Mersmak i Jönköping!

Hur är det att få diagnosen ADHD som vuxen och finns det något man kan göra för att fördröja gråstarr? Dessa var ett par frågor som dök upp på vårt seminarium i Jönköping den 29 september.  Kvällen gav mersmak och vi hoppas kunna ordna ett nytt seminarium i vår! 

Osteoporos kallas ofta för en folk- och kvinnosjukdom i skymundan. Varför? Indira Liesto, överläkare på Länssjukhuset Ryhov, berättade om de faktorer som samspelar för att man ska få sjukdomen. Ärftlighet påverkar men man kan även göra en del själv för att förebygga – och här är kost och motion viktigt.

 

ADHD har uppmärksammats mycket de senaste åren. Gerhard Karlström, psykiater, BUP Jönköping, beskrev hur det kan vara att få diagnosen som vuxen och berättade att ADHD kan yttra sig på olika sätt hos män och kvinnor.  De som i vuxen ålder får diagnosen kan ofta uppleva att de får en förklaring till mycket som har hänt, och varit jobbigt, tidigare i livet.

 

Khaled El-Naggar som är ögonläkare på Eye Clinic i Värnamo förklarade omständigheterna kring gråstarr – ett vanligt problem hos äldre. Även när det gäller synhälsan är det viktigt med bra kost och motion.

 

Blev livet som du hade tänkt dig? Om inte – kan du göra något åt det när du har fyllt 60?  Många mäniskor funderar kring dessa frågor när arbetslivet börjar närma sig sitt slut och en ny fas tar vid. Boken ”60+ – Än sen då? Tre kvinnor, tre liv, tre karriärer.” belyser just dessa frågor skildrade av tre kvinnorAnn-Christin Appelgren är en av författarna som avslutade kvällen med att uppmana oss alla att fortsätta planera och drömma även efter 60!

Och nu drömmer vi vidare och gör upp planer! Våra nya ambassadörer Cecilia Hjorth Attefall och Agneta Hedengren höll i trådrana och såg till att alla kände sig välkomna. Konfrencier var Marie Mian från 1,6miljonerklubbens kärntrupp som delade med sig av sitt engagemang och entusiasm.

 

Ett varmt tack till alla medverkande!

 

Fr.v. Agneta Hedengren, Marie Mian, Cecilia Hjorth Attefall och Indira Liesto

Mingel med fika Fr. v. Marie Mian med ögonläkaren Khaled El-Naggar

 

Fr. v. Ann-Christine Appelgren en av de 3 författare till ”60+ Än sen då”.

Mingel

Mingel i fikapausen