk för stroke och får ändå minst behandling – sätt därför snabbt fler kvinnor på effektiv behandling.

• En behandling passar inte för alla. Ge de patienter, såväl kvinnor som män, som inte trivs med sin nuvarande medicin möjligheten att prova något annat av de alternativ som rekommenderas av Socialstyrelsen.

Det är inte värdigt svensk sjukvård att fortsätta med den underbehandling vid hjärtflimmer som nu pågår. Att inte erbjuda effektiv behandling när den finns går inte att ursäkta. Inte heller att kvinnor med flimmer, enbart på grund av sitt kön, ska behöva acceptera en sämre vård och en högre strokerisk än män.

Alexandra Charles ordförande i 1,6 & 2,6miljonerklubben

Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

www.nt.se

Sök på 1.6miljonerklubben.com

Dela denna sida

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post