En kväll i hälsans tecken

ÖREBRO När 1,6 miljonerklubben anordnade en Hälsodag på Universitetssjukhuset var intresset stort. Kvällen bjöd på intressanta föredrag och underhållning av manskören Lorelei. Hälsodagen var ett samarrangemang mellan 1,6 miljonerklubben och Nyckelfonden.

 

1,6 miljonerklubbens möten och sammankomster är välbesökta. När klubben bjuder in sina medlemmar till olika aktiviteter kommer många kvinnor, för det är oftast bara kvinnor som kommer. Så även denna kväll som var i form av en inspirationskväll om kvinnoforskning på USÖ.

Platsen var Wilandersalen i M-Huset på Universitetssjukhuset i Örebro och över hundratalet kvinnor kom. 1,6 miljonerklubben har två kontaktpersoner i Örebro och det är Monica Wahlgren och Margareta Svidén.

Monica hälsade alla välkomna och gav en kort presentation av 1,6 miljonerklubben som har cirka 30 000 medlemmar i Sverige, men det är inte bara i Sverige det finns klubbar.

Medarrangörer nu var Nyckelfonden– Stiftelsen för Medicinsk Forskning vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Kvällens första talare var  Maria Ekbäck, överläkare på Hudkliniken USÖ. Som rubrik på sitt föredrag hade Maria, ”När kroppen upplevs som ett fängelse” och handlade om hur livet påverkas för kvinnor med obekväm hårväxt.

Att vara kvinna och ha väldig hårväxt upplevs för många som ett fängelse eller ett liv i sorg.

Berättade om Nyckelfondens verksamhet gjorde Florry Hallbergson och Annika Rosdahl. Nyckelfonden bildades 1989 och har under årens gång delat ut stipendier till forskare så behandlingsmetoder och livskvaliteten kan ökas.

”Med Florence som förebild- min väg till professuren och Vården tar ton. Musik på recept” var överskriften på Ulrica Nilssons föredrag. Ulrica Nilsson är professor i hälso-och vårdvetenskap vid Örebro universitet.

Kvinnan Florence som Ulrica hade som förebild, var Florence Nightingale som levde mellan åren 1820-1910 och som blev sjuksköterska efter en kallelse från Gud. Ulrica berättade också om musikens betydelse i vården.

Vad passade väl bättre att avsluta kvällen med än en grupp välsjungande män från manskören Lorelei.

 

Inger Persson

 


Medverkade på hälsodagen gjorde Maria Ekbäck och Ulrica Nilsson. Stående ses Nyckelfondens representanter Florry Hallbergson och Annika Rosdahl.

Foto: Inger Persson