Migränförbundets kampanj – Erkänn migrän

Migrän är en kronisk neurologisk sjukdom som till stor del är ärftlig. Ungefär 1,2 miljoner i Sverige har migrän eller någon annan allvarlig huvudsjukdom som till exempel Hortons. Cirka två tredjedelar i denna grupp är kvinnor. Cirka 200. 000 har kronisk migrän med minst 15 dagars huvudvärk i månaden med anfall på 3-72 timmar per gång. Det har visat sig att det kan ta upp till 10 år att få rätt diagnos.

 

Migrän kan inte botas men lindras och till viss del förebyggas. Det finns både medicinska och icke-medicinska behandlingar såsom yoga, akupunktur och mindfulness. Anfallen påbörjas av olika triggers där stress är vanligast men där även hormonpåverkan kan vara en viktig faktor. 

 

Utöver smärtan påverkar migrän det privata och sociala livet och leder ofta till påtvingat deltidsarbete eller arbetslöshet. Fördomar är vanliga och många har stora problem med att bli trodda av Försäkringskassa, arbetsförmedling och arbetsgivare. Därför startar Migränförbundet kampanjen ”Erkänn migrän” med syftet att ge de drabbade sammamöjligheter och rättigheter som andra personer med kroniska sjukdomar.

 

Läs mer på Migränförbundets hemsida www.migran.org